ik mis je myrthe kees Beeld Myrthe Geerts
ik mis je myrthe keesBeeld Myrthe Geerts

Myrthe verloor haar vader Kees: ‘Dit jaar ga ik alleen naar Genua. Ik hoop dat ie van boven meekijkt’

Myrthe Geerts (35) over haar vader Kees (64), die overleed aan slokdarmkanker. “Ik zat op de grond. Hij lag in bed. Dichterbij durfden we vanwege Covid niet te komen, bang dat hij nog zieker zou worden.”

Kees (9 december 1955) overleed op 13 juni 2020, hij was toen 64 jaar.

Trip naar Genua

“Mijn vader had slokdarmkanker met uitzaaiingen. We hadden een tripje gepland naar Genua. Het was zijn traditie om jaarlijks met een van zijn kinderen weg te gaan. Dit jaar was ik aan de beurt, hij had het boek van Ilja Leonard Pfeijffer over Genua gelezen en wilde daar heel graag naartoe. Maar mijn vaders gezondheid ging snel achteruit, dus onze reis zat er niet meer in. Daar waren we beiden heel verdrietig om.

Als verrassing heb ik daarom een virtuele reis door Genua voor hem gemaakt met een powerpointpresentatie. Mijn vader houdt eigenlijk helemaal niet van verrassingen. Hij is – of eigenlijk was, maar ik praat nog altijd alsof hij er is – iemand die de controle wil hebben. Ik gaf hem een slaapmasker en oordoppen, schonk een kopje thee voor hem in, met op het theezakje de vraag geschreven: ga je mee naar Genua?

Hij was ontroerd toen hij zijn ogen open deed en de presentatie zag. Die begon met een stewardess die hem een kopje thee aanbood en hem verwelkomde aan boord in het vliegtuig naar Genua.”

Melissa verloor haar vriendin Charmayne

‘Het was pure pech. Eentje die onomkeerbaar is’

Digitale reis

“De powerpointpresentatie bestond uit foto’s van de plek, ik had een wandelroute uitgestippeld en zo leek het net alsof we samen door de stad wandelden. We konden digitaal musea bezoeken – lang leve de lockdown. Ik had Italiaans ijs meegenomen en een playlist met Italiaanse muziek opgezet. Tussendoor verschenen teksten uit het boek van Ilja Pfeijffer en las ik stukjes uit het boek aan hem voor.

Het ontroerde mijn vader, dat zag ik, maar ik kon ‘m niet knuffelen. Ik zat op de grond. Hij lag in bed. Dichterbij durfden we vanwege Covid niet te komen, bang dat hij nog zieker zou worden. Door het dekbed heen gaf ik hem soms kneepjes in zijn voet. Het was een fijne, grappige, ontroerende middag. Als iemand doodgaat hoef je niet altijd diepe gesprekken te voeren om afscheid te nemen. We hebben die middag een herinnering gemaakt.

Dit jaar ga ik alleen naar Genua. Ik hoop dat ie van boven meekijkt.”

Elke week vertelt een lezer in de rubriek Ik mis je over een persoon die ze nog elke dag heel erg missen.

Kim PalmaccioMyrthe Geerts

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden