HILVERSUM, 14-03-2022 , Studio Vandaag Inside De nieuwe talkshow van SBS Vandag Inside .Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp geven hun kijk op het nieuws en de actualiteit. Met een wisselende, en voor wie nog durft, terugkerende gast aan tafel bespreekt het VI-trio zaken die Nederland die dag bezighoudt. FOTO: Brunopress/Patrick van Emst OP de foto: Johan Derksen Beeld Brunopress/Patrick van Emst
HILVERSUM, 14-03-2022 , Studio Vandaag Inside De nieuwe talkshow van SBS Vandag Inside .Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp geven hun kijk op het nieuws en de actualiteit. Met een wisselende, en voor wie nog durft, terugkerende gast aan tafel bespreekt het VI-trio zaken die Nederland die dag bezighoudt. FOTO: Brunopress/Patrick van Emst OP de foto: Johan DerksenBeeld Brunopress/Patrick van Emst

Johan Derksen zwaar onder vuur: welke van zijn uitspraken zorgden eerder voor ophef?

Johan Derksen ligt zwaar onder vuur door een verhaal dat hij dinsdagavond vertelde in de uitzending van Vandaag Inside. Als 24-jarige zou hij een kaars tussen de benen van een bewusteloze vrouw hebben gestoken. “Er stond zo’n grote kaars en die hebben we erin gestopt en toen zijn we weggegaan.” Op woensdagavond legt hij uit dat hij de kaars rechtop tussen haar benen heeft gezet. Er zou geen sprake zijn van penetratie met de kaars, zegt Johan.

Johan Derksen staat bekend om zijn uitspraken die veel stof doen opwaaien. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van opvallende uitspraken die hij deed, waar hij veel kritiek over kreeg.

Sylvana Simons

Het is niet de eerste keer dat Johan Derksen onder vuur ligt vanwege zijn uitspraken. Eind 2016 haalde hij uit naar Sylvana Simons. Naar aanleiding van het besluit van de RTL-directie om Zwarte Piet te vervangen voor een veegpiet zei hij dat het enige nadeel daaraan was dat ‘dat hysterische juffrouwtje Simons zo trots als een aapje door het land rent’.

Tikkeltje vrouwonvriendelijk

Opmerkelijk is dat Johan zelf vindt dat het programma Voetbal Inside af en toe een ‘tikkeltje vrouwonvriendelijk is’. Zijn opmerkingen gaan soms te ver, erkende hij in 2017. Toch verdedigt Johan zichzelf altijd. Hij zegt namelijk ook dat zijn programma satire is.

Sorry Johan

Eind 2018 sprak Johan zich uit over homo’s. “We moeten nou eens ophouden dat het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, dan kom je daar gewoon voor uit”, stelde hij destijds in een uitzending van Veronica Inside. Daarop volgde de cynische hashtag #SorryJohan, waarbij woedende reacties richting Johan op social media werden geplaatst.

Rapper Akwasi

In 2020 maakte Johan een grap over rapper Akwasi. Hij had een zichtbare rol in het antiracisme-debat. Bij een foto van een man verkleed als Zwarte Piet riep Johan: “Weten we zeker dat dit niet Akwasi is?” Wederom lag het programma onder vuur. Verschillende BN’ers, onder wie Anouk en Arie Boomsma, spraken zich uit over de ‘grap’. Ook bedrijven, zoals Albert Heijn, Gilette en Zespri Kiwifruit stopten met adverteren rondom het programma.

'Heel laf!'

Begin 2022 kwam de BOOS-aflevering online waarin de wanpraktijken rondom The Voice of Holland aan het licht kwamen. John de Mol lag onder vuur, omdat hij volgens velen aan victim shaming deed. Hierop volgde een anonieme protestadvertentie in AD afkomstig van de vrouwen uit Johns bedrijf. Johan vond die advertentie laf: “Heel laf! Heel laf! Anoniem!” zei hij. “Als je een grote meid wil zijn, dan zet je gewoon je naam eronder.”

Lees ook René van der Gijp reageert na ophef: ‘Misschien past ons programma niet meer in de huidige tijdgeest’

Verkleed als vrouw

Johan Derksen is niet de enige in het programma die regelmatig voor ophef zorgt. Ook zijn collega René van der Gijp kwam in opspraak in 2018. Hij verscheen verkleed als vrouw in het programma, toen nog Voetbal Inside. De Belgische VTM-journalist Bo van Spilbeeck was de eerste Vlaamse televisiepersoonlijkheid die een geslachtsoperatie onderging. Dit nieuws kwam volop in de media en werd ook besproken door Johan en René.

“Ik wil het niet groter maken dan het is, maar ik wil vanaf nu verder als Renate”, zei René voor de reclame. Na het reclameblok verscheen hij verkleed als vrouw aan tafel. Johan benadrukt dat hij het ‘niet normaal’ vindt als iemand van man naar vrouw transformeert. “Ik vind het prima, en hoor dat zijn kinderen zo blij voor hem zijn, en zijn vrouw blij is. Maar we moeten niet net doen of het normaal is”, zei hij destijds.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: De Telegraaf, AD, RTL Nieuws, LINDA.nl, Mediacourant, NU.nl, Volkskrant | Beeld: BrunoPress

Fleur HartmanBrunopress/Patrick van Emst

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden