Dit is hoe Bibian Mentel en Floortje Dessing 25 jaar geleden vriendinnen werden Beeld Brunopress
Dit is hoe Bibian Mentel en Floortje Dessing 25 jaar geleden vriendinnen werdenBeeld Brunopress

Dit is hoe Bibian Mentel en Floortje Dessing 25 jaar geleden vriendinnen werden

Bibian Mentel (48) is deze week gasthoofdredacteur van het tijdschrift Margriet. Het resultaat: een uniek nummer vol positiviteit en persoonlijke verhalen, waaronder een bijzonder gesprek tussen Bibian en haar goede vriendin Floortje Dessing (50), die ze al 25 jaar kent.

Gasthoofdredacteur van Margriet

Bibian hoefde niet lang na te denken toen ze de vraag kreeg of ze gasthoofdredacteur wilde worden van Margriet. “Het resultaat is een kijkje in mijn leven”, zegt Bibian er zelf over. “Een herinnering aan mij voor mijn vrienden en mijn gezin, maar hopelijk ook een mooi document over omgaan met tegenslagen en de liefde voor het leven.” Zo komt de moeder van Bibian aan het woord en schreven haar man Edwin, haar zoon Julian, Humberto Tan en Peter Heerschop ontroerende columns als verrassing voor Bibian.

Snowboarden in Les Deux Alpes

Ook ging Bibian voor het tijdschrift in gesprek met haar vriendin Floortje Dessing. Ze liepen elkaar zo'n 25 jaar geleden tegen het lijf in Les Deux Alpes in Frankrijk. Floortje maakte daar een snowboardreis voor een jongerenprogramma en kreeg er snowboardles van Bibian. Bibian was in het wintersportdorp aan het werk én aan het trainen. “Jij was echt zo’n superstoere snowboardchick”, blikt Floortje terug over hun ontmoeting. “We waren beiden niet zo van binnen de lijntjes kleuren en ik denk dat we dat in elkaar herkenden.”

Losgeslagen projectiel

“Jij had je studie aan de wilgen gehangen, ik was een beetje een losgeslagen projectiel dat van de radio naar televisie was overgestapt,” gaat Floortje verder. “Wat ik me herinner van die tijd is dat jij gewoon je eigen plan trok. Je deed niet je best om leuk gevonden te worden door al die coole gasten die daar rondhingen, je was gewoon met je eigen ding bezig.” Bibian: “Ik was daar, omdat ik wist wat ik wilde: nog beter worden met snowboarden en wedstrijden rijden. Ik heb me nooit zo veel aangetrokken van de ruis die om zo’n groep heen hangt. Ik vond het leuk en gezellig, maar tot diep in de nacht feesten deed ik niet. Daarvoor was ik te gecommitteerd aan mijn sport. Ik wilde de beste van de wereld worden.”

Leukste tijd van je leven

Floortje: “Was dat ook de leukste tijd van je leven, als je zo begin twintig bent en alles nog moet gebeuren en je voelt dat het eraan zit te komen? Toen ik begon met het presenteren van reisprogramma’s mocht ik meedoen met de Camel Trophy, een tocht met jeeps door de wilde, woeste gebieden van Mongolië. Ik weet nog dat ik bijna van blijdschap met mijn kop tegen het plafond sprong, zo blij was ik dat ik dat mocht doen. En die hele reis bleef ik blij. Als ik daar nu op terugkijk, was dat echt een van de leukste tijden. Vooral omdat alles nog open lag. Het was zo onbevangen allemaal.”

Lees ook Mooi, maar heftig: Anouk Hoogendijk en zoontje brengen ernstig zieke Bibian Mentel laatste bezoek

Vrijheid

Bibian: “Zo voelde die beginperiode voor mij eigenlijk ook wel. Dat alles open lag, gaf me een bepaalde focus en vrijheid. Ik wilde olympisch en wereldkampioen worden, dat was mijn streven. Later in mijn snowboardcarrière kreeg ik toch meer te maken met bijvoorbeeld sponsoren en dan is die onbevangenheid weg. Want dan zijn er anderen die zich met jouw carrière gaan bemoeien. Als ik er nu aan terugdenk, mis ik misschien wel het meest die totale vrijheid om de paden die voor je liggen in te slaan, of niet. Want als je eenmaal een pad kiest, vallen de andere keuzes weg, snap je?” Lees het inteview verder op de website van Margriet, of in het blad dat nu in de winkels ligt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Brunopress

FlairBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden