Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Huishoudboekje: ‘We wonen bij mijn schoonmoeder in huis en betalen haar 100 euro huur’

Huishoudboekje: ‘We wonen bij mijn schoonmoeder in huis en betalen haar 100 euro huur’

Huishoudboekje: ‘We wonen bij mijn schoonmoeder in huis en betalen haar 100 euro huur’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Anna (29) om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

 • Naam Anna (29), huismoeder en schoonmaker
 • Relatie met Ben (35), logistiek medewerker (40 uur)
 • Kinderen dochter Mia (4)

Netto-inkomsten

 • Salaris Anna € 300
 • Salaris Ben € 1.400

TOTAAL € 1.700

Uitgaven

 • Huur € 100
 • Gas, water en licht € 50
 • Verzekeringen € 250
 • Boodschappen € 150
 • Mobiele telefoons € 50
 • Auto € 150

TOTAAL € 750

Sparen

 • Spaargeld € 5.000

Een huur van € 100? Hoe doen jullie dat in vredesnaam?

“We wonen bij mijn schoonmoeder in huis. We betalen haar honderd euro per maand, als een soort huur. Ook betalen we een beetje mee aan het gas, water en licht en aan de boodschappen. We hoeven van haar niet veel te betalen, zodat we kunnen sparen voor een eigen koophuis.”

Waarom huren jullie geen woning?

“Ik kom uit België, waar ik tien jaar lang met mijn vriend woonde. Ik voelde me daar niet meer fijn. Er was ook weinig werk. Dus besloten we om te verhuizen naar het dorp waar Ben vandaan komt. De huren zijn hier best hoog. We zouden wel kunnen huren, maar dan blijft er amper geld over om te sparen. Dus toen bood mijn schoonmoeder aan om bij haar in te komen wonen.”

En toen dacht jij: dat lijkt me gezellig?

“Ha! Nou, ik dacht vooral: dat lijkt me verstandig. Zij heeft een vriend in Tilburg en is daar vier dagen in de week. Dan hebben we het huis dus voor onszelf. Onze dochter Mia van vier is helemaal gek op haar oma. Door samen te wonen met mijn schoonmoeder hebben we meteen een oppas voor Mia als dat nodig is. Al probeer ik daar niet te veel gebruik van te maken. Ze doet al zo veel voor ons. Het gaat eigenlijk heel goed. We proberen rekening met elkaar te houden. Wat we wel missen is privacy. Onze dochter slaapt bij ons op de kamer, dat is niet ideaal.”

Hoe pakken jullie het sparen aan?

“Ik ga over de financiën. Ik betaal alle rekeningen en koop alles wat we nodig hebben. Onze aanpak is zo min mogelijk uitgeven en zo veel mogelijk verdienen. Heel simpel, eigenlijk. Mijn vriend werkt sinds een halfjaar in een magazijn als logistiek medewerker. We waren erg blij toen hij die baan vond, want in België had hij al een tijdje geen werk.

Van zijn salaris kunnen we nu onze kosten betalen en, omdat we bij mijn schoonmoeder wonen, houden we nog wat over ook. Dat sparen we. Daar-naast heb ik een paar adresjes waar ik schoonmaak, voor twaalf euro per uur. Dat geld gaat in onze spaarpot. Omdat het zwart is, helpt dat niet bij het krijgen van een hypotheek. Dus zoek ik een officiële baan als kinderoppas of schoonmaker. Dat lukt nog niet, maar ik houd hoop.

Lees ook 
Huishoudboekje van Sabine (30): We verdienen bijna 6000 euro per maand

Hoeveel moeten jullie sparen voordat een eigen huis haalbaar wordt?

“We willen € 15.000 sparen. Bij het kopen van een huis komen allerlei kosten kijken die je tegenwoordig niet meer kunt mee-financieren. Dat moeten we zelf inbrengen. We willen graag een klushuis kopen. Mijn vriend is handig en kan de boel zelf opknappen. Dan kunnen we een wat goedkoper huis kopen en het daarna zelf naar onze zin maken.”

Het hele interview lees je in Flair 35-2021. Deze ligt t/m 7 september in de (online) schappen. Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl.