NLD/Rotterdam/20200906 - Premiere van de Videoland Docu Summer - Picture Perfect in Diergaarde Blijdorp Op de foto: Loes van Delft Beeld BrunoPress/ArjoFrank Fotografie
NLD/Rotterdam/20200906 - Premiere van de Videoland Docu Summer - Picture Perfect in Diergaarde Blijdorp Op de foto: Loes van DelftBeeld BrunoPress/ArjoFrank Fotografie

Loes van Delft over extreme zwangerschapsmisselijkheid: ‘Hyperemesis gravidarum wordt enorm onderschat’

Kunstenares Loes van Delft (30) kreeg in december dochtertje Bobby Lou met zanger Douwe Bob. Ze was dolblij met haar zwangerschap. Echter heeft ze negen zware maanden beleefd, doordat ze last had van HG: hyperemesis gravidarum, oftewel extreme zwangerschapsmisselijkheid. Ze vertelt erover in &C.

Pittige zwangerschap

Loes van Delft vertelt dat haar zwangerschap pittig was. Vier dagen nadat ze een positieve test had, werd ze al erg ziek. “In eerste instantie dacht ik dat de misselijkheid, vermoeidheid en het overgeven erbij hoorden. Tot mijn zusje me meer dood dan levend aantrof in bed. Ze bracht me naar het ziekenhuis en ik werd meteen opgenomen, compleet uitgedroogd.” Loes vertelt in &C dat HG de oorzaak was.

“Ik kon niks hebben: het licht was te fel, de geur van komkommer te vies, een hapje wortel kotste ik al uit. Ik moest vaak overgeven en was zo zwak. Mezelf verzorgen en douchen kon ik niet meer, daarom logeerde ik afwisselend bij mijn moeder, vader en zusje”, vertelt Loes. Loes legt uit dat ze zich heel bezwaard voelde dat haar familie voor haar moest zorgen. Ze zegt dat haar familie ook onder de ellende leed en er veel verdriet van had.

HG wordt enorm onderschat

Loes kreeg medicijnen tegen de HG die, zoals ze zelf zegt, haar leven negen maanden stillegden. Licht en geuren ervaarde ze heel intens. Haar gedachten werden minder. “Ik kon niet nadenken over hoe ik Bobby Lou wilde opvoeden, ik heb niet geshopt, geen kinderkamer ingericht. Ik hoor vrouwen vaak zeggen dat ze zich tijdens de zwangerschap zo vrouwelijk en speciaal voelen. Ik heb alleen maar in bed gelegen.”

Loes legt uit dat ze niet zielig wil doen, maar ook graag zo’n zwangerschap als andere vrouwen had willen ervaren. Ze vertelt dat een verpleger haar het advies gaf om ‘lekker’ te gaan zwemmen. “Zwémmen? Ik kon nog niet eens de trap oplopen”, zegt Loes in &C. Ook vertelt ze dat HG enorm wordt onderschat. “Andere onwetenden gaven me het advies om crackers te eten en gemberthee te drinken. Heel oneerlijk, alsof ze vonden dat ik me aanstelde.”

Vitamines en voedingsstoffen

Loes werd in totaal drie keer opgenomen in het ziekenhuis. Ze ervoer veel stress, waardoor ze een hoge hartslag had. Ook maakte ze zich zorgen over haar kind. Zou Bobby Lou wel genoeg vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgen?

Loes in &C: “Er is een moment dat ik me in het bijzonder nog goed herinner: de verloskundige drong er tijdens een echo vier keer op aan dat ik echt groenten moest eten, omdat het anders gevaarlijk voor mijn dochter zou kunnen worden. Die kwam binnen. Omdat ik de structuur en smaak van groenten te vies vond, maakte mijn familie sapjes voor me. Elk klein slokje dat ik binnenhield, voelde als een overwinning.”

Lees ook Britney Spears let goed op haar gezondheid tijdens haar derde zwangerschap

Roze wolk

“Meteen nadat de placenta was geboren, voelde ik me weer mezelf. De donkere wolk en de misselijkheid verdwenen”, zegt Loes. Ze vertelt in &C dat ze heel sterk het gevoel had dat ze de strijd samen met haar overleden broer heeft gevoerd. “Hij heeft me kracht gegeven, mijn zusje naar me toegestuurd toen ik bijna dood was. Hij is erbij geweest, honderd procent.”

Tot slot vertelt ze dat ze inmiddels op een roze wolk zit. Toch is ze de HG niet vergeten. “Bobby Lou is gelukkig zo lief en knap. Als ik naar haar kijk, weet ik: voor jou heb ik alles gedaan. Zij is de jackpot en de beloning voor al het lijden.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: &C | Beeld: BrunoPress

Fleur HartmanBrunoPress/ArjoFrank Fotografie

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden