Zanger Jan Smit  Beeld  BrunoPress
Zanger Jan SmitBeeld BrunoPress

Jan Smit raakte de bodem maar beseft zich nu wat echt waardevol is, zijn gezin

Jarenlang legde Jan Smit de lat veel te hoog, dat moest een keer fout gaan. En dat gebeurde ook in 2019, de zanger krijgt te maken met een zware burn-out. Met veel hulp is Jan weer opgekrabbeld en focust zich meer op wat echt waardevol is.

Burn-out

Voor zijn burn-out heeft Jan veel hulp gekregen. In het geheim heeft hij een aantal weken doorgebracht in het zuiden van Europa, Spanje. Vijf weken lang kreeg hij intensieve hulp van vier Nederlandse therapeuten. “Met ieder hun eigen expertise. Zij hebben mij opgelapt,” zegt Jan. Terug in Nederland liep hij een hersteltraject door. Dat deed hij in een gehuurd appartement in Volendam. Geruchten gingen rond dat zijn huwelijk met Liza Plat zou wankelen maar volgens zijn manager Aloys Buijs was hier geen sprake van. Hij legde uit aan Story dat Jans geestestoestand het voor hem noodzakelijk maakte een rustige plek voor zichzelf te hebben. Dat in 2020 Corona uitbrak en de hele entertainmentindustrie stil kwam te liggen was voor Jan een geschenk.

Agenda

Hoewel de burn-out alweer een tijdje geleden lijkt wordt zijn agenda nog steeds streng bewaakt. “Ambitie hebben is helemaal niet slecht,” vertelt Jan in Libelle. “Maar die drive moet wel gezond blijven. In mijn geval werd het op een gegeven moment bijna obsessief.” Dat hij overwerkt raakte was voor hem een pijnlijke en keiharde confrontatie, maar het heeft hem wel veel gebracht.

Nieuw mens

Jan heeft zich gerealiseerd was echt waardevol en wil nu meer aanwezig zijn thuis. “Er is vaak tegen mij gezegd: Jan, je bent te vaak weg, je werkt te hard, je bent te weinig thuis.” Hij probeerde dit te compenseren met mooie vakanties en cadeaus. “Maar of ik echt aanwezig was?” Dát is inmiddels wel zo.

Bron: Story

Lotte Hesseling BrunoPress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden