Side view of young women standing on seesaw balance against white background Beeld Getty Images
Side view of young women standing on seesaw balance against white backgroundBeeld Getty Images

Agnes Samuel (83) wint prijs voor verbetering van positie van vrouwen: ‘Ze moet echt in de spotlights gezet worden’

Agnes Samuel (83) heeft de Joke Smitprijs gewonnen. De Joke Smitprijs is een regeringsprijs, bestaande uit €10.000 en een kunstwerk. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan iemand die een bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de positie van vrouwen in Nederland. Samuel kreeg de beloning voor haar bijdrage aan vrouwenemancipatie.

Lichtend voorbeeld

Samuel is coach voor politici met een migratieachtergrond. Volgens de jury van de prijs is ze voor veel zwarte vrouwen in de politiek een begrip en tevens een lichtend voorbeeld. Het juryrapport vermeldt dat ze aan de wieg staat van veel politieke carrières.

Volgens de jury is Samuel altijd in de luwte gebleven. De juryvoorzitter zegt: “Deze vrouw moet echt in de spotlights gezet worden, want het is vet mooi wat zij allemaal heeft gedaan. Het ligt niet aan haar dat we haar niet kennen, het ligt aan ons.”

De tekst gaat verder onder de post.

Maatschappelijke bewustwording

In de jaren 80 was Samuel al heel actief in de beweging voor maatschappelijke bewustwording van migranten en vrouwelijke vluchtelingen. Zo blijkt uit het juryrapport. Ze is genomineerd door Devika Partiman van de stichting Stem op een Vrouw.

Partiman vindt dat iedereen moet weten wie Agnes Samuel is. “Agnes deed wat wij nu doen, namelijk jonge vrouwen stimuleren politiek actief te worden”, zegt Partiman. Volgens haar heeft Samuels dat altijd met passie gedaan en nu pas krijgt ze er publieke erkenning voor.

Lees ook 91-jarige vrouw, die Holocaust overleefde, sterft in kelder Marioepol

Uitreiking prijzen

Samuel kon zelf niet aanwezig zijn bij de uitreiking van de Joke Smitprijs. Daarom nam haar zoon de prijs in ontvangst.

Er werd nog een prijs uitgereikt. Sun Yoon van Dijk, gemeenteraadslid van Schiedam, kreeg namelijk de aanmoedigingsprijs. De jury vindt dat zij haar nek uitsteekt om de positie te verbeteren van slachtoffers van huiselijk geweld. Daarnaast stelt de jury dat Van Dijk vrouwelijke collega’s inspireert en ook taboes doorbreekt en zichtbaar maakt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS | Beeld: Getty Images

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden