elizabeth holmes Beeld Getty Images
elizabeth holmesBeeld Getty Images

Elizabeth Holmes, die investeerders voor vele miljoenen oplichtte, veroordeeld tot 11 jaar cel

Elizabeth Holmes is vanwege fraude veroordeeld tot ruim elf jaar cel. De zakenvrouw bouwde haar start-up Theranos uit tot een miljardenbedrijf. Volgens de rechter deed ze dat door investeerders op te lichten en zelfs patiënten in gevaar te brengen.

Over de megafraudeur is zelfs een tv-serie: The Dropout met Amanda Seyfried als Elizabeth Holmes.

Revolutie in de gezondheidszorg

Elizabeth beloofde een revolutie in de gezondheidszorg met Theranos, haar bloedtestbedrijf. Volgens haar zou het door middel van een nieuwe techniek erg easy worden om met een enkele druppel bloed tweehonderd (!) tests af te nemen. Normaal gesproken is er een heel buisje bloed nodig voor één test. Door deze nieuwe techniek zouden ziektes zoals kanker sneller gesignaleerd kunnen worden. Echter bleek de techniek niet echt te zijn. Het afgenomen bloed werd namelijk stiekem geanalyseerd door apparaten van andere bedrijven. De resultaten bleken ook nog eens vaak niet te kloppen.

Schuldig aan fraude

Afgelopen september werd Elizabeth hierom schuldig bevonden aan fraude. Ze lichtte investeerders op voor honderden miljoenen dollars, volgens de jury. Wow! “Ik ben kapot van mijn tekortkomingen. Als ik terugkijk, zijn er zo veel dingen die ik anders zou doen als ik de kans had. Ik probeerde mijn droom te snel te realiseren”, zei ze vrijdag vlak voor de uitspraak. Er wordt verwacht dat Holmes in hoger beroep zal gaan.

Miljoenen kwijt

In 2018 hield Theranos op te bestaan. Op het hoogtepunt was het bedrijf wel 9 miljoen dollar waard. Veel investeerders raakten vele miljoenen kwijt, onder wie Rupert Murdoch en de voormalige onderwijsminister Betsy DeVos van Amerika.

Bron Nu.nl

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden