Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Huishoudboekje van Talitha (34): ‘Ik hoop mezelf over vijf jaar €4.000 netto per maand te kunnen uitkeren’

Huishoudboekje van Talitha (34): ‘Ik hoop mezelf over vijf jaar €4.000 netto per maand te kunnen uitkeren’

Huishoudboekje van Talitha (34): ‘Ik hoop mezelf over vijf jaar €4.000 netto per maand te kunnen uitkeren’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Talitha om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

Naam: Talitha (34), technisch virtual assistant (32 uur)

Samen met: Bart (36), business solution architect (40 uur)

Kinderen: twee dochters (12 en 8 jaar)

Netto-inkomsten

Salaris Talitha: € 2.250

Salaris Bart: € 2.800

Kinderbijslag: € 203

TOTAAL € 5.253

Uitgaven

Hypotheek € 742
Gemeentelijke belastingen € 125
Boodschappen € 600
Gas, water, licht € 324
Zorgverzekering € 366
Overige verzekeringen € 118
Kleding € 150
Auto’s inclusief benzine € 460
Internet en tv € 85
Telefoon € 86
Abonnementen € 32
Sporten € 62
Hulp in de huishouding € 156
Goede doelen € 29
Uit eten en leuke dingen doen € 500
Uiterlijke verzorging € 100
Vakantie € 500
Crypto investeren € 200
Sparen gezamenlijk € 450
Sparen kinderen € 155

TOTAAL € 5.240

Sparen

Spaarrekening gezamenlijk: € 4.650

Spaarrekening kinderen: € 8.050

Crypto: € 2.400

TOTAAL € 15.100

Jullie kunnen goed rondkomen en nog lekker sparen ook

“Maar dat is zeker niet altijd zo geweest. Ik was pas negentien toen ik Bart leerde kennen, twee jaar later is onze eerste dochter geboren. De zwangerschap van de tweede was nog heel pril toen ik hoorde dat mijn contract niet werd verlengd. Ik werkte fulltime vanaf mijn zeventiende, dus ik besloot te genieten van de zwangerschap en daarna te solliciteren. Het duurde uiteindelijk tweeënhalf jaar voordat ik weer werk had; een gat in mijn cv bleek niet echt gunstig. In die tijd leefden we van het salaris van Bart, die toen nog een stuk minder verdiende.”

Hoe kijk je op die periode terug?

“Er kon van alles niet, maar we kwamen niets tekort. We konden net de vaste lasten betalen en hadden €50 boodschappengeld per week. Ik was altijd bezig om op een creatieve manier aan geld te komen, bijvoorbeeld door kleding te verkopen. Gelukkig vond ik een baan in de zorg en sinds 2017 ben ik zelfstandig ondernemer. Nu verdienen we allebei prima.”

Geef je je geld nu makkelijk uit?

“We smijten het niet over de balk, want we zijn ons er heel erg van bewust dat een heleboel dingen een luxe zijn. Mijn dochter en ik eten sinds kort lactosevrij, de boodschappen zijn daardoor een stuk duurder, maar dat kunnen we betalen. Ook hebben we drie uur per week een huishoudelijke hulp.

En dan vier keer per jaar een hotelletje met Bart, een gezinsvakantie en bezoekjes aan de nagelstyliste of de kapper. Ik realiseer me dat het best wat kost, daardoor geniet ik er extra van. Ik verkoop nog steeds kleding en spullen, al geef ik ook een deel weg aan minder­bedeelde gezinnen. Mijn kinderen leer ik dat wij het echt heel goed hebben en dat dat niet vanzelfsprekend is.”

Lukte het sparen voor de kinderen ook al toen jullie van één salaris moesten rondkomen?

“Ja, ik vind dat zo belangrijk, dat ik dat al sinds hun geboorte doe. We begonnen met €25 per maand, een bedrag dat we voor ons gevoel altijd wel konden missen. Maar we spraken ook meteen af dat we het bedrag zouden verhogen als ze groter werden. Vanaf hun zevende €50 per maand, vanaf hun twaalfde €75 en vanaf hun vijftiende € 100, als het allemaal lukt. Dan hebben ze op hun achttiende een mooi potje. De meiden krijgen ook allebei zakgeld, de jongste €10 en de oudste €20 per maand. De jongste spaart het, de oudste maakt het op. Allemaal oké, zo leren ze met geld omgaan.”

Je bent zelfstandig ondernemer. Hoe heb je je pensioen geregeld?

“Ik heb me vorig jaar in crypto verdiept. Ik wilde iets opbouwen voor later, maar vond het zonde om geld op een spaarrekening te zetten. Een pensioenfonds is ook geen vetpot. We leggen geld dat we kunnen missen – €200 – in. Een paar maanden geleden zaten we op €1.000 winst, nu iets minder. Maar in principe praat je pas van winst of verlies als je het geld eraf zou halen. We hebben onze kansen verspreid over meerdere cryptomunten. Dat is redelijk safe en levert hopelijk een goede pensioenpot op. Tegen de tijd dat we met pensioen gaan, hebben we de hypotheek tot een ton afgelost, dus dan zijn die maandlasten ook laag.”

Lees ook
Huishoudboekje van Eef (35): ‘De coronapandemie hielp me om een huis te kopen’

Het klinkt alsof je het goed hebt uitgestippeld. Is dat met alles zo?

“Eigenlijk wel, ja. Voor mijn bedrijf – ik werk als technisch virtual assistant en ondersteun online ondernemers bij het automatiseren van processen – bekijk ik elk jaar mijn omzetdoel en de kosten. Ik heb een vijfjarenplan gemaakt om meer te gaan verdienen. Ik hoop mezelf dan een bedrag van €4.000 netto per maand te kunnen uitkeren. Als we samen €7.000 per maand te besteden hebben, kunnen we alles doen wat we willen. Dat voelt voor ons als financieel vrij. Als je zoiets zegt, denken mensen vaak dat je miljonair wilt worden, met een villa en een boot. Maar daar droom ik niet van.”

Het hele interview lees je in Flair 21-2022. Deze ligt van 25 t/m 31 mei in de (online) schappen. Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar flair@dpgmedia.nl.

Beeld: Getty Images