Expeditie Robinson napraat #6:
Expeditie Robinson napraat #6: "Een knutselworkshop op kamp Noord: twee visnetten"Beeld RTL

Expeditie Robinson napraat #6: "Een knutselworkshop op kamp Noord: twee visnetten"

Tijd voor aflevering zes van Expeditie Robinson. De recap van vorige keer: John gaat naar Eva op afvallerseiland, Stefano wilde naar huis maar ging naar Tweedekans-eiland en Rob Geus ging vanuit daar óók naar afvallerseiland. Flair's Selien neemt je mee door de aflevering.

We beginnen met klussen met Eva en John. Nouja, meer met Eva, maar John zit nu wel in hoe waardevol zijn 'kleine' (koosnaampjes zijn alom aanwezig) is:"Ze is een kleine Robinson en kan zichzelf hier vermaken." Cute. En daar komt Rob: "Oh nee, daar komt Rob Geus, nu heb ik het helemaal gehad", zegt John en hij wil meteen even zijn frustratie kwijt over het wegstemmen van de nieuwe op het eiland van kamp Zuid, maar dat Rob hier nu wel zit. “Hallo ben tegen jou aan het praten”, zegt John. Rob reageert koeltjes: “Het is een beetje apart.” En later zegt John: “Blij dat je er bent ouwe reus, maar hoop dat je snel weg bent”, met een gemoedelijke aai in zijn nek.

Rob kreeg bij de eilandraad een brief en daarop staat dat hij een iemand uit moest kiezen voor een duel, de verliezer gaat naar huis (nu echt?). Eva probeert Rob ervan te overtuigen tegen John te gaan strijden, John ligt onder een grot te schuilen tegen regen. John “hoorde” iets en komt aanlopen: "ben je aan het manipuleren?" vraagt 'ie? Toch is 'ie fanatiek en dramatisch: “ik sterf nog liever dan ik verlies."

Kamp Zuid

Op kamp Zuid zingen ze ‘guttemorgen guttemorgen’ onder een hutje in de regen en als ochtendritueel doen ze yoga: de zonnegroet. In de hoop dat de zon komt.

Er wordt ook gevist, maar volgens Robbert hebben de vissen geen idee hoe de regels werken op dit kamp. Robbert: "Wij eten de vissen en wij voeden hen niet." Live op tv: het dood maken van een vis door Dyantha die - met veel tegenzin - ramt met een bijl op de vis. Opbakken, broodje erbij: ontbijt. Ik snap die Robbert wel, het is zo'n klein visje: “Een visje per dag met zeven mensen, dan denk ik bijna: laat maar, vreet het dan maar op.”

Vissen op Noord gaat niet soepel, dus wordt er tijdens de knutselworkshop (eigen woorden van Rene) een schepnet gemaakt van de klamboe van Stefano. In twintig minuten zijn er twee schepnetten. Jammer detail: er wordt de hele aflevering geen vis gevangen met dat schepnet.

Op afvallerseiland wordt de hut klaar gemaakt voor de nacht. Rob maakt een bamboedakje extra voor de nacht. Eva breekt ineens dat dak weer af als de mannen vuur maken - best lullig. Maar Rob reageert politiek: “Jij hebt de hut gemaakt, dus als jij dat wil”.

Dag acht: proeftijd en dueltijd

Dag acht van de expeditie, dus proeftijd! Rene benoemt even dat ze minder mannen hebben dan kamp Zuid, maar dan zegt Sylvana terecht: "Wij vrouwen zijn ook sterk hoor".

John komt aangerend: WE HEBBEN EEN VIS!!!!! En wat voor een. Dat is eentje waar kamp Zuid wél iets aan zou hebben. Rob wil die vis doodmaken met een bijl en Eva wordt paniekerig: "Loop niet te klungelen", "Wat doe je", dus Rob wordt boos: "Doe het even zelf even dan joh, zoek het uit." Eva huilt en dan zegt John: "Is ze weer aan het janken, moet ik weer troosten." Wat 'ie daarna heel lief doet, hoor. Rob heeft inmiddels zijn keuze gemaakt met wie hij wil strijden: het wordt EVA! Ondertussen noemt Rob ons Eef "de mantelzorger van John". Maar ik vind die band tussen John en Eva nu best schattig. Als Eva vertrekt voor de proef, geeft John haar een dikke knuffel en zegt: "Niet janken, kom op, je kan het."

Dueltijd: Rob en Eva staan er al en je ziet dat Eva baalt. De proef wordt uitgelegd (het klinkt weer heel abracadabra), maar Rob vat samen: focus-balans spelletje. Rob wil: killen, killen, killen, killen. Oke: dus ze moeten een ring met een touw swingen om een haak, de totempaal in het midden mag bij iedere rake gooi verplaatst worden. Achgod, Eva heeft verloren. “Robinson is twee dingen, games en overleven. En niet eentje, sorry Eva”, zegt Rob in de camera. Best bitchy van Rob Geus. En dan gaat Eva écht naar huis. Rob komt met een zak groente en fruit aan bij afvallerseiland, tot grote verbazing van John: “Oh, jezus komt hij weer aan”. Ik heb wel zin om te zien hoe deze twee mannen, die elkaar niet echt liggen en eigenlijk ook allebei helemaal geen Robinsons zijn, zich nu gaan redden.

Immuniteitsproef Zuid en Noord

Op kamp Zuid wordt weer een potje Yoga gedaan op de dag van de proef en ze hebben er zin in. Noord lijkt beduidend minder enthousiast. Eenmaal op de proef horen ze dat ze niet alleen immuniteit krijgen, maar ook eten. Een kist vol groente en fruit. Heb je ooit iemand zo enthousiast gezien alleen al bij de aanblik van een kist groente en fruit?

Proeftijd! Een ingewikkelde stellage is het decor en er moet een kist uit het water gehaald worden, waar twee obstakels moeten worden overwonnen, dan moet de kist omhoog door middel van water in een andere kist en dan moet degene óp de kist die uit het water kwam, een sleutel pakken (snap je het nog?). Die sleutel is dan om de kist open te doen, waar van alles in zit om vuur mee te maken. Dat vuur moet een touwtje doorbranden, waardoor er een fakkel valt en met die fakkel moet een wok aan gestoken worden.

Zuid begint goed met die kist uit het water - boven de schouder, of, zoals Rene zei: "Ze lopen als een soort groep met een ghettoblaster boven hun hoofd." De teams lopen redelijk gelijk op, maar je ziet meteen dat kamp Zuid veel sterker is. Voor mijn gevoel gaan ze ook met alles gewoon geroutineerder te werk.

Volgende onderdeel: water halen, in een bak gooien, zodat de kist omhoog gaat. Dat lukt bij allebei de teams redelijk snel, al heeft Zuid nog een voorsprong, want die al bezig met vuur maken als Noord nog moet beginnen. Maar daar ziet Noord tijdwinst: zij zijn de echte vuurmakers, aldus Rene. Ze staan inderdaad vrij snel gelijk, maar dan plaatst Annemiek een houtje op het vuur en stort de stellage in. Zuid heeft het touwtje door. Britte steekt de wok aan en dan: wint Zuid. Again. “Zowel immuniteit als het fruit gaan naar kampzuid”, zegt Yuki. Maar wat lief: Kamp Zuid wil eten geven aan Kamp Noord. “Honger en zulke zware proeven zijn onmenselijk, dus een beetje menselijkheid kan dan geen kwaad”, zegt Britte.

Eilandraad

Wie gaat er naar huis bij Noord? Annemiek baalt van zichzelf en denkt dat zij het is. Toch is ze ook wel een beetje vals, zien we als ze met Sterrin staat de praten: "Sylvana kan nog geen spar van een eik onderscheiden en ik hoop dat ze verhongeren als we weg zijn", zegt ze tegen Sterrin. Waarop Sterrin reageert: "Nou nee, ik gun ze het allerbeste."

En dan wordt er gestemd. De immuniteitsring wordt niet ingezet door Sylvana en Rene. Sterrin wordt naar huis gestemd. Ze vraagt of ze nog wat mag zeggen: "Ik wilde meedoen om de schoonheid van de mens te zien en dat is gelukt, bedankt iedereen". Iedereen tot tranen toe geroerd, natuurlijk. Maar no no, ook Sterrin hoeft niet weg. Ze mag naar Tweedekans-eiland. “Zitten daar slangen?”, vraagt ze. Vast en zeker - succes en go get the snakes. Tot vrijdag!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: RTL 4 - screenshot

Selien KosterRTL

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden