Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Huishoudboekje van Rachel (43): ‘We werken gewoon veel, daardoor geven we amper geld uit’

Huishoudboekje van Rachel (43): ‘We werken gewoon veel, daardoor geven we amper geld uit’

Huishoudboekje van Rachel (43): ‘We werken gewoon veel, daardoor geven we amper geld uit’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Rachel (43) om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

 • Naam Rachel (43), eigen bedrijf vastgoedonderhoud
 • Relatie met Cor (41), eigen bedrijf vastgoedonderhoud
 • Kinderen zoon Davy (21), uit een vorige relatie

Netto-inkomsten… 

 • Gecombineerd salaris Rachel en Cor € 2.200

TOTAAL € 2.200

Uitgaven

 • Hypotheek € 590
 • Gas, water en licht € 100
 • Verzekeringen € 400
 • Boodschappen € 250
 • Televisie en internet € 35
 • Mobiele telefoons € 75
 • Kosten kamer zoon € 510

Sparen

 • Totaal € 1960
 • Spaargeld € 25.000 (incl. spaargeld bedrijf)
 • Schulden € 0

Een bedrijf samen met je man… dan lopen privé en zakelijk zeker volledig door elkaar?

“We proberen het te beperken, maar dat is eigenlijk onbegonnen werk. Iedereen vertelt thuis aan de eettafel toch over wat er die dag op je werk is gebeurd? Dat doen wij ook. Er zijn klussen die we samen doen, zoals het opknappen van een school in een vakantie. Dan ga ik over het schilderwerk en doet Cor het timmerwerk, hij stuukt en zet muurtjes als dat nodig is. Dat soort dingen.

Als je de hele dag samen bent, heb je elkaar ‘s avonds niet zo veel meer te vertellen. We doen ook klussen apart van elkaar. Ik ben net klaar met een schilderklus bij particulieren. Hij doet dan iets anders. Dan treffen we elkaar pas rond half acht bij het avond-eten en hebben we natuurlijk van alles te vertellen. Ik vind het niet erg als werk en privé door elkaar lopen. Werk is een belangrijk deel van je dag en toch ook van je identiteit. Van wie en wat je bent. Dat hoort er gewoon bij.”

Hoe lang runnen jullie dit bedrijf al met z’n tweeën?

“Ik werk al een jaar of vijftien als schilder. Mijn man heeft sinds zijn twintigste een eigen bedrijf. We hebben elkaar vijf jaar geleden leren kennen en besloten toen om onze bedrijven samen te voegen. Dat werkt heel goed. Zo kunnen we opdrachtgevers een completer pakket aan werkzaamheden bieden. Willen ze een muurtje laten plaatsen? Dan doet mijn man dat en stuukt hij het ook. Daarna kom ik om de boel te schilderen en netjes af te maken.”

Hoe hebben jullie het financieel geregeld zakelijk?

“Al het geld dat we verdienen, komt op onze gezamenlijke zakelijke rekening binnen. Of het nu een klus is van mij, van hem of van ons samen. Het stroomt op die manier ons bedrijf in. Ik hou in de gaten of de rekeningen worden betaald. Dan zet ik de BTW die we over onze werkzaamheden rekenen en grotendeels moeten afdragen, meteen op een aparte rekening.

Ook zet ik een percentage ervan weg voor de inkomstenbelasting en wat op een aparte rekening waarvan we de noodzakelijke investeringen doen. Nieuwe kwasten of een schuur-machine, maar ook grotere dingen, zoals een nieuwe bedrijfswagen. Dat doen we van gespaard geld. We lenen zo min mogelijk. De bank is tegenwoordig weer wat minder huiverig met geld uitlenen, maar we willen het gewoon niet. Je staat altijd 1-0 achter als je een lening hebt. Als we alles goed regelen en vooruit denken, kunnen we het ook zelf betalen.”

Keren jullie jezelf een salaris uit?

“Ik betaal alle vaste lasten van het geld dat er binnenkomt en zet een vast bedrag op een gezamenlijke privérekening. Daarvan doen we boodschappen en kopen we andere dingen, zoals kleding. Al heb ik niet veel nodig. Doordeweeks draag ik altijd mijn werkkleding en mijn man ook. Dat scheelt weer geld. Ook zijn we door ons werk veel van huis. Sinds mijn zoon op zichzelf woont, heb ik de schoonmaker dus maar afgezegd. En wij hebben sowieso weinig tijd om even te winkelen, we werken gewoon veel. Eigenlijk geven we dus amper geld uit.”

Lees ook
Huishoudboekje van Maaike (28): ‘We hebben maar 3 euro aan energiekosten’

En als je nou toch eens iets wilt kopen voor jezelf, betaal je dat dan van de gezamenlijke rekening?

“Het gebeurt niet vaak, maar als het een keer voorkomt, dan betaal ik het daarvan, ja. Dat hoef ik niet te bespreken met mijn man. Hij koopt incidenteel ook weleens iets voor zichzelf. Laatst nog een soort drone waarmee hij luchtfoto’s kon maken van zijn projecten, voor onze website. Prima, joh. Dat hoeft hij echt niet met mij te overleggen. Dat vertrouwen is er wel. Misschien komt dat ook doordat we allebei allesbehalve een gat in ons hand hebben.”

Het hele interview lees je in Flair 35-2021. Deze ligt t/m 7 september in de (online) schappen. Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: GettyImages