5 dingen die veranderen nu Charles koning wordt Beeld Getty Images
5 dingen die veranderen nu Charles koning wordtBeeld Getty Images

5 dingen die veranderen nu Charles koning wordt

Het is het einde van een tijdperk: de Britse koningin Elizabeth is overleden, nadat ze 70 jaar op de troon heeft gezeten. Prins Charles, de zoon van Elizabeth, neemt haar taak over. Hij wordt nu gekroond tot koning. Tijdens zijn regeerperiode moet het een en ander aangepast worden, zoals bankbiljetten en postzegels.

Prins Charles heeft zich zijn hele leven voorbereid op dit moment. Op 73-jarige leeftijd wordt hij koning Charles III. Hij is daarmee de oudste monarch die op zo'n oude leeftijd op de troon komt. Zaterdag zal hij officieel worden gekroond. Wij vertellen je hieronder wat er allemaal verandert nu Charles koning wordt.

1. Geld

Misschien dacht je er zelf ook meteen aan: al het geld in het Verenigd Koninkrijk is bedrukt het gezicht van koningin Elizabeth. Nu ze is overleden, komt haar opvolger op de nieuwe munten en biljetten te staan. Al het geld wordt niet van de een op andere dag omgewisseld. Over de jaren zal Elizabeth's gezicht langzaam verdwijnen en Charles, de nieuwe koning, steeds vaker op cash geld te zien zijn.

2. God save the Queen

Nee, God save the King. Na zeventig jaar moeten de Britten hun volkslied aanpassen. Sinds 1745 wordt de tekst al aangepast, dat gebeurt bij elke nieuwe koning of koningin. Tijdens ceremonies en officiële gelegenheden wordt er vanaf nu dus 'God save the King' gezongen.

3. Politie-uniformen

Momenteel staat er 'ER' op de emblemen van politie- en militaire uniformen. Dit is het royal cypher van koningin Elizabeth; Elizabeth Regina. Uiteindelijk zal dit worden aangepast naar het royal cypher van koning Charles III: 'CR', wat staat voor Charles Rex. De woorden Rex en Regina zijn de Latijnse woorden voor koning en koningin.

4. Brievenbussen

Op de brievenbussen in het Verenigd Koninkrijk staat ook het royal cypher van de oude koningin. Eigenlijk moet dit ook aangepast worden nu er een nieuwe koning wordt gekroond, maar het Britse postbedrijf Royal Mail laat weten dat het embleem van Elizabeth nog niet zal verdwijnen. In de toekomst komen er wel brievenbussen bij met het vernieuwde embleem van koning Charles III.

Als je goed zoekt, vind je zelfs nog verouderde brievenbussen met de royal cyphers van eerdere Britse royals. Er kan er zelfs nog eentje staan met koningin Victoria's embleem.

Lees ook Overleden koningin Elizabeth staat prachtig op voorpagina’s van kranten: ‘Onze harten zijn gebroken’

5. Postzegels

Voor nu blijven de postzegels nog geldig, ondanks dat de Queen hierop is afgebeeld. Pas na de begrafenis zal Royal Mail hier verder bericht over doen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS, Telegraaf | Beeld: Getty Images

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden