Bibi kiest voor haar gezin: 'Waarom is het taboe als je bij iemand blijft?' Beeld a
Bibi kiest voor haar gezin: 'Waarom is het taboe als je bij iemand blijft?'Beeld a

Bibi kiest voor haar gezin: 'Waarom is het taboe als je bij iemand blijft?'

Bibi Breijman plaatste vanochtend op YouTube een openhartige video, waarin ze vertelt hoe het nu met haar gezin en haar gaat. In haar kraamperiode kwam naar buiten dat haar vriend Waylon vreemdging tijdens haar zwangerschap. Dit werd volop online besproken en deze meningen hebben haar veel pijn gedaan. “Zoveel meningen, zoveel haat. Er werd door allerlei partijen voor mij gepraat.”

Op Instagram postte Bibi eerder vanochtend al een reeks foto's van haar en haar kindjes. Hierbij schreef ze dat het heel goed ging met baby Chester en dat hij groeit als kool. Ook zal ze binnenkort weer aan het werk gaan. Niet veel later plaatste Bibi een video van 14 minuten op haar YouTube-kanaal, waarin ze uitgebreid en openhartig vertelt over hoe ze de afgelopen periode heeft ervaren.

'Toen ik het hoorde was ik in shock'

Bibi gaat voor de camera zitten en vertelt: “Ik heb mezelf een schop onder m’n reet moeten geven om hier te gaan zitten. Dit is echt fokking eng. Het doet ook best veel pijn. Ik had deze video natuurlijk nooit willen opnemen. Niet alleen door wat er is gebeurd, maar ook omdat ik voel en vind dat dit een privé-kwestie is en ik niemand iets verschuldigd ben.”

Bibi laat weten dat ze ontzettend veel mails heeft ontvangen van vrouwen die in vergelijkbare situaties zitten. In die mails kwam één ding duidelijk naar voren: schaamte. Bibi: “Je wordt bedrogen en vervolgens gaat iedereen je goedbedoelde adviezen geven. Enkel en alleen op basis van hun eigen ervaringen, die nooit identiek zullen zijn aan jouw ervaring. Je bent kwetsbaar, boos en verdrietig.”

Toen ze hoorde over het vreemdgaan van Waylon was Bibi eerst in shock. “Ik dacht echt: dit kan niet. Waar was ik? Wie ben jij? Huh? Vervolgens pleur je iemand het huis uit, maar dat lost helemaal niets van je vragen op. En ook je verdriet gaat er niet door weg. En er kwam natuurlijk ook nog ontzettend veel negativiteit bij kijken van buitenaf. Zoveel meningen, zoveel haat. Er werd door allerlei partijen voor mij gepraat. Zowel door Willem als door de media. Daar was ik ook echt fokking boos om.”

'Ik had net een heftige bevalling achter de rug en toen kwam dít'

Toch bracht de woede haar niet verder, vertelt Bibi. “Mijn borstvoeding stopte er zelfs mee op een gegeven moment. Ik had net een baby gekregen, zat volop in de gebroken nachten. Mijn bevalling was ook heftig, ik had veel bloed verloren en was nog een beetje een patiënt. Ik zat in een rolstoel en kon bijna niks. Ik was echt hulpbehoevend en toen kwam dit.”

“Ik was zó verdrietig, boos, gebroken, teleurgesteld en in shock. Ik weet dat je sommige dingen beter niet kunt lezen, maar het kwam vaak toch wel via via bij me terecht. Dus het gevoel werd alleen maar erger. Ik heb er toen voor gekozen om alles uit te zetten. Ik kon het even niet aan. Dan komen dit soort berichten binnen, nadat je bent bedrogen en net een kind hebt gekregen.”

Bibi leest een bericht voor: “Wat ben jij toch ** dom. Hoop niet dat je dochter ook zo’n hoer wordt.” En door dit soort berichten durfde Bibi niet meer naar buiten, laat ze weten. “Dat kwam ook weer door die schaamte. Ik dacht: ze gaan een foto van me maken en dat gaan ze doorsturen naar een juicechannel. En dan gaan ze weer iets lelijks over me posten.”

Lees ook Nick & Simon bevestigen soloplannen na geruchten over breuk

Een intensieve stalker

Alsof het allemaal nog niet heftig genoeg was: een heftige zwangerschap achter de rug, net bevallen, gebroken nachten, hulpbehoevend zijn, was er nóg een reden dat de afgelopen periode zo heftig was voor Bibi. “De reden dat ik hier ook extra gevoelig voor ben is dat ik drie jaar lang te maken heb gehad met een hele intensieve stalker. Die elke dag dingen over mij postte, van kwaad tot erger. Een van de dingen die me het meest is bijgebleven is dat plannen had om Teddy te vermoorden. Dat ik een kussen op Teddy haar hoofd gedrukt zou hebben. Héle heftige dingen. Die mevrouw was heel erg ziek en is inmiddels ook opgenomen geweest.

Dit is allemaal ontzettend intens geweest. Ik moest destijds voor de politie een dossier bijhouden, dus ik moest dagelijks alles bekijken en screenshotten. Dat is nooit meer helemaal uit mijn systeem gegaan.”

Wat Bibi erg betreurt is dat er is uitgelekt dat ze een huis heeft gekocht. “Dat had ik heel graag voor mezelf gehouden. Een investering voor mijn kindjes. En een soort van mijn pensioen, omdat ik zelfstandige ben. Het was mijn droom om op mijn dertigste een huis te hebben gekocht. Dat is gelukt en daar ben ik super blij mee, maar dit had ik heel graag privé gehouden. Ook in verband met het stalking verleden, wilde ik graag een veilige plek voor mijzelf en mijn kinderen hebben.”

'Door dit besefmomentje voelde ik me ineens een heel slechte moeder'

Voor Bibi was er een moment dat heel confronterend voor haar was: “Op een dag was ik Chester aan het aankleden en toen paste hij zijn pakjes niet meer. Ik keek in de kast en toen zag ik allemaal ongedragen en onaangeraakte pakjes hangen. Niet gedragen. Hij was overal uitgegroeid. Dat was zo’n bevestiging voor mij van wat er was gebeurd. Het was zo aantoonbaar ineens. Die pakjes waren bedoeld om aan te trekken, eropuit te gaan en allemaal leuke dingen te doen.

Ik voelde me ineens een heel slechte moeder. Voor mijn gevoel was ik niet helemaal toegewijd aan die kleine lieverd. Die dat zo verdiende”, vertelt Bibi in tranen.

'Alle haat bracht ons ook dichter bij elkaar'

“Later kwam ik in een soort bescherm-modus, naar mijn hele gezin toe. En daar hoort Willem ook bij. Dus als er iets naars over hem werd gezegd, was dat heel dubbel voor mij. Je wil namelijk ook beschermen wat je hebt, helemaal in je kraamtijd. Dan zit het echt in je systeem: je moet beschermen wat je hebt. Al die haat bracht ons op de ene manier ook dichter bij elkaar daardoor.

Wat ik heel erg heb geleerd is niet-haatdragend te zijn. En te kijken: wat heb ik wel? Dat komt ook door mijn achtergrond en waar ik vandaan kom. Heel mijn familie is gebaseerd op scheidingen, maar die gaan nog wel met elkaar om. Ze hebben het echt niet altijd makkelijk gehad, maar zitten nog wel samen met elkaar aan het kerstdiner. Daar is ook nog heel veel liefde.

Het is voor mij heel moeilijk om alleen maar boos te blijven. Tuurlijk, dat was ik in het begin ook. Maar als je iemand blijft veroordelen omdat diegene een fout heeft gemaakt, zeg je ergens dat jij zelf nooit fouten hebt gemaakt of vreemd bent gegaan. En dat is ook niet zo.”

'Voor jezelf kiezen is toch veel meer dan wegrennen?'

Bibi spreekt de vrouwen die haar mailden bemoedigend toe. Vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt, maar dit nog niet durven te vertellen aan familie of vrienden. “Het is zo heftig als je dit in je eentje mee moet dragen. Het is ook heel heftig als iedereen ervan mee kan genieten, zoals bij mij. En iedereen een mening erover heeft. Maar het lijkt me nog veel erger om het met niemand te kunnen delen, om wie je geeft. Daar ben ik zo van geschrokken. Ik vind het zo lief dat al die vrouwen hun eigen, kwetsbare situatie met mij wilden delen. En mij het advies gaven: er is geen goed of fout als jij kiest voor wat jou op dat moment goed laat voelen. En dat is ook echt zo. Ik krijg echt kippenvel als ik het erover heb.

Het komt zo vaak voor en er hangt zo’n taboe omheen als je in zo’n situatie kiest voor je gezin. Ik las zoveel berichten waarin gezegd werd dat je alleen sterk bent of alleen zelfrespect hebt als je wegrent van de situatie. Of ‘voor jezelf kiest’. Maar dat houdt toch veel meer in dan met je kinderen weg te rennen?

Ik vind het zo oneerlijk en niet meer van deze tijd. Waarom is het een taboe? Daar kan ik ook boos om worden. Natuurlijk ben ik ook boos op m’n vent. Maar waarom moet iedereen afgeven op de persoon die is bedrogen? Als ik na twee dagen zin heb om allemaal kutfoto’s van Willem te posten op Instagram, dan is dat mijn keuze. Ik voelde me daar toen goed bij. Die schaamte gaat zo ver, dat heel veel vrouwen het niet met hun omgeving durven te delen.”

'Ik heb zelf voor deze man gekozen'

Bibi sluit haar video af met de woorden: “Ik heb zelf voor deze man gekozen. En ik weet ook dat het een aparte is. Dat is gewoon zo en dat weet iedereen. Ik heb voor deze man gekozen als vader van mijn kinderen en daar sta ik nog steeds heel erg achter. En het is aan niemand om hem te veroordelen, behalve mij. Want hij heeft míj dit geflikt. Wat ik hierin kies of besluit, het is aan mij.

Ik zou het heel erg waarderen als jullie met mij vooruitkijken. Ik kan hier niet in blijven hangen, ik heb twee kinderen. Ik wil alle lieve vrouwen die mij mailden enorm bedanken. Ik heb zoveel daaraan gehad, zoveel steun. En ik wens jullie alle kracht. En mezelf ook, want dat heb ik echt nodig. Ik ben er nog lang niet, dat besef ik me ook. Wat we ook kiezen, het is onze keuze. Er is geen goed of fout.”

Bekijk hieronder de volledige video van Bibi:

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron & beeld: YouTube Bibi Breijman

Evelien de Vriesa

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden