4 vragen aan componist Joep Beving: 'Ik wil mensen meenemen naar een andere plek' Beeld nbsp
4 vragen aan componist Joep Beving: 'Ik wil mensen meenemen naar een andere plek'Beeld nbsp

4 vragen aan componist Joep Beving: 'Ik wil mensen meenemen naar een andere plek'

Iedere week stellen we in Flair vier prangende vragen aan een bekende Nederlander. In editie 17, is componist Joep Beving aan de beurt. We praten met hem over zijn muziek.

Je maakt ‘toegankelijke muziek voor complexe emoties’. Wat bedoel je daarmee?

“De emoties die ik bedoel, hebben te maken met een gevoel van vervreemding. In onze luidruchtige ‘buitenwereld’ vinden velen van ons het volgens mij lastig om in woorden te vatten wat ze diep vanbinnen voelen. Mijn streven is muziek te maken waarin zo veel mogelijk mensen zich herkennen. Dat tegengeluid geeft hopelijk verbinding en vertrouwen.”

Lijkt je nieuwste album Henosis op je vorige 2?

“Het verschil is dat dit derde album wat meer van de luisteraar vraagt: het is veel gelaagder en bij vlagen ook best zwaar of donker. Maar de 3 albums zijn ook met elkaar verbonden: Henosis is het laatste deel van een drieluik. Het is een vergrote versie van de solo-pianostukken.”

Waar krijg je inspiratie van om te gaan componeren?

“In eerste instantie nieuwsgierigheid en mijn eigen behoefte aan verstilling en verdieping. Voor mijn laatste plaat heb ik een denkbeeldige reis door de kosmos als inspiratie gebruikt, eigenlijk is dat voor mij hetzelfde als een reis naar binnen. Onze relatie met de dagelijkse realiteit is mijn grootste bron van inspiratie.”

Lees ook 4 vragen aan Douwe Bob: 'Ik geniet van mezelf, hoe narcistisch dat ook klinkt'

Wanneer is een optreden voor jou geslaagd?

“Als het me lukt om het publiek – en mezelf – voor even mee te nemen naar een andere plek.”

Joep Beving treedt deze week op in Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Kijk op joepbeving.com voor meer informatie.

Deze ‘4 vragen aan…’ komt uit Flair 17. Deze editie ligt vanaf 24 april in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Tekst: Kim van der Meulen | Beeld: Rahi Rezvani 2019

Flairnbsp

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden