Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Huishoudboekje van Melina: ‘Een ton schuld! Ik dacht dat het nooit meer goed zou komen’

Huishoudboekje van Melina: ‘Een ton schuld! Ik dacht dat het nooit meer goed zou komen’

Huishoudboekje van Melina: ‘Een ton schuld! Ik dacht dat het nooit meer goed zou komen’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Melina om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje Melina

Naam Melina (34), financieel medewerker (27 uur) en coach
Partner Marc (39), keukenontwerper (34 uur)
Kinderen twee zoons en een dochter

Netto-inkomsten

Salarissen € 4.950
Huurinkomsten € 1.000
Inkomsten uit onderneming € 0

TOTAAL € 5.950

Uitgaven

Hypotheken € 1.882
VVE € 242
Gemeentelijke belastingen € 89
Gas, water, licht € 172
Zorgverzekering € 252
Overige verzekeringen € 62
Boodschappen € 550
Auto (verzekering en belasting) € 59
Benzine € 150
Internet, tv € 78
Telefoons € 107
Schoonmaakster € 100
Leuke dingen doen € 250
Vakantiepotje € 200
Huispotje € 200
Beleggen in fonds € 500
Beleggen in crypto € 500
Losse aandelen € 500

TOTAAL € 5.893

SPAREN

Spaarrekening en beleggingen € 27.250

Je hebt in korte tijd een enorme schuld afgelost. Hoe deed je dat?

“Eerlijk gezegd dacht ik dat ik levenslang had toen ik op mijn 24ste met een ton restschuld kwam te zitten, nadat mijn toenmalige koophuis met enorm verlies was verkocht. Maar ik heb mezelf herpakt en ben gaan werken aan mijn mindset: van ‘dit komt nooit meer goed’ naar ‘ik ga er alles aan doen om dit zo snel mogelijk af te lossen’.

Ik kon gelukkig een regeling treffen met de bank en heb geld geleend bij familie. Ook keek ik waar ik op kon bezuinigen, verdeelde ik mijn geld over envelopjes zodat ik precies wist wat ik zou kunnen uitgeven en ben ik spullen gaan in- en verkopen om wat extra geld te verdienen.

Daarna had ik nog een BKR-registratie, waardoor ik geen leningen kon afsluiten. Gelukkig kon Marc, mijn nieuwe vriend, een huis kopen en ben ik met mijn zoons bij hem ingetrokken. Samen kregen we toen nog een dochter.”

Lees ook
Huishoudboekje van Rosanne: ‘Ik word op mijn 31ste nog financieel gesteund door mijn moeder’

Je werkt in loondienst én bent voor jezelf begonnen om vrouwen financieel sterker te maken. Daar verdien je nog niets mee?

“Mijn inkomsten zijn niet nul, maar elke euro die binnenkomt, gaat er ook meteen weer uit. Ik investeer nu alles in trainingen voor mezelf, in het ontwikkelen van een eigen training, in mijn website, reclame et cetera.

Ik hoop natuurlijk uiteindelijk wel te gaan verdienen. Ik werkte 32 uur in loondienst en ben bewust naar 27 uur gegaan, zodat ik meer tijd heb voor mijn onderneming. Ik ben wel hetzelfde blijven verdienen, omdat ik salarisverhoging kreeg.

Nadat ik al mijn schulden had afbetaald, heb ik nog vrijwillig mensen met schulden begeleid. Die mensen waren echter zelden gemotiveerd. Het is mijn missie vrouwen financieel onafhankelijker te maken, dat doe ik nu via mijn bedrijf. Ik wil ze laten zien dat alles mogelijk is als je een doel stelt. Ik ken het gevoel dat je liever in een hoekje gaat zitten huilen als het financieel niet goed gaat, maar dat helpt niet.”

Je huidige man en jij kunnen goed rondkomen. Doe je nu veel dingen die voorheen niet konden?

“Destijds was mijn boodschappengeld een stuk minder, had ik geen abonnement op streamingsdiensten, geen geld voor uitjes… Nu hebben we Netflix en Spotify, kunnen we lekker op vakantie en hebben we een schoonmaakster. Daarentegen kopen we kleding en spullen nog altijd zo veel mogelijk tweedehands, omdat we nieuw niet nodig vinden. We gaan zelden uit eten, eigenlijk doen we dat alleen als we op vakantie zijn.”

Het hele interview lees je in Flair 30-2022. Deze ligt van 20 juli t/m 26 juli in de (online) schappen.
Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar flair@dpgmedia.nl.

Tekst Annemarie Moerman | Beeld: Getty Images