Linda's imago na BOOS: 'De tv-koningin is nooit echt van haar troon geweest' Beeld Brunopress
Linda's imago na BOOS: 'De tv-koningin is nooit echt van haar troon geweest'Beeld Brunopress

Linda's imago na BOOS: 'De tv-koningin is nooit echt van haar troon geweest'

Linda de Mol deelt haar kant van het verhaal in de nieuwe editie van haar blad LINDA. Na de BOOS-aflevering over The Voice of Holland, waarin onder andere haar ex-man Jeroen Rietbergen beschuldigd werd van seksueel grensoverschrijdend gedrag, verdween de presentatrice uit de spotlights. Ze schrijft haar verhaal, zoals ze altijd in de LINDA. doet, alsof ze het aan haar vriendinnen vertelt. Wat doet haar openhartigheid met haar imago? Mediawetenschapper Linda Duits van de Universiteit Utrecht kijkt naar de situatie.

Een persoonlijk verhaal van wel zeven pagina's; Linda de Mol houdt zich niet in in de nieuwe uitgave van de LINDA. De reacties waren verdeeld. Speelt ze het slachtoffer of is ze juist ontzettend dapper? Een ding kan je niet missen: de presentatrice haar gebroken hart en dat ze toentertijd niets zou weten van het gedrag van haar voormalige partner.

Imago

Mediawetenschapper Linda Duits ziet vooral een pr-strategie. Veel beroemdheden trekken een duidelijke grens tussen de privépersoon wie ze zijn, en de zogeheten 'persona', het beeld wat we van celebs hebben. De privé persoon Linda kennen we niet.

"De persona daarentegen is een zorgvuldig geconstrueerd beeld dat zij zelf naar buiten brengt door middel van tv-optredens en via haar eigen tijdschrift, aangevuld met snippertjes privé-informatie van secundaire bronnen," zegt Duits in een interview met het Algemeen Dagblad. Interviews, juicekanalen, noem maar op. "Wat Linda heel goed kan, is de kijker en de lezer het gevoel geven dat er geen verschil is tussen die twee personen. Dat zie je ook nu weer."

De witte kleding die Linda draagt op de foto's, blijkt ook geen toeval. Wit is namelijk de kleur van onschuld. "Of het een bewuste keuze is geweest van de stylist of De Mol zelf om opzettelijk onschuld te communiceren is niet te zeggen."

Geen vriendinnen

"Door heel nadrukkelijk haar persoonlijke verhaal te vertellen met de strekking ‘Ik ben heel eerlijk, jullie moeten mij geloven’ geeft ze de lezer het gevoel dat ze een goede vriendin is die haar hart lucht. Maar wij zijn geen vrienden met Linda de Mol. Sterker, ze weet niet van ons bestaan. Bovendien is het ook een economische relatie. Het is de bedoeling dat je haar product koopt."

Het is bitterzoet, maar waar. Duits vindt het ook niet raar dat er één dag voor de release van het magazine een teaser op Linda.nl verscheen. "Het genereert media-aandacht."

Lees ook Linda de Mol: ‘Ik háát de man die een voor mij verborgen verslaving bleek te hebben’

Tv-koningin

Duits vindt de editorial van Linda de Mol geen comeback. "De tv-koningin is nooit echt van haar troon geweest. Haar blad kwam in de afgelopen acht maanden gewoon uit en ze was op de achtergrond bezig met nieuwe producties (onder meer de nieuwe serie Five Live, red.). Ze is een mediatycoon met een heel trouwe achterban." Linda de Mol is niet uit het Nederlandse medialandschap weg te denken.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD | Beeld: Brunopress

Lisa CostersBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden