Eva Jinek komt met documentaire over moederproblemen: 'Ik ben veel tijd en energie kwijt aan dat schuldgevoel' Beeld Brunopress
Eva Jinek komt met documentaire over moederproblemen: 'Ik ben veel tijd en energie kwijt aan dat schuldgevoel'Beeld Brunopress

Eva Jinek komt met documentaire over moederproblemen: 'Ik ben veel tijd en energie kwijt aan dat schuldgevoel'

De documentaire De Wereld van Eva, gemaakt door Eva Jinek (43), is vanaf nu te zien op Videoland. Door het maken van de documentaire is de presentatrice anders gaan kijken naar het moederschap. Dat vertelt ze in een interview met NU.nl.

De Wereld van Eva bestaat uit drie afleveringen waarin Eva dieper ingaat op het leven als moeder zijnde en alles wat daarbij komt kijken. Denk aan seks na de bevalling, maar ook het schuldgevoel waar werkende moeders vaak mee kampen.

Drukke baan

In de serie wilde Eva Jinek in eerste instantie laten zien hoe mooi het moederschap is. Maar ze kwam erachter dat het moederschap toch heel zwaar is en er veel taboes over zijn.

Eva is een bezige bij, zo maakt ze haar talkshow Jinek voor RTL, komt ze nu met haar eerste documentaire en is ze druk met het schrijven van een boek. Ruim 3 jaar geleden werd ze zelf moeder. "De grote verandering in mijn leven in de afgelopen 3,5 jaar is dat ik moeder ben geworden, en een werkende moeder. Het is een onderwerp wat mij dagelijks bezighoudt", vertelt ze aan NU.nl.

Wat Eva vooral aan het licht wil brengen in haar documentaire is het schuldgevoel waar veel werkende moeders mee kampen. Ze ging in gesprek met een wetenschapper die haar vertelde waar dat schuldgevoel vandaan komt. "Een wetenschapper die ik interviewde legde me uit hoe het zit: de zorgtaak van een vader zien we als geld verdienen voor zijn gezin, de zorgtaak van een moeder is zorgen voor haar kinderen," vertelt ze.

En voorbeeld daarbij: "Als een werkende vader zijn zieke kind niet van de crèche kan halen, vindt iedereen dat volstrekt normaal. Als een werkende moeder haar kind niet kan komen halen, zien veel mensen haar als egoïstisch en koud."

Oplossing

Ook doet Eva een boekje open over haar opvoeding. "Dankzij mijn opvoeding heb ik meegekregen dat ik moet zorgen dat ik financieel onafhankelijk ben en dat mijn werk boeiend moet zijn." Maar ook Eva ervaart negatieve druk als werkende moeder. "Ik neem die culturele waarden, hoe in Nederland gekeken wordt naar werkende moeders, ook mee. Die drukken op mij. Dat stoort me. Ik ben veel tijd en energie kwijt aan dat schuldgevoel."

Met haar documentaire wil Eva niet alleen de taboes aan het licht brengen, ze wil er ook een oplossing voor vinden. Volgens een wetenschapper ligt een groot deel van de oplossing bij de manier van benaderen. Als jonge vaders en moeders op een gelijke manier benaderd zouden worden, zou dat een groot deel van het probleem wegnemen. Eva roept dan ook op: "Er zijn in feite dus concrete oplossingen. Laten we daarnaartoe bewegen."

Persoonlijke ervaring

Verder vertelt ze over haar eigen ervaring met het moederschap en de tijd na de bevalling. Die was een stuk minder perfect dan dat Instagram het vaak laat lijken. "Ik was veertig toen ik moeder werd en dan denk je dat je met al je levenservaring een gevoel van zekerheid hebt." Dat viel volgens Eva echter flink tegen.

"Ik was ziek geworden na de bevalling waardoor ik heel beroerd was, en ook nauwelijks kon lopen en dat schokte mij." Ze vertelt dat ze zichzelf niet op die manier kent. "Ik ken mezelf als iemand die altijd energie voor tien heeft. Die ongeacht het tijdstip de beuk erin gooit. Nu werkte dat niet. Ik was daar wel verdrietig over."

Lees ook Eva Jinek reageert op uitspraak Johan Derksen: ‘Het is helemaal niet waar’

Seksleven

En niet alleen haar energie stond op een laag pitje. Ook haar seksleven veranderde na de bevalling. In de aflevering die in het teken staat van seks, vertelt Eva hoe dat kwam. Zo zegt ze dat ze zichzelf niet bepaald aantrekkelijk voelde na de bevalling. "Je kunt er niet na drie dagen weer staan met een strak en functionerend lichaam."

En daar is de presentatrice zeker niet de enige in. Zo gaat ze over dit onderwerp in gesprek met andere mensen. Daarbij stelt ze de vraag wat zij verstaan onder échte seks. Waarop vaak hetzelfde antwoord volgt: penetratieseks. "Dat is nou juist iets wat niet zo gemakkelijk is als je net een kind hebt gebaard. Veel vrouwen voelen druk: wanneer kan ik weer penetratieseks hebben?" Dat heeft volgens de presentatrice negatieve gevolgen. "Ze gaan het associëren met pijn, en komen in een neerwaartse spiraal. Terwijl er zoveel andere vormen van seks en intimiteit zijn."

Wat Eva hoopt te bereiken met haar documentaire? "We mogen best concluderen dat Nederland vrij conservatief is. Het is misschien een restant van een gedachte van jaren geleden. Ik hoop dat deze serie het gesprek opent. Tussen mannen en vrouwen, maar ook vrouwen onderling."

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Brunopress

Mirte TimmersBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden