Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Huishoudboekje van Chantal: ‘Mijn vrienden hoeven niet precies te weten wat ik verdien’

Huishoudboekje van Chantal: ‘Mijn vrienden hoeven niet precies te weten wat ik verdien’

Huishoudboekje van Chantal: ‘Mijn vrienden hoeven niet precies te weten wat ik verdien’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Chantal om te laten zien waar ze het van doet. 

Huishoudboekje van…

 • Naam: Chantal (24), assistent-accountant (40 uur)

Netto-inkomsten

 • Salaris Chantal € 2.000
 • Zorgtoeslag € 197

TOTAAL € 2.197

Uitgaven

 • Huur, inclusief gas, water en licht € 350
 • Zorgverzekering € 102
 • Overige verzekeringen € 27,50
 • Boodschappen € 110
 • Kleding € 100
 • Kapper € 18
 • Scooter, inclusief benzine € 14
 • Televisie € 5
 • Telefoon € 10
 • Abonnementen € 5
 • Goede doelen € 17
 • Huisdieren € 15
 • Cadeautjes € 20
 • Uit eten en leuke dingen doen € 90
 • Vakanties € 65
 • Overige uitgaven € 70
 • Sparen € 900

TOTAAL € 1.918,50

Sparen

 • Spaarrekening Chantal  € 55.000

Je bent 24 en hebt al meer dan een halve ton spaargeld. Vertel eens?

“Ik ben gewoon een goede spaarder. Ik werk nu vier jaar en boek elke maand een vast bedrag over naar de rekening. Nu is dat € 900, maar als ik weer een salarisverhoging krijg, gaat het spaarbedrag omhoog. Tijdens mijn studie woonde ik nog thuis en had ik altijd bijbaantjes. Ik hoefde geen kostgeld te betalen, dus ik ben al vroeg begonnen met sparen. Ooit hoop ik een huis te kopen. Op dit moment is dat in mijn eentje geen optie, maar over een paar jaar lukt het misschien wel. En ik woon nu spotgoedkoop. De noodzaak om te verhuizen is er niet.”

Je huur is inderdaad erg laag. Hoe woon je momenteel?

“Ik woon samen met twee anderen in een appartement. We hebben een gezamenlijke badkamer, keuken en woonkamer. Het is heel erg gezellig om met anderen te wonen. En het scheelt in kosten. Zo delen we de televisieaansluiting en het Videoland-abonnement. Ik woon midden in de stad boven een café. Van de eigenaar mag ik zijn wifi gebruiken. Aan internet betaal ik dus niets.”

Ah, lekker midden in de stad. Is de verleiding om te shoppen groot?

“Ik ga inderdaad wel makkelijk even naar de winkel. Dan loop ik de Hema of Action in en kom altijd wel met iets thuis. Ik hou erg van shoppen. Kleding kopen vind ik ook leuk. Gemiddeld geef ik daar honderd euro per maand aan uit. Ik ga niet voor de dure items, maar voor veel voor weinig. Een paar laarzen van mijn volledige maandbudget zal ik bijvoorbeeld nooit kopen.”

Geef je makkelijk geld uit aan jezelf?

“Dat valt verder best mee. Ik koop wel graag kleding, maar aan make-up geef ik bijna niets uit. Wel laat ik mijn haar regelmatig knippen en ik laat om de paar maanden highlights zetten. Dat kost al snel honderd euro.”

Heb je weleens over beleggen nagedacht nu je zo veel spaargeld hebt?

“Ik vind beleggen geen goed idee, omdat ik er niets vanaf weet. Maar misschien moet ik toch eens op internet gaan kijken en er wat over gaan lezen. Omdat je bij een bepaald spaarbedrag negatieve rente moet betalen is beleggen misschien wel een optie. Maar zover ben ik nog niet.”

Werk je met potjes?

“Sinds 2016 houd ik mijn financiën bij in Excel. Ik weet precies waar ik mijn geld aan uitgeef. Dat vind ik fijn, want zo heb ik overzicht. Voor boodschappen heb ik mezelf een budget van € 110 per maand gegeven en daar ga ik niet overheen. Ik heb een Airfryer en koop vrij veel diepvriesproducten. En ik speur altijd naar aanbiedingen. Ik vind het zonde om veel geld uit te geven aan boodschappen. Duur vlees bijvoorbeeld koop ik niet. Maar aan de andere kant bestel ik gemakkelijk vijf drankjes in de kroeg. Tja, je moet keuzes maken hè?”

Praat je met leeftijdsgenoten over je financiën?

“Dat doe ik eigenlijk nooit. Mijn vrienden hoeven niet precies te weten wat ik verdien en hoeveel spaargeld ik heb. Ik ben dan toch bang dat ze denken dat ik wel een extra rondje kan betalen! Er zijn maar weinig vriendinnen die hun financiën bijhouden. Ze bestellen maar van alles online en hebben geen idee wat ze werkelijk uitgeven.

Je werkt nu een paar jaar. Weet je nog wat je kocht van je eerste salaris?

“Een elektrische fiets. Ik woonde toen nog thuis en ging met die fiets naar mijn werk. Inmiddels kan ik lopend naar mijn werk en heb ik een scooter. Eigenlijk gebruik ik die fiets niet meer. Of ik hem niet wil verkopen? Nee, stel dat mijn scooter het begeeft, dan heb ik in elk geval die fiets nog.”

Lees ook:
Huishoudboekje van Anke: ‘We verdienen ruim 800 euro per maand door ons huis te verhuren’

Je gaat waarschijnlijk de komende jaren steeds wat meer verdienen. Welke posten gaan dan omhoog?

“Ik denk toch de post kleding en leuke dingen doen. Daar ga ik meer geld aan uitgeven als ik meer ga verdienen. Ik hou ervan om lekker met vrienden uit eten te gaan en af en toe een dansfeestje vind ik ook leuk. Maar ik ga ook meer aan goede doelen geven. Nu geef ik geld aan de kerk. Ik vind het belangrijk om goede doelen te steunen, want ik heb het financieel gewoon goed.”

Het hele interview lees je in Flair 05-2022. Deze ligt van 2 t/m 8 februari in de (online) schappen. Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl.