Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Huishoudboekje van Jennifer: ‘Ik verdien ‘maar’ 2.300 euro per maand, maar heb wel 30.000 euro gespaard’

Huishoudboekje van Jennifer: ‘Ik verdien ‘maar’ 2.300 euro per maand, maar heb wel 30.000 euro gespaard’

Huishoudboekje van Jennifer: ‘Ik verdien ‘maar’ 2.300 euro per maand, maar heb wel 30.000 euro gespaard’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Jennifer om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

 • Naam: Jennifer (36), medewerker customerservice (40 uur)

Netto-inkomsten

 • Salaris Jennifer: € 2.363

TOTAAL € 2.363

Uitgaven

 •  Huur € 628
 • Gemeentelijke belastingen € 94
 • Gas, water, licht € 83
 • Boodschappen € 160
 • Zorgverzekering € 163
 • Overige verzekeringen € 61
 • Auto inclusief brandstof € 19
 • Kleding € 50
 • Internet en tv € 52
 • Telefoon inclusief Spotify € 28
 • Seizoenskaart voetbal € 10
 • Hulp in de huishouding € 45
 • Cadeautjes € 10
 • Uit eten en leuke dingen doen € 50
 • Sparen € 500

TOTAAL € 1.953

Sparen

 • Spaarrekening: € 29.301

 

Zie je jezelf als spaarder of spender?

“Allebei. Ik spaar elke maand, maar ik geef ook graag geld uit. Ik werk hard en vind het belangrijk te genieten: gezellig biertjes drinken met vrienden of samen naar een festival. En ik ga graag op vakantie. Daar geef ik best veel geld aan uit. Bij voorkeur ga ik twee keer per jaar ver weg. Ik let dan ook niet op het geld, maar wil optimaal genieten. Je weet nooit hoe je leven er volgend jaar uitziet, toch? Gelukkig heb ik twee jaar geleden nog twee mooie reizen gemaakt en veel festivals bezocht.”

Waar betaal je je vakanties van?

“Van mijn spaargeld. Ik heb ook geen ander doel voor dat geld. Natuurlijk heb ik een buffer nodig voor het geval mijn wasmachine kapotgaat of mijn auto een dure reparatie nodig heeft, maar mijn voornaamste spaardoel is reizen.”

Wat geef je gemiddeld uit op reis?

“Dat is heel verschillend. In Amerika was ik honderd dollar per dag kwijt aan eten en drinken. Ik kocht er veel merkproducten die daar goedkoper zijn dan in Nederland. Zo’n vakantie is duur. Maar in Thailand gaf ik maar € 800 uit voor drie weken omdat het leven daar goedkoop is. Ik kijk wel altijd naar de beste vluchtprijzen. Het scheelt natuurlijk dat ik niet gebonden ben aan schoolvakanties. En mijn werkgever is flexibel wat vakantiedagen betreft.”

Je bent maar € 19 aan je auto kwijt? Hoe kan dat?

“Dat is de wegenbelasting. In mijn salaris zit € 65 reiskostenvergoeding. Tot nu toe is het me gelukt daarvan te tanken, maar nu de benzineprijzen zo hoog zijn, wordt dat wat lastiger. Maar ik houd genoeg over elke maand, dus die paar euro’s extra vind ik geen probleem. Onderhoud van mijn auto betaal ik van mijn spaargeld of van het geld dat ik nog overheb die maand.”

Er zit inderdaad best wat verschil tussen je inkomsten en uitgaven. Wat doe je met dat geld?

“Dat kan echt van alles zijn. Sinds corona bestel ik wat vaker eten, maar ik kan het ook uitgeven aan mooie sneakers. Of ik drink een paar biertjes extra tijdens een voetbalwedstrijd. En ik ben verzot op legpuzzels. Geregeld koop ik een nieuwe. Het geld dat ik overhoud per maand is vaak nog meer, hoor. Ik maak namelijk best veel overuren. In december bijvoorbeeld was het enorm druk op mijn werk en had ik 53 overuren. Is er aan het eind van de maand nog geld over? Dan zet ik dat op de spaarrekening.”

Red je het altijd met je boodschappenbudget?

“Makkelijk. Ik laat de boodschappen bezorgen en ik moet dan minimaal voor € 35 bestellen. Het is vaak nog een uitdaging om aan dat bedrag te komen. Ik hou niet zo van vlees en omdat ik werk voor een visbedrijf, ligt mijn vriezer vol met gratis kabeljauw. Koken doe ik altijd voor meerdere dagen. Ik heb een hekel aan koken en de maatschappij is echt ingericht op tweeverdieners. Kijk bijvoorbeeld naar die maaltijdpakketten. Die zijn altijd voor drie of vier personen. Maar ik loop hier niet alleen tegenaan in de supermarkt. Neem de afvalstoffenbelasting. Ik betaal in mijn gemeente bijna net zo veel als een gezin met kinderen. Dat is toch best krom?”

Ben je er trots op dat je het in je eentje goed rooit?

“Zeker. Ik werk hard en verdien mijn eigen geld. Dat heb ik altijd gedaan. Ik heb zelfs een tijdje als postbode gewerkt toen ik werkeloos raakte. Natuurlijk kon ik een uitkering aanvragen, maar waarom zou ik? Ik ben gezond, heb twee handen en voeten en kan dus werken. Dat ik een tijdje beneden mijn niveau werkte, vond ik helemaal niet erg.”

Zijn er dingen waar jij nooit geld aan zou uitgeven?

“Aan goede doelen. Dat klinkt misschien egoïstisch, maar ik vind het van de zotte dat directeuren van goede doelen tonnen verdienen. Ik ga niet meebetalen aan dat salaris. Of ik weleens lokale goede doelen heb overwogen? Ik heb vorig jaar een paar legpuzzels gedoneerd aan een stichting. Maar eerlijk gezegd deed ik dat vooral omdat ik ruimte wilde creëren in mijn huis. Ik ben gewoon niet zo bezig met anderen. Ik moet het zelf ook allemaal alleen doen.”

Het hele interview lees je in Flair 11-2022. Deze ligt van 16 t/m 22 maart in de (online) schappen. Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl