Advocaat Royce de Vries over Yvonne Coldeweijer: 'Het is een vergaande inbreuk op de privacy van iemand om zo'n video te delen' Beeld ANP
Advocaat Royce de Vries over Yvonne Coldeweijer: 'Het is een vergaande inbreuk op de privacy van iemand om zo'n video te delen'Beeld ANP

Advocaat Royce de Vries over Yvonne Coldeweijer: 'Het is een vergaande inbreuk op de privacy van iemand om zo'n video te delen'

Advocaat Royce de Vries stelt dat Yvonne Coldeweijer geluk heeft dat de video van Talitha Muusse vooropgezet was. De Vries is specialist in media- en entertainmentrecht en vertelt dat de situatie heel anders uit had kunnen pakken voor Yvonne als de video wel echt was geweest.

Fake news

Het gaat om een video van Talitha Muusse. In de video wordt gesuggereerd dat de presentatrice drugs gebruikt tijdens een feestje van radiozender BNR, waar ze werkzaam is. Deze video was echter in scène gezet door Talitha zelf. Samen met BNR bedacht ze een plan om aan te tonen hoe juicekanalen te werk gaan. BNR stuurde de vooropgezette video anoniem naar Yvonne Coldweijer, het gezicht van juicekanaal Life of Yvonne.

Beter onderzoek

Yvonne trapte erin en deelde de video. Dat was volgens Royce de Vries niet zo'n slimme zet, al helemaal niet omdat het om een beschuldiging van drugsgebruik gaat. "Iemand beschuldigen van drugsgebruik is zeer ernstig. Dan wordt als medium van je verwacht dat je veel beter onderzoek doet dan wanneer je een minder ernstige beschuldiging doet, bijvoorbeeld dat iemand door een rood licht loopt," begint De Vries.

Coldeweijer deelde het filmpje, nadat ze contact had gezocht met Muusse om te vragen of het klopte. Muusse reageerde daarop van niet. Dat was voor Yvonne echter geen reden om de video niet alsnog te delen. En dag later verscheen de video in haar betaalde Telegramgroep. De Vries reageert: "Je moet goed nagaan of er geen grap in het spel is, of het een deepfake is. Je kan niet alleen maar van een filmpje uitgaan."

Geluk gehad

Volgens De Vries heeft Yvonne in dit geval geluk gehad dat het om een opzettelijk filmpje ging. "Nu is er sprake van opzet, maar stel dat iemand ten onrechte wordt beschuldigd in een filmpje, dan is het onrechtmatig." De Vries vertelt wat er had kunnen gebeuren als de video wel echt was geweest. Muusse had er dan namelijk voor kunnen kiezen een schadevergoeding te eisen. Dat had zelfs gekund als ze echt cocaïne had gebruikt in de video, ook al was dat nu niet het geval.

"Het is een hele vergaande inbreuk op de privacy van iemand om zo'n video te delen," vertelt De Vries. Al veranderen de regels nog wel eens als het gaat om BN'ers. "Soms wordt er bij bekende Nederlanders een uitzondering gemaakt. Dan zegt de rechter: dit moet je dulden, omdat je een publiek figuur bent."

Lees ook Yvonne Coldeweijer reageert op actie BNR: ‘Don’t shoot the messenger’

Betrouwbare bron

Dat Yvonne geluk heeft gehad, is volgens De Vries een feit. Omdat er in dit geval sprake is van opzet zal Yvonne er geen problemen van ondervinden. "Daar komt Yvonne goed mee weg, want je moet bij dit soort beschuldigingen heel voorzichtig zijn."

De Vries herhaalt hoe belangrijk het als medium is om zeker te zijn van je onderzoek. "Als medium moet je dus echt nagaan: is er een andere betrouwbare bron die dit kan bevestigen?" Dat geldt dus niet alleen voor juicekanalen. "Voor alle media geldt dat je altijd dingen moet checken en nooit zomaar iets online mag gooien."

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Story | Beeld: ANP

Mirte TimmersANP

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden