Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Huishoudboekje van Monique (27): ‘Ik ben arbeidsongeschikt verklaard, dus ik heb veel financiële zorgen’

Huishoudboekje van Monique (27): ‘Ik ben arbeidsongeschikt verklaard, dus ik heb veel financiële zorgen’

Huishoudboekje van Monique (27): ‘Ik ben arbeidsongeschikt verklaard, dus ik heb veel financiële zorgen’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Monique om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

Naam: Monique (27), online marketeer (10-20 uur)

Netto-inkomsten

Salaris Monique: € 150

Wajong-uitkering: € 922

Toeslagen (huur en zorg): € 212

TOTAAL € 1.284

Uitgaven

Huur € 339
Boodschappen € 150
Gas, water, licht € 139
Zorgverzekering € 198
Overige verzekeringen € 13
Internet en tv € 31
Telefoon € 23
Abonnementen € 23
Kleding € 20
Uit eten en leuke dingen doen € 75
Vakantie € 25
Openbaar vervoer € 40
Beleggen € 50
Sparen € 100

TOTAAL € 1.226

Sparen

Spaarrekening vakantie: € 0

Spaarrekening buffer: € 175

Je ontvangt een Wajong-uitkering. Waarom heb je daar recht op?

“Ik ben chronisch ziek en daarom arbeidsongeschikt verklaard. Op mijn zestiende zijn autisme en een angststoornis vastgesteld. Het ging toen al een tijd slecht met me. Zo kreeg ik op mijn veertiende een psychose en volgden er opnames in ggz-jeugdinstellingen. Ik ben veel gepest, was heel onzeker en omringde me met mensen die niet het beste met me voor hadden. Ik heb van alles geprobeerd om mee te draaien in de maatschappij, maar het lukte niet.

Mede door enorme faalangst heb ik geen opleiding afgerond en als ik een bijbaantje had, kreeg ik steeds een burn-out. Tot een jaar of drie geleden lag ik vijftien uur per dag in bed en durfde ik niet alleen naar buiten. Nu heb ik, mede dankzij therapie en heel veel oefenen, aan negen uur slaap genoeg, lukt het me vaak wel om naar de supermarkt te gaan en run ik een bedrijf. Er zit dus groei in. Gelukkig maar, want ik ben niet graag afhankelijk van anderen.”

Je hebt een eigen bedrijf. Mag je de inkomsten houden terwijl je ook een uitkering krijgt?

“Ik word op mijn uitkering gekort: hoe meer ik verdien, hoe minder Wajong ik krijg. Ik wilde het zelf graag proberen en volg sinds 2020 een re-integratieproject via het UWV. Het voelt wel dubbel. Aan de ene kant voel ik me eindelijk weer nuttig en krijg ik meer zelfvertrouwen door mijn werk, aan de andere kant levert het me meer financiële zorgen op. Je moet alles goed doorgeven, anders moet je later terugbetalen wat je te veel hebt gekregen of heb je geen recht meer op bepaalde subsidies. Maar ik doe het voor mijn toekomst.

De veertig uur ga ik voorlopig niet halen, maar het begin is er. Ik ben een online cursus aan het ontwikkelen, daarmee hoop ik ook passief geld te verdienen. Dus zonder dat ik continu druk voel dat iets op dat moment moet.”

Red je het met je huidige inkomsten?

“Ja, en dat is me tot nu toe altijd gelukt. Ik probeer goed te plannen wat ik eet. Als ik vlees haal, zitten er vaak twee porties in een pak en eet ik daar twee dagen van. Ik vries maaltijden in en haal via een app eten dat anders zou worden weggegooid. Dan heb ik bijvoorbeeld voor 3 euro een box vol groenten en fruit waarmee ik een aantal dagen vooruit kan. Ik vind het leuk om vers te koken, maar ook om creatief te doen met kliekjes. Verder kan ik, ondanks dat ik niet zo veel inkomsten heb, toch goed sparen, vooral als ik een doel heb. Maar ik doe ook graag leuke dingen en geniet daar extra van, omdat die voor mij niet vanzelfsprekend zijn.”

Voor welke doelen spaar je zoal?

“Nou, ik ben net verhuisd, dus mijn spaarrekeningen zijn op dit moment zo goed als leeg. Ik heb er twee, een voor mijn buffer en een voor leuke dingen, zoals naar een festival gaan met vriendinnen of een vakantie met mijn vriend. We willen in september, als hij is afgestudeerd, met zijn auto een roadtrip naar Kroatië maken. Het is sowieso mijn droom om meer te gaan reizen, maar dat vind ik ook heel spannend vanwege mijn angststoornis. We doen het dus stap voor stap.

Ik hoop verder mijn buffer weer op te bouwen naar duizend euro, zodat er geld is als bijvoorbeeld de wasmachine kapotgaat. Maar eerst maar eens aan de vijfhonderd euro komen, dan ben ik al tevreden.”

Lees ook
Huishoudboekje van Mirthe (35): ‘We geven €1.500 uit aan boodschappen, dat moet anders’

Ben je strikt met je potjes?

“Ik zou wel iets strikter moeten zijn. Ik geef nooit meer geld uit dan ik heb, maar ik schuif weleens extra van mijn spaarrekening naar mijn betaalrekening. Vooral omdat ik dan denk: wat heb ik aan een goedgevulde spaarrekening als ik er niet van kan genieten? Het leven is te kort en te onvoorspelbaar om je geld alleen maar op te potten. Ik vind het juist leuk om ook eens naar een pretpark of museum te gaan of een terrasje te pakken.

Toch zijn boeken het enige waarvan ik echt vind dat ik er te veel geld aan uitgeef. Ik hou ontzettend van lezen en er liggen altijd wel drie boeken op mijn nachtkastje, variërend van thriller tot zakelijk of zelfhulpboek. Ik lees de meeste boeken wel twee of drie keer, dus dan wil ik ze ook zelf kopen.”

Het hele interview lees je in Flair 19-2022. Deze ligt van 11 t/m 17 mei in de (online) schappen. Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar flair@dpgmedia.nl.

Beeld: Getty Images