Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Huishoudboekje van Sandra (43): ‘Elke maand blijft er €1000 over, als alleenstaande moeder heb ik het goed voor elkaar’

Huishoudboekje van Sandra (43): ‘Elke maand blijft er €1000 over, als alleenstaande moeder heb ik het goed voor elkaar’

Huishoudboekje van Sandra (43): ‘Elke maand blijft er €1000 over, als alleenstaande moeder heb ik het goed voor elkaar’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Sandra om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van

Naam Sandra (43), administratief medewerker (31 uur)
Kinderen zoon (10)

Netto-inkomsten

Inkomen Sandra € 2.200
Kindgebonden budget € 315
Kinderbijslag € 91
Inkomstenbelasting 275

TOTAAL € 2.881

Lees ook
Huishoudboekje van Angelique (42): ‘Ik ben verslaafd aan AliExpress, ik geef er best veel aan uit’

Uitgaven

Hypotheek € 398
Lening € 257
Gemeentelijke belastingen € 181
Gas, water, licht € 233
Zorgverzekering € 142
Overige verzekeringen € 44
Auto en scooter € 195
Boodschappen € 250
Internet en tv € 57
Telefoon € 20
Spotify € 13
Schoonmaker € 60
Zakgeld zoon € 20

TOTAAL € 1.870

Sparen

Spaarrekening € 8.000
Crypto € 5.000

TOTAAL € 12.000

Je hebt naast je hypotheek een lening. Waar heb je die voor afgesloten?

‘Voor de woning die ik eind vorig jaar heb gekocht. Ik ben in 2019 bij mijn ex weggegaan en kocht toen een appartement in een nabijgelegen stad. Op zich een fijne plek, maar het was er heel gehorig. Ik ben zelf in een landelijke omgeving opgegroeid en wilde graag een huis wat meer aan de rand van de stad. Ik heb veel geluk gehad: mijn makelaar wist wat ik zocht en de vorige eigenaren gunden hun eengezinswoning aan mij, nog voordat het huis op de markt was.

Gelukkig was mijn appartement zo verkocht en had ik een ton overwaarde. Mijn vader heeft een schenking gedaan van €60.000 om me te helpen bij de aankoop. Over dat bedrag, minus het belastingvrije deel, heb ik wel belasting moeten afdragen. Ik heb voor de resterende €36.000 die ik nodig had voor het huis een lening bij mijn vader afgesloten.”

Je bent alleenstaande moeder, dus alle lasten komen op jou neer. Kom je makkelijk rond?

“Ik heb het goed voor elkaar als je ziet in wat voor een kast van een huis ik woon. En dan blijft er nog elke maand zo’n €1000 over. Ik heb niet veel nodig om gelukkig te zijn. Mijn grote auto heb ik laatst ingeruild voor een kleinere. Ik koop bijna nooit kleding voor mezelf, ben heel basic. Dure hobby’s heb ik ook niet. Ik ga niet aan een sportschool doneren als ik ook gewoon kan fietsen, wandelen of skaten. Ik ben wel duurzaam opgevoed: je kunt beter iets goeds kopen dan troep. Dus beter een tweedehands Gazelle dan een merkloze nieuwe fiets.

Ik ben ook zeker niet krenterig en geniet echt van het leven. Mijn vriend, met wie ik een lat-relatie heb, en ik gaan graag uit eten of iets leuks doen. Dat zijn voor mij geen vaste uitgaven. Als mijn zoon nieuwe schoenen, een jas en een bril nodig heeft, ga ik gerust niet uit eten. Mijn vriend betaalt ook weleens het etentje of ik eet bij hem, dat scheelt allemaal weer.”

Je klinkt als een heel tevreden mens?!

“Ja, dat is wel een geluk. Ik heb het goed en vind het veel leuker om mijn zoon of anderen iets te geven dan iets voor mezelf te kopen. Ik word ook blij van herinneringen maken met de mensen in mijn omgeving. Dus ik ga liever op vakantie dan dat ik spullen koop.”

Toch staat vakantie niet in de uitgavenlijst, hoe zit dat?

“Ik zet er niks voor opzij en dat is ook niet nodig, want de vakanties kosten niet veel. Ik ga samen met mijn zoon, mijn vriend en zijn zoon kamperen en dan zijn we rond de €700 kwijt. Dat bedrag delen we dan ook nog eens door onze twee gezinnen. Mijn vriend en ik willen ook wel een keer samen op vakantie, maar dan zijn we misschien €1000 per persoon kwijt. Dat kan ik wel betalen van mijn rekening.”

Je doet sinds een tijdje in crypto. Ben je met een bepaald doel ingestapt?

“Nou, het komt vooral door mijn broer en zus. Ik heb op hun advies €3000 ingelegd en dat bedrag groeide al snel naar zo’n €8000. Toen heb ik lekker gecasht. Het geld heb ik deels op mijn spaarrekening gezet en een deel heb ik gebruikt voor een andere auto en voor de nieuwe kamer van mijn kind. De crypto-opbrengst staat nu op €5000, maar ik kijk er niet meer naar. Het is toch een soort verslaving waarbij je steeds wilt checken of het bedrag stijgt. Ik kijk er wel weer naar als het beter gaat in de markt. Bovendien: de inleg heb ik er al uit, dus het is ‘gratis geld’.”

Heb je nog wel bepaalde spaardoelen?

“Eigenlijk niet, want ik heb niks nodig. Als mensen vragen ‘Wat zou je doen met een miljoen?’ zou ik niet eens het antwoord weten. Ik spaar wel, maar meer omdat ik het belangrijk vind om altijd iets achter de hand te hebben. Stel dat de wasmachine kapotgaat of er iets met de auto is, dan kan ik dat betalen. Maar ik spaar geen vast bedrag per maand. Als mijn toeslagen zijn gestort, stort ik die meteen door naar mijn spaarrekening. Soms zet ik iets van het bedrag terug als ik het nodig heb.

Wat ik alleen niet wil, is dat mijn spaarbedrag onder de €5000 komt. Ik vind het ook belangrijk dat mijn zoon leert sparen. Hij krijgt €20 zakgeld per maand en daarvan moet hij € 10 sparen en de rest mag hij besteden aan onzin. Vorig jaar heeft hij een laptop van zijn spaargeld gekocht, dus het gaat hem best goed af.”

De rest van het huishoudboekje lees je in Flair 25-2022.

Bron beeld: Getty Images