Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Huishoudboekje van Elise: ‘Straks ben ik €80.000 armer en heb ik een lege spaarrekening’

Huishoudboekje van Elise: ‘Straks ben ik €80.000 armer en heb ik een lege spaarrekening’

Huishoudboekje van Elise: ‘Straks ben ik €80.000 armer en heb ik een lege spaarrekening’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Elise om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van Elise

Naam Elise (36), projectmanager (32 uur)

Kind Pasgeboren zoon

Netto-inkomsten

Salaris € 3.300

Totaal € 3.300

Uitgaven

Hypotheek € 910
VvE € 66
Gemeentelijke belastingen € 80
Gas, water, licht € 60
Zorgverzekering € 122
Overige verzekeringen € 15
Boodschappen € 750
Internet € 33
Abonnementen € 28
Sporten € 5
OV € 4
Uitjes € 200
Verbouwen € 1.000

Totaal € 3.273

Sparen

Spaarrekening € 0

Totaal € 0

Je hebt net een baby gekregen. Is er veel veranderd op financieel gebied?

“Nog niet. Alles wat ik nodig had voor de baby heb ik gekregen van mijn zusje of vriendinnen. Een bedje, een box, kinderwagen, autozitje… alles is tweedehands. Ik ben daar ook niet zo moeilijk in. Ik heb zelfs dingen in huis waarvan ik het bestaan niet kende. De kraamverzorgster zei: ‘Wat heerlijk om ergens te komen waar alles zo op orde is.’ Ik dacht alleen maar: je moest eens weten, de kinderkamer was pas net voor de bevalling af.

Mijn eerste ‘baby-uitgaven’ waren luiers en babydoekjes en ik denk dat ik tot hij naar school gaat ook weinig hoef aan te schaffen. Er komen straks alleen kosten voor de kinderopvang bij, maar dat duurt nog even.”

Je hebt nu verlof, maar was net begonnen aan een nieuwe baan. Vond je het lastig om te vertellen dat je zwanger was?

“Helemaal niet. Ik was zwanger toen ik solliciteerde en hoewel je er toen nog niets van zag, ben ik er meteen over begonnen. Het was geen enkel probleem. Ik heb vier maanden gewerkt en ging toen met verlof. Ik ben minder uren gaan werken – 32 uur in plaats van 36 uur – maar ben er wel iets op vooruitgegaan in mijn bruto salaris. Netto merk ik daar alleen weinig van, want ik rijd een duurdere auto van de zaak en betaal dus meer aan bijtelling. Ik heb overigens ook een telefoon van de zaak en heb daar dus geen privékosten aan.”

Lees ook
Huishoudboekje van Yara: ‘Ik ben trots dat ik als single een huis in Amsterdam heb gekocht’

Je woont met jullie baby bij je partner, maar hebt ook een eigen huis. Zijn jullie van plan officieel te gaan samenwonen?

“Het plan is om grotendeels samen in zijn huis te wonen en zo’n vier maanden per jaar in mijn huis te verblijven. Hij is weduwnaar en heeft uit zijn huwelijk drie kinderen, dus op dit moment is het geen optie om in mijn huis – op een uur rijden van dat van hem – te trekken. Bovendien wordt mijn huis momenteel verbouwd.

Na de verbouwing willen we mijn appartement acht maanden per jaar verhuren. Daar denken we zo’n € 2.200 per maand voor te krijgen. Dat klinkt als veel geld, maar het is 120 vierkante meter, vlak bij het strand en op een zeer gewilde locatie voor expats. Als het niet lukt, moet ik het misschien verkopen. Dat zou ik jammer vinden. Het wordt zo mooi verbouwd nu en ik heb er dan zelf niet eens gewoond.”

De verbouwing kost € 1.000 per maand, dat is een flink bedrag.

“Ja, en als ik geld overheb gaat er soms nog wel meer naartoe. Het is hard nodig. Eigenlijk had de verbouwing al even klaar moeten zijn en minder geld zullen kosten, maar daar verkijk je je waarschijnlijk altijd op. Ik ben straks €80.000 armer en heb een compleet lege spaarrekening, maar in ruil daarvoor heb ik wel een prachtig appartement dat heel netjes is opgeknapt met duurzame materialen.”

De rest van het verhaal van Elise lees je in Flair 31-2022.
Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? 
Stuur een mailtje naar flair@dpgmedia.nl.

Tekst: Annemarie Moerman | Beeld: Getty Images