Arjen Lubach open over tinnitus en hoopt op beleid tegen te harde muziek Beeld Brunopress
Arjen Lubach open over tinnitus en hoopt op beleid tegen te harde muziekBeeld Brunopress

Arjen Lubach open over tinnitus en hoopt op beleid tegen te harde muziek

Woensdagavond haalde Arjen Lubach tijdens zijn programma De Avondshow uit naar de wijze waarop er in ons land wordt omgegaan met het aanpakken van gehoorschade. Zelf lijdt hij al ruim acht jaar aan tinnitus en hij vindt dat clubs en kroegen meer verantwoordelijkheid moeten nemen om het aantal Nederlanders met gehoorschade terug te dringen.

Hij spreekt zich uit over een afspraak die jaren geleden gemaakt is tussen de overheid en een aantal grote partijen uit de evenementensector.

Handhaving niet mogelijk

Er was een convenant afgesloten, waarbij onder andere sportscholen, poppodia en bioscopen meededen. Daarin stonden afspraken over dat het geluidsniveau gemiddeld 103 decibel per kwartier mag zijn. Alleen gaat het hier niet om een wettelijk vastgelegde grenswaarde, daardoor is handhaving niet mogelijk, omdat deze openbare ruimtes geen overtreding maken. Het is aan de organisatoren zelf of ze de afspraken naleven of niet.

Afspraak, geen wet

Dat is waar Arjen zo’m moeite mee heeft. “Het is stom dát het een convenant is. Het is een afspraak, maar geen wet”, zegt hij. “Als de muziek ergens toch te hard staat, zijn er helemaal geen consequenties. En geen boete, niet ééns een waarschuwing.”

Tot verbazing van de presentator zien feestlocaties als clubs en kroegen het niet echt zitten om in de toekomst mee te doen aan het convenant. Koninklijke Horeca Nederland probeert, volgens hen zelf, op andere manieren de bewustwording van gehoorschade en het risico van harde muziek luisteren te vergroten.

Lees ook: Bang om de verwarming aan te zetten? Leger des Heils biedt jou een warme kamer aan

Tinnitus

Arjen lijdt zelf helaas ook aan tinnitus. Als gevolg van te harde muziek loopt hij nu continu rond met oorsuizen. Als je hier last van hebt, hoor je constant geluiden die er eigenlijk niet zijn. Denk aan een indringende piep, zoemen, tikken, sissen of fluiten. Hij deelt zijn ervaring: “Ik hoor in mijn linkeroor een hoge fluit die van toon verandert, en in mijn andere oor hoor ik een hele hoge ruis”, vertelt hij, “Dat is echt waar. Ik heb het nu een jaar of acht.”

Volgens Arjen is het heel moeilijk om hier dagelijks mee te moeten leven. “Stel je voor dat je niet meer kan genieten van je favoriete muziek, of van fluitende vogeltjes, een kabbelend bergbeekje”, deelt hij tijdens zijn De Avondshow.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD

RedactieBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden