Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Huishoudboekje van Rosanne: ‘Ik word op mijn 31ste nog financieel gesteund door mijn moeder’

Huishoudboekje van Rosanne: ‘Ik word op mijn 31ste nog financieel gesteund door mijn moeder’

Huishoudboekje van Rosanne: ‘Ik word op mijn 31ste nog financieel gesteund door mijn moeder’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Rosanne om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje Rosanne

Naam Rosanne (31), coach (50-60 uur)

Netto-inkomsten

Salaris Rosanne € 1.150
Toeslagen € 440
Gift moeder € 200

TOTAAL € 1.790

Uitgaven

Huur € 717
Gemeentelijke belastingen € 34
Gas, water, licht € 115
Zorgverzekering € 130
Overige verzekeringen € 20
Boodschappen (+ eten afhalen/bezorgen) € 250
Auto incl. benzine € 150
Internet, tv: zakelijk
Telefonie € 25
Abonnementen € 27
Sporten € 10
Uit eten en leuke dingen doen € 90
Cadeautjes en overige uitgaven € 30
Kleding € 30
Huisdieren € 20
Sparen € 100 (fluctueert)

TOTAAL € 1.748

Sparen

Spaarrekening € 3.000
Beleggingspotje € 1.000

TOTAAL € 4.000

Een paar jaar terug heb je je leven helemaal omgegooid. Waarom?

“Na mijn hbo-opleiding kreeg ik een goede baan in de marketing met een bijpassend salaris. Een droombaan volgens velen. Naast de 36 uur in loondienst had ik er nog een kleine onderneming bij. Ik werkte veel maar vond dat leuk. Alleen kreeg ik een slaapstoornis – chronische insomnia – en ben ik daardoor helemaal uitgevallen. Tijdens mijn re-integratietraject bleek dat ik de baan niet meer aan kon en ben ik weggegaan. Ik heb nog allerlei banen geprobeerd maar ben uiteindelijk voor mijn passies gegaan: ondernemen en pubers. Ik geef nu bijlessen aan pubers. Door die compleet andere invulling die ik aan mijn leven gaf, heb ik ook een compleet ander inkomen. Toch ben ik een blij mens.”

Hoe kom je rond nu je minder te besteden hebt?

“Ik had eerst netto rond de 2.400 euro, nu zit ik op zo’n 1.100 euro per maand. Door mijn lage inkomen heb ik wel recht op huur- en zorgtoeslag, dat scheelt. Verder heb ik al mijn verzekeringen en abonnementen nagelopen en soms opgezegd. Ik ben daarnaast iets goedkoper boodschappen gaan doen, maar heb daar ook weer niet enorm op bezuinigd. Eten is mijn leven! Ik houd van uit eten gaan en eten bestellen, dus ik kies ervoor om daar geld aan uit te geven. Daarentegen geef ik weinig uit aan kleding en schoenen. Soms krijg ik van mijn moeder iets nieuws. Dat voelt een beetje gek, omdat ik al 31 ben. Maar het is natuurlijk heel lief.”

Je krijgt ook een maandelijkse gift van je moeder. Waarom?

“Mijn moeder is me 200 euro per maand gaan geven, zodat ik kon gaan ondernemen. Zij wist hoe belangrijk het voor me was om werk te zoeken waarbij ik mijn eigen tijd kan indelen, vanwege die slaapstoornis. Ik hoef nu niet per se vroeg op te staan na een slechte nacht en kan ook uren in het weekend draaien. Ik heb geen partner, dus geen financieel vangnet. Natuurlijk had ik zelf gespaard, maar door mijn moeder durfde ik deze stap te zetten. Ik heb al gezegd dat het nu niet meer nodig is, maar ze wil dat ik iets meer ruimte heb om ook nog te genieten. Bijvoorbeeld eens in de maand een Thaise massage van 50 euro of een keer uit eten. Ik heb nog een broertje en die gunt mij dit ook. Hij is zelf CEO van een succesvol bedrijf en totaal niet jaloers dat mijn moeder mij financieel steunt.”

Je betaalt nu niets af aan je studieschuld. Kan dat zomaar?

“Ja, als je heel weinig verdient kun je de betaling pauzeren. Mijn studieschuld was 11.000 euro, nu is dat nog 7.500 euro. Als ik meer inkomen heb, ga ik ook weer afbetalen. Het is fijn dat deze optie er is, al heeft het feit dat ik nu niks afbetaal wel invloed op de toekomst. Door de studieschuld kan ik namelijk minder lenen als ik een hypotheek zou afsluiten. Nu huur ik voor 717 euro per maand. Als ik meer ga verdienen, heb ik geen recht meer op toeslagen en kan ik dus misschien toch minder goed rondkomen. Best een lastige afweging.”

Je hebt twee verschillende spaarpotjes, waarom is dat?

“Eentje is puur om een periode zonder inkomsten op te vangen. Ik ga ervan uit dat ik acht tot tien weken vrij weinig inkomen heb deze zomer. Daarom zet ik een deel van mijn inkomsten apart. Sparen vind ik belangrijk, daarmee voorkom ik dat ik ineens bijna niks heb. Mijn andere spaarpotje is gevuld met het beetje spaargeld dat ik nog over had. Daarmee beleg ik. Mijn rendement is iets van 250 euro en op een gewone spaarrekening krijg je nul rendement. Ik kom er verder niet aan, laat het gewoon een beetje groeien voor de toekomst.”

Mis je nog iets nu je minder verdient?

“Ik houd van op reis gaan en andere culturen ontdekken, dat mis ik. Door mijn werk zit ik nu ook vast aan de schoolvakanties en dan vind je niet snel een betaalbare last-minute. Ik heb wel een vakantie geboekt, net als vorig jaar een georganiseerde reis voor singles. We gaan naar Limburg en ik betaal voor een week all-inclusive 800 euro. Hopelijk kan ik volgend jaar naar het buitenland met zo’n zelfde reis. Als ik tegen die tijd meer verdien, heb ik daar een paar honderd euro meer zeker voor over. Verder mis ik het soms dat ik niet ineens de stad in kan om kleding te kopen of een nieuw kastje te scoren voor in huis. Maar dat komt wel weer, ik heb geduld.”

Ook je verhaal delen in Waar doet ze het van? Mail naar flair@dpgmedia.nl.

Tekst: Annemarie Moerman | Beeld: Getty Images