2020-06-01 17:50:38 Nederland, Amsterdam, 20200601 Op de Dam in Amsterdam is vanmiddag gedemonstreerd tegen politiegeweld tegen donkere mensen (en minderheden). Aanleiding van de manifestatie is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis. Foto: Kick Smeets / hh Beeld Kick Smeets Fotografie
2020-06-01 17:50:38 Nederland, Amsterdam, 20200601 Op de Dam in Amsterdam is vanmiddag gedemonstreerd tegen politiegeweld tegen donkere mensen (en minderheden). Aanleiding van de manifestatie is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis. Foto: Kick Smeets / hhBeeld Kick Smeets Fotografie

Meerdere aangiftes tegen Akwasi na dreigen met geweld tegen Zwarte Piet in protest-speech

De veelbesproken speech van rapper Akwasi tijdens het Black Lives Matter-protest op de Dam precies een week geleden krijgt mogelijk nog een staartje. In Amsterdam heeft iemand aangifte gedaan wegens bedreiging. De politie bevestigt verder dat er zelfs meerdere aangiftes gepland staan.

Ook Akwasi denkt aan aangifte

De rapper kreeg naar aanleiding van zijn toespraak talloze dreigementen via social media, die hij afgelopen weekend op Instagram deelde. "Ik wil dat je dit ziet", scheef hij bij de beelden van de bedreigingen, die veelal anoniem gedaan zijn. Die berichten neemt Akwasi erg serieus en hij overweegt zelf ook aangifte te doen. "Indien de gebruikte woorden daar aanleiding toe geven" wordt overgegaan tot aangifte", aldus de manager, die uitlegt dat Akwasi de dreigementen deelde omdat hij van mening is dat wij als maatschappij dit soort berichten niet normaal moeten gaan vinden".

Zwarte Piet-tekst verkeerd gevallen

Hoewel Akwasi op social media ook juist op veel bijval kon rekenen, vielen meerdere mensen over zijn felle woorden over Zwarte Piet. "Op het moment dat ik een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht", zei de rapper onder meer. Ook PVV-leider Geert Wilders liet van zich horen. "Waar zijn de voorgedrukte aangifteformulieren? Waar is de boosheid van Rutte? Of meten we met twee maten met een dubbele moraal premier Rutte? Over discriminatie gesproken...", schreef de politicus.

'Oproep tot verzet'

Akwasi's magager zei zaterdag al dat de uitspraken van de rapper "moeten worden gezien als een oproep tot verzet, niet tot geweld". "Zwarte Piet is een fictief persoon, iemand die niet bestaat en naar Akwasi's (en vele mensen in Nederland) mening niet zou moeten bestaan. Zolang er Nederlanders zijn die zich als Blackface schminken rondom een kinderfeest, voelt dat voor vele Nederlanders als een klap in het gezicht. Aan die emotie heeft Akwasi woorden willen geven in zijn speech."

Lees ook Meer dan een hashtag of een zwart scherm delen: dit kun jij nú doen tegen racisme

Protestlied

Afgelopen donderdag bracht Akwasi samen met rapper Bizzey het nummer Geen wedstrijd uit, een protestsong. Het duo doneert alle opbrengsten aan partijen die in Nederland strijden om een einde te maken aan racisme. Bij het nummer maakten Bizzey en Akwasi twee videoclips. In de eerste worden de twee rappers net zo hard aangepakt als de twee weken geleden door politiegeweld omgekomen Amerikaan George Floyd. Een 'agent' kijkt toe en doet niets om zijn collega's te stoppen. De tweede clip is zonder agenten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gewelddadige clip:

https://www.youtube.com/watch?v=XHu77AHDwLM

Geweldloze clip:

https://www.youtube.com/watch?v=oM8sArXxKEY

Akwasi op de Dam:

Bron: ANP | Beeld: ANP

Justine WoutersonKick Smeets Fotografie

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden