LIVEBLOG: volg hier de uitvaart van koningin Elizabeth Beeld Getty Images
LIVEBLOG: volg hier de uitvaart van koningin ElizabethBeeld Getty Images

LIVEBLOG: volg hier de uitvaart van koningin Elizabeth

Vandaag is de uitvaart van koningin Elizabeth, tien dagen na haar overlijden, live te volgen op tv en online. De straten van Londen staan vol met mensen die haar een last goodbye geven. Haar kist wordt in de loop van de ochtend naar Westminster Abbey gebracht. De staatsbegrafenis begint daar om 11.00 uur plaatselijke tijd, 12:00 uur in Nederland. Achter de kist, lopen koning Charles en andere leden van het koningshuis. Dit blog wordt in de loop van de dag geüpdatet.

Een nationale dag van rouw: het Verenigd Koninkrijk sluit de deuren van winkels en kantoren uit respect voor de uitvaart van de Queen. De begrafenis van Elizabeth is de eerste staatsbegrafenis sinds Winston Churchill in 1965.

Volg via deze link de livestream.

Koningin Elizabeth verlaat Londen voor de laatste keer

14:45

De kist van de Britse koningin Elizabeth is bij de triomfboog Wellington Arch in de rouwauto gezet. Vanaf daar wordt ze naar Windsor Castle gebracht, waar haar laatste uitvaartplechtigheid voor publiek plaatsvindt. 's Avonds wordt zij daar samen met haar man Philip bijgezet in de King George VI Memorial Chapel.

Koning Charles en andere familieleden lopen mee achter de kist. De processie stopt bij de St George's Chapel, waar een laatste publieke dienst voor de koningin plaatsvindt. Daarna wordt koningin Elizabeth samen met haar man Philip in de grafkelder bijgezet. De bijzetting is in besloten kring.

Willem-Alexander en Maxima ook bij kleinere dienst

13:55 Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix zijn eind van de middag ook bij de kleinere dienst in Windsor Castle.

De kist verlaat de kerk

13:14

De kist van koningin Elizabeth wordt na de uitvaartplechtigheid met een processie van Westminster Abbey naar de triomfboog Wellington Arch gebracht.

Tijdens de tocht worden de klokken van de Big Ben geluid en worden saluutschoten in Hyde Park gelost. Langs de route kunnen mensen een glimp van de kist opvangen. Die plekken zijn echter vol, dus nieuwe toeschouwers worden door de gemeente verzocht via de schermen in Hyde Park te kijken.

God save the King

13:03

Het volk zingt God Save the King, het Britse nationale volkslied. Sinds de troonopvolging van Charles is de songtekst veranderd. Hij keek duidelijk geëmotioneerd.

12:57

Vlak voor 13:00 kondigt The Last Post het begin van twee minuten stilte aan. Heathrow Airport heeft een kwartier voor aanvang al het vliegverkeer onderbroken. Er is dus een half uur lang geen vliegverkeer boven Londen geweest.

Ketting van de koningin

12:53

Kate Middleton, princess of wales, draagt oorbellen en een parelketting van koningin Elizabeth. Een subtiel en betekenisvol eerbetoon. Kate droeg dezelfde choker tijdens de begrafenis van prins Philip in 2021.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Eerder is de ketting gedragen door prinses Diana. In 1982 kreeg zij deze van koningin Elizabeth om te dragen tijdens een staatsbanket in Nederland.

Ook Meghan Markle, de vrouw van prins Harry, droeg oorbellen die ze cadeau had gekregen van Elizabeth.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Ceremonie is begonnen

12:10

De priester van de Westminster Abbey, David Hoyle, leidt deze ceremonie. De staatsbegrafenis duurt iets minder dan een uur. Om 12:55 klinkt er een bugel namens het Britse leger. Hierna volgt er een stilte van twee minuten in het Verenigd Koninkrijk.

"De majesteit beloofde op haar 21ste verjaardag dat zij haar leven zou wijden aan het land en de Gemenebest", spreekt bisschop Welby. "Zelden heeft iemand zich zo goed gehouden aan een soortgelijke belofte."

Prins Harry en zijn vrouw Meghan zitten achter koning Charles en de andere kinderen van de koningin. Naast hen prinses Beatrice, dochter van prins Andrew. Prins William en zijn gezin zitten vooraan van de linkerrij. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zitten ook vooraan bij de uitvaart in Westminster Abbey. Naast hen koningin Silvia en koning Carl XVI Gustaf van Zweden. De rij wordt afgesloten met kroonprins Frederik en koningin Margrethe van Denemarken.

Westminster Abbey

12:00

De kist is aangekomen bij Westminster Abbey en wordt de kerk ingedragen. Deze zal hier op een altaar geplaatst worden. Het kerkkoor zingt I am the resurrection and the life, wat bij elke staatsbegrafenis gezongen wordt.

Bij het binnendragen van de kist veegde de koning een traan weg.

De tekst gaat verder onder de tweet.

De Westminster Abbey was bijzondere plek voor de Britse koningin. Hier is ze in 1947 met Prins Philip getrouwd, en in 1953 werd Elizabeth hier gekroond tot koningin.

De kist is onderweg

11:45

De processie van Westminster Hall naar Westminster Abbey is om 10.45 uur lokale tijd begonnen. De kist van koningin Elizabeth, met haar kroon, rijksappel en scepter bovenop, wordt naar de Londense kerk gebracht voor de uitvaartplechtigheid. De wordt koets door 142 leden van de Royal Navy voortbewogen.

Koning Charles en koningin-gemalin Camilla lopen samen met onder anderen prins William, prinses Catherine, hun kinderen George en Charlotte, prins Harry en zijn vrouw Meghan achter de kist aan. Ook de hofhouding volgt achter de kist.

De matrozen van de Royal Navy marcheren met een snelheid van 75 passen per minuut - dat tempo wordt voor begrafenissen aangehouden.

Koning Charles onderweg

11:41

De auto van onder andere koning Charles is onderweg naar Westminster Hall. Er klinkt applaus in de straten als de luxewagen voorbij komt. Bij de aanvang van de uitvaart van zijn moeder lijkt hij geëmotioneerd. Zoons kroonprins William en prins Harry zijn ook aangekomen.

Later volgden koningin-gemalin met haar schoondochter Kate, samen met de twee oudste kinderen van kroonprins William.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Britse premier arriveert

11:30

Liz Truss, de nieuwe Britse premier, en haar echtgenoot Hugh zijn gearriveerd. De dinsdag voor Elizabeth overleed werd zij door de koningin ingehuldigd als premier. Britse politici zoals Theresa May en Boris Johnson zijn aanwezig. Ook de Amerikaanse president Joe Biden en zijn echtgenote Jill zijn gearriveerd in de kerk.

Duizenden tekenen condoleanceregister

11:17

Bij de Britse ambassade in Den Haag hebben tot en met vrijdag zo'n 2000 mensen het condoleanceregister voor koningin Elizabeth ondertekend, meldt een woordvoerder van de ambassade.

Tot en met zondag konden mensen een afscheidsboodschap opschrijven voor de Queen. Het condoleanceregister was sinds vorige week donderdag geopend. Ook minister-president Mark Rutte, minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en de voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer hebben het condoleanceregister getekend.

Eerste familieleden arriveren

10:42

De eerste familieleden zijn aangekomen bij Westminster Abbey. Onder meer de familie van Camilla en Catherine zijn gearriveerd bij de kerk waar de uitvaart maandag plaatsvindt.

Zo maakten Tom Parker Bowles - de zoon van koningin-gemalin Camilla - en Catherines ouders Carole en Michael hun opwachting.

Klok Westminster Abbey luidt 96 keer

10:24

Om 10:24 uur luidde Tenor Bell voor de eerste keer. Daarna wordt de klok elke minuut geluid, tot de uitvaart van Elizabeth begint.

De tekst gaat verder onder de tweet.

10:22

Het Britse koningshuis heeft vanwege de begrafenis van koningin Elizabeth een video op Twitter gedeeld met oude foto's van de vorstin. Het gaat om beelden vanaf de geboorte van de Queen tot en met dit jaar.

"Vandaag eren mensen in het hele Verenigd Koninkrijk, het Gemenebest en van over de hele wereld het buitengewone leven en heerschappij van hare majesteit de koningin", aldus de koninklijke familie bij de video.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Deuren Westminster Abbey geopend

10:00

De Londense kerk Westminster Abbey heeft de deuren geopend voor hoogwaardigheidsbekleders en andere gasten die de uitvaart bijwonen van koningin Elizabeth. Britse media berichten dat de eerste genodigden de kerk binnengaan.

De begrafenis wordt bijgewoond door tal van wereldleiders en staatshoofden. Het gaat onder anderen om de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron, de Australische premier Anthony Albanese en de Canadese premier Justin Trudeau. Ook leden van Europese koninklijke families en de Japanse keizerlijke familie zijn erbij, onder wie koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix.

Bron: ANP, BBC, NOS | Beeld: Getty Images

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden