Koen Pieter van Dijk open over seksueel geweld in jeugd: 'Groot trauma'
 Beeld BrunoPress
Koen Pieter van Dijk open over seksueel geweld in jeugd: 'Groot trauma'Beeld BrunoPress

Koen Pieter van Dijk open over verleden met seksueel geweld: 'Groot trauma'

De rekruten van Special Forces VIPS worden ook dit seizoen weer tot het uiterste gedreven. Vooral Koen Pieter van Dijk (30) heeft het moeilijk en dat is niet zonder reden.

Als de influencer door de staf op het matje wordt geroepen, doet hij een boekje open over zijn heftige verleden.

Triggerwarning: dit artikel bevat beschrijvingen rondom seksueel geweld.

‘Koen Kardashian’

Met een zaak over zijn hoofd wordt Koen de kamer binnengeleid en op een stoel gezet. De zenuwen beginnen zichtbaar op te spelen wanneer de staf hem vraagt ‘hoe het is om Koen Kardashian te zijn’. “Best vermoeiend. Ik heb er een potje van gemaakt. Verslaafd ben ik altijd geweest, maar dit is wel echt goed uit de hand gelopen”, antwoordt hij.

De staf is verbaasd wanneer ze zijn verhaal horen en vragen zich af hoe het komt dat hij verslaafd is geraakt. Volgens Koen is het iets wat iedereen kan overkomen, maar volgens de staf schuilt er meer achter zijn verhaal. “Het kan natuurlijk komen door trauma’s en door een uit de hand gelopen levensstijl”, zegt hij daarover.

Groot geheim

De staf wil er graag dieper op ingaan om achter de kern van het probleem te komen en vraagt aan Koen of hij trauma’s heeft, waarop Koen een verdrietig antwoord heeft: “Dat ik op mijn zestiende verkracht ben.” Hij heeft dit geheim nooit durven te delen met familie of vrienden. “Ik heb het altijd voor mezelf gehouden, omdat ik me schuldig voelde.” Vol verbazing vraagt de staf: “Jij voelde je schuldig?”

Traumaverwerking

Zijn uit de hand gelopen levensstijl was voor Koen de verwerking van zijn trauma, maar nu wil hij zijn leven weer op de rit krijgen: “Iets wat ik heb geleerd is dat je zelf de verantwoordelijkheid moet nemen voor de dingen en de daden die je op je kerfstok hebt en dat heb ik het afgelopen jaar eindelijk gedaan.”

Ultieme doel

Zijn ultieme doel is om het Special Forces-avontuur af te maken: “Steeds denk ik dat ik het niet kan of dan denk ik: waar doe ik het voor? Maar wat je ervoor terugkrijgt valt bijna niet uit te leggen. Het is zoiets moois.” Koen bewijst telkens opnieuw dat hij veel meer kan dan hij denkt: “Ik vind het heel cool om aan mijn familie te laten zien dat ik het kan. Die heb ik heel veel pijn gedaan.”

Koen Pieter van Dijk

In de korte tijd dat Koen meedoet aan het avontuur is hij al ontzettend dankbaar voor wat hij heeft meegekregen van de staf. Om zijn opgedane kennis meteen in de praktijk te brengen, wil hij af van het imago van Koen Kardashian, die staat voor drank, drugs en kort samengevat alles waar hij niet meer mee geassocieerd wil worden: “Koen Kardashian is dood.” Om meteen gebruik te maken van het moment introduceert Koen zich als zijn nieuwe zelf: “Ik vind dit een heel mooi moment om met een frisse start te beginnen als Koen Pieter van Dijk.”

Lena binnenkort weer onder het mes

‘Wil dit weg laten halen’

Bron: RTL Boulevard

Fabienne KamphuisBrunoPress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden