Dít is het royale inkomen van koning Willem-Alexander, Máxima en Amalia Beeld Getty Images
Dít is het royale inkomen van koning Willem-Alexander, Máxima en AmaliaBeeld Getty Images

Dít is het royale inkomen van koning Willem-Alexander, Máxima en Amalia

Het salaris van onze koning en zijn familie staat vaker dan eens ter discussie. Niet zo gek, want ze verdienen nogal een flinke boterham. Bovendien hoeven ze ook geen belasting te betalen.

Maar hoe hoog is het inkomen van koning Willem-Alexander, zijn vrouw Máxima en dochter en troonopvolger Amalia eigenlijk? Ter ere van haar 52e verjaardag zetten de alle feiten op een rij.

Salaris koning Willem-Alexander

In de Nederlandse Grondwet is vastgelegd dat de koning jaarlijks een uitkering ontvangt. Die uitkering is niet alleen voor de huidig zitende koning riant; ook de voormalige koning of koningin wordt de rest van zijn of haar leven van een goed inkomen voorzien. Daar zit wel één voorwaarde aan: hij of zij moet betrokken blijven als een van de leden van ons Koninklijk Huis.

Het ‘salaris’ van onze vorst en vorstin is er niet zomaar één. Volgens het Parlementair Documentatie Centrum is het inkomen van onze koning opgebouwd uit een A- en een B-component. De A-component voorziet in het ‘inkomen’. De B-component is bedoeld voor bijvoorbeeld materiële uitgaven ‘met een hoog representatief karakter’, schrijft de website Koninklijkhuis.

Het inkomen van het Koninklijk Huis

De hoogte van de uitkeringen van het Koninklijk Huis volgt de ontwikkelingen van de salarissen van rijksambtenaren. Het inkomen van de koning volgt namelijk het salaris van de vicepresident van de Raad van State, dat op haar beurt dus het inkomen van ambtenaren volgt. Volg je ‘m nog? Afijn, al met al komt de totale uitkering van onze koning neer op een ruime 6,4 miljoen euro. Niet slecht, dus.

Overigens heeft de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aangegeven vooralsnog afstand te doen van haar ‘inkomen’. Omdat zij in haar huidige functie nog geen hoge kosten maakt, wordt de uitkering teruggestort naar het Rijk.

Ook niet geheel verrassend: de uitkeringen van de leden van het Koninklijk Huis zijn vrijgesteld van inkomsten-, loon-, schenk-, of erfbelasting. Verdienen de leden van het koningshuis andere inkomsten dan het ‘salaris’ van het Nederlandse Rijk of hebben zij ander privé-vermogen? Dan moet daar wél belasting over worden betaald.

Waylon reageert op reacties van juice channels

“Kunnen beter hun mond houden”

‘Salaris’ koning Willem-Alexander, Máxima en Amalia

Benieuwd naar de volledige uitkeringen van de koning, koningin en hun dochter Amalia? We zetten de royale salarissen voor je op een rijtje. Tipje van de sluier: ook jij zou waarschijnlijk geen ‘nee’ zeggen tegen zulke bedragen, want holy moly.

  • Koning Willem-Alexander

Totale uitkering: 6.408.000 euro

A-component: 1.035.000 euro

B-component: 5.373.000 euro

  • Koningin Máxima

Totale uitkering: 1.111.000 euro

A-component: 411.000 euro

B-component: 700.000 euro

  • Prinses Amalia

Totale uitkering: 1.727.000 euro

A-component: 307.000 euro

B-component: 1.420.000 euro

  • Prinses Beatrix

Totale uitkering: 1.739.000 euro

A-component: 585.000 euro

B-component: 1.1540.000 euro

Bron: NSMBL

Fabienne KamphuisGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden