Jan Smit Beeld GettyImages
Jan SmitBeeld GettyImages

Jan Smit over Volendam: ‘Dit dorp is vergiftigd door jaloezie, domheid en ophitsing’

Als we aan Volendam denken, dan denken we vooral aan een héle hechte gemeenschap. Toch denkt Jan Smit, hét gezicht van Volendam, daar anders over. Tijdens een toesprak voor FC Volendam-supporters zegt hij: “Dit dorp is vergiftigd door jaloezie, domheid en ophitsing”.

Jan Smit is van alle markten thuis. Niet alleen is hij zanger, maar ook voorzitter van voetbalclub FC Volendam. Tijdens een bijeenkomst voor supporters noemde hij Volendam eerst nog ‘het achtste wereldwonder’. Maar vervolgens nam zijn verhaal een hele andere wending.

Jan Smit voelt zich genaaid

Mensen zijn confused omdat het praatje zo lovend begon, maar zo verwijtend eindigde.“Ze verspreiden leugens en steken lachend een dolk in de rug. Wij zijn hier om de waarheid te vertellen”, vertelde Jan Smit onder meer. Waar kwam al deze woede vandaan? Dat is de grote vraag. Het was ook niet duidelijk op wie Jan met ‘ze’ doelde.

We’ll explain: het gespreksonderwerp was de eredivisie. Voorzitters Jan Smit en Jaap Veerman vlogen elkaar in de haren. Er is namelijk veel kritiek op team Jonk: technisch directeur Jasper van Leeuwen en directeur voetbalontwikkeling Ruben Jongkind. Ze zouden de jeugdopleiding niet voldoende laten functioneren, te veel geld uitgeven en de club overnemen.

De tekst gaat verder onder de video:

De raad van commissarissen was van plan om de contracten van team Jonk per 1 april op te zeggen. Smit reageerde hier afgelopen dinsdag op met de mededeling dat de verbintenissen van zijn stafleden, team Jonk en directie tot 2026 worden verlengd. Hierna hadden het bestuur en rvc een meeting van ruim 4 uur lang. Hij ging net zo lang door tot de gemoederen bedaard waren en er een tijdelijke wapenstilstand was.

‘Dit vind ik zo laag van je’

Totdat een kritische fan vroeg waarom de jeugdteams zo laag spelen. De club heeft een tekort heeft van 1,2 miljoen euro op een begroting van 9 miljoen euro. “Maar dat kan bijna 2 miljoen euro worden”, riep rvc-voorzitter Veerman plotseling.

Jan Smit voelde zich genaaid, omdat ze dit uitgebreid besproken hadden gedurende de 4 uur lang durende bijeenkomst en Smit achter een tekort van 1,2 miljoen euro staat.

“Dit vind ik zo laag van je, Jaap”, reageerde Smit. ‘We hebben dinsdag vier uur gepraat en jullie van de rvc hebben alles goedgekeurd. Daarna hebben we een vredespijp gerookt en nu begin je zo", reageerde Smit verhit.

Dat gaat er hard aan toe in Volendam! Als Jan Smit maar niet achter het net vist...

Bron: Ad, NU.nl

RedactieGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden