harmen en floor Beeld Redactie Flair
harmen en floorBeeld Redactie Flair

Harmen verloor zijn zus Floor: ‘Als ze een ruimte binnenkwam, keek iedereen even op’

Harmen van Liemt (22) over zijn zus Floor (24), die overleed aan longkanker. “Uiteraard hing er altijd die dreiging boven ons hoofd. We leefden ons leven in het besef dat dat van haar zo maar eens voorbij kon zijn.”

Floor (29 maart 1997) overleed op 31 december 2021, ze was toen 24 jaar.

Diagnose kanker

Voor Floor was het vanaf het moment dat ze de diagnose longkanker kreeg belangrijk dat mensen haar ziekte los van haar zouden zien. Iets wat in onze maatschappij lastig blijkt wanneer iemand het label kankerpatiënt krijgt. Ze schreef hier (o.a.) over in haar columns in NRC. Ook voor mij was Floor zoveel meer dan haar ziekte. Ze was creatief – schreef, schilderde – en heel slim. Ze studeerde rechten, maar kort na de diagnose begon ze een studie kunstgeschiedenis, iets waar haar hart altijd al naar uit ging. Als Floor een ruimte binnenkwam, keek iedereen even op. Ze was een verschijning. Een powervrouw. Altijd goed gekleed. Het feit dat ze op zo jonge leeftijd longkanker kreeg noemde ze ‘extreme pech’. Ze schreef er een boek over, Witte Raaf, verwijzend naar de bijnaam die de artsen haar gaven omdat haar situatie zo uitzonderlijk was.

Vijf jaar lang was ze patiënt. Ook met schone fases, waarin ziekte en dood meer op de achtergrond bleven. Uiteraard hing er altijd die dreiging boven ons hoofd. We leefden ons leven in het besef dat dat van haar zo maar eens voorbij kon zijn. De dood bespraken we openlijk. Floor was er niet bang voor. Ik ook niet. We konden het er heel goed over hebben. Het idee dat er meer is na de dood sloten we niet uit. Ons verdriet zat vooral in dat we die alledaagse dingen als koffiedrinken en languit met elkaar kletsen niet meer zouden kunnen doen.

Een gewone zus

Floor was los van dit alles ook gewoon een zus. Die ik soms heel irritant vond, maar met wie ik vooral als geen ander kon lachen, omdat we dezelfde humor hadden. Ze was mijn klankbord, mijn vriendin. In 2019 richtte ze een stichting op: de F|Fort Foundation. Om via kunstprojecten bewustzijn te creëren voor het mentaal welzijn van jongvolwassenen met kanker. Dit werd Floors missie, want (zo ervaarde ze zelf) in de medische zorg is er maar weinig aandacht voor vraagstukken waar jonge patiënten tegenaanlopen. Bijvoorbeeld: als mijn toekomst onzeker is, maak ik dan mijn studie af? Hoe zit het mijn vruchtbaarheid? Wat zeg ik op een eerste date?

Tot in haar laatste fase heeft Floor alles uit het leven gehaald. Ze deed het allemaal. Ik mis mijn zus natuurlijk ontzettend, onze onderonsjes, haar lach. Tegelijkertijd voel ik dat ze heel vaak bij me is. Floor leeft voort. En dat is maar goed ook.

Elke week vertelt een lezer in de rubriek Ik mis je over een persoon die ze nog elke dag heel erg missen.

RedactieRedactie Flair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden