Kees van der Spek deelt laatste gesprek met Peter R. de Vries: 'Wanneer ben jij het bangst geweest?' Beeld Brunopress
Kees van der Spek deelt laatste gesprek met Peter R. de Vries: 'Wanneer ben jij het bangst geweest?'Beeld Brunopress

Kees van der Spek deelt laatste gesprek met Peter R. de Vries: 'Wanneer ben jij het bangst geweest?'

Kees van der Spek heeft donderdag zijn laatste gesprek met zijn "leermeester" en vriend Peter R. de Vries gedeeld. Hij sprak de misdaadverslaggever voor zijn podcast Partners in Crime zo'n twee weken voordat die werd neergeschoten op straat in Amsterdam.

Mooi en dierbaar gesprek

Op 24 juni 2021 gingen de twee met elkaar in gesprek. In de afleveringen spreekt Van der Spek met collega-misdaadverslaggevers. "Niemand had toen kunnen vermoeden dat dit de laatste keer zou zijn dat zij elkaar zouden zien. Het werd een mooi en dierbaar gesprek tussen twee vrienden over de avonturen die ze samen hebben mogen beleven", zo luidt de omschrijving van het gesprek.

Op de vraag van Kees van der Spek of Peter R. de Vries nog een tip voor beginnende misdaadverslaggevers heeft antwoordt Peter wijs: "Blijf niet achter je bureau zitten, maar ga erop uit. Want een vliegende kraai vangt altijd wat."

'Als ie een pistool trekt...'

Ook praten de twee vrienden en collega's over een eerdere situatie waar ze samen in zijn belandt. Peter grapt dat hij het bangst in zijn leven is geweest toen hij als jochie thuiskwam met een slecht rapport. Maar voor Kees van der Spek was dat een ander moment. Zo vertelt hij: "Ik weet nog dat jij mij een keer heel bang hebt gemaakt."

Peter: "Dat was in de Bijlmer, in Zuidoost, toen we dat café binnen gingen. Ik zei toen: 'Als ie een pistool trekt, loop dan niet weg, maar spring bovenop 'm." Het ging over een reeks uitzendingen die de twee samen maakten. Ze hadden ontdekt dat er een aantal voortvluchtige Surinaamse criminelen in Nederland leefden. 'Zware jongens', volgens Peter R. Kees vertelt dat hij toen echt knikkende knietjes had.

Een deel van de podcast is gebruikt voor de Videoland-special Het Laatste Interview met Peter R. de Vries. De podcast is hier te beluisteren.

Lees ook Verloofde Peter R. de Vries deelt laatste foto die hij stuurde voor hij stierf

Moord op Peter R. de Vries

Op 6 juli vorig jaar werd De Vries neergeschoten na een bezoek aan RTL Boulevard. Negen dagen daarna overleed hij aan de gevolgen daarvan. De bekendste misdaadverslaggever van ons land is 64 jaar geworden.

Peter R. gold decennialang als een onverschrokken icoon van de Nederlandse misdaadjournalistiek en zorgde voor doorbraken in diverse (cold) cases. Na afloop van de aanslag ontstond op de plek des onheils al een indrukwekkende bloemenzee voor Peter.

Op de hoogte blijven van onze belangrijkste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Brunopress

Evelien de VriesBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden