Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Salarisonderhandeling? Met deze psychologische truc sleep je er meer uit

Salarisonderhandeling? Met deze psychologische truc sleep je er meer uit

Salarisonderhandeling? Met deze psychologische truc sleep je er meer uit

Wanneer je gaat onderhandelen over je salaris, is een goede voorbereiding natuurlijk het halve werk. Daarnaast is er nog een tactiek die je in de strijd kunt gooien om te krijgen wat je wil. Dat heeft alles te maken met tijd kopen. 

Stilte

Uit nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in de Journal of Applied Psychology blijkt dat een stilte laten vallen van minstens drie seconden in je voordeel werkt. De onderzoek aan de Massachusetts Institute of Technology simuleerden onderhandelingen en ontdekten zo dat tijd kopen door een stilte te laten voor beíde partijen gunstig uitpakt.

Niet te lang

Door de stilte denk je niet meer reactief of op de automatische piloot, maar word je gedwongen meer reflectief te zijn en kun je beter nadenken over wat je wil zeggen. In de gesimuleerde gesprekken tussen kandidaten en recruiters, was er veel sneller een doorbraak als in dat gesprek een stilte tussen de 3 en 9 seconden plaatsvond. Door de stilte gaan beide partijen verder en iets meer out of the box te denken. Maak de stilte niet korter dan 3 seconden, maar ook zeker niet langer dan 9 seconden. Anders wordt het vooral heel ongemakkelijk.

In the heat of the moment

Tijdens een onderhandeling heb je misschien het gevoel dat je snel gevat moet zijn. Maar als je het gevoel hebt dat iemand je een voorstel doet waar haken en ogen aan zitten, is het helemaal oké om te zeggen dat je daar over na wil denken en er op terug komt. Dat levert uiteindelijk een reactie op waar je zelf blijer mee bent dan wanneer je in the heat of the moment reageert.

Als je een beetje overweldig raakt in een salarisonderhandeling, neem dan dus een paar seconden om de voor- en nadelen af te wegen. Bedenk waar je de ander tegemoet kan komen, waar je bereid bent een compromis te sluiten en wat voor jou buiten discussie staat. Dat kan precies zijn wat je nodig hebt om de bal weer aan het rollen te krijgen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Bron: Huffington Post | Beeld: Getty