Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Huishoudboekje van Mirthe (35): ‘We geven €1.500 uit aan boodschappen, dat moet anders’

Huishoudboekje van Mirthe (35): ‘We geven €1.500 uit aan boodschappen, dat moet anders’

Huishoudboekje van Mirthe (35): ‘We geven €1.500 uit aan boodschappen, dat moet anders’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Mirthe om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

Naam: Mirthe (35), zelfstandig adviseur (40 uur)

Getrouwd met: David (35), vermogensbeheerder (40 uur)

Kinderen: Zoon (7) en dochter (3)

Netto-inkomsten

Salaris Mirthe: € 4.000

Salaris David:  € 3.950

Kinderopvangtoeslag: € 994

TOTAAL € 8.944

Uitgaven

Hypotheek € 1.150
Gemeentelijke belastingen € 116
Kinderopvang € 2.475
Boodschappen € 1.500
Gas, water, licht € 160
Zorgverzekering € 202
Overige verzekeringen € 70
Internet en tv € 54
Telefoon € 46
Abonnementen € 150
Kleding € 200
Sporten € 49
Hulp in de huishouding € 200
Goede doelen € 40
Uiteten en leuke dingen doen € 250
Vakantie € 800
Moestuin € 36
Openbaar vervoer en deelauto € 150

TOTAAL € 7.648

Sparen

Spaarrekening Mirthe: € 4.600

Spaarrekening David: € 6.000

Spaarrekening gezamenlijk: € 5.000

Jullie geven €1.500 uit aan boodschappen, dat is een flink bedrag.

“Nou, mijn man en ik waren helemaal geschokt toen ik het had uitgerekend. We geven een astronomisch bedrag uit! Maar er zijn verzachtende omstandigheden: ik werk thuis, mijn man is veel meer thuis gaan werken en we kopen veel biodynamische producten. Gezond eten is nu eenmaal duurder. Maar toch, dit moet anders. We kopen alles bij de natuurwinkel en wat we daar niet kunnen vinden, halen we bij de supermarkt. Het scheelt vast als we dat eens omdraaien.”

Houden jullie je uitgaven niet in de gaten?

“Eerlijk gezegd kijken we helemaal nooit naar onze financiën. Meedoen aan deze rubriek leek me een mooie stok achter de deur om alles eens op een rijtje te zetten. Ik ontdekte daardoor dat we twee abonnementen – op een streamingdienst en een oppasservice – hadden waarvan ik niets wist. Die heb ik opgezegd.

Mijn man en ik begonnen ooit met €1.200 euro in de maand, toen kwamen we ook prima rond. We hebben nooit schulden gemaakt, maar ook nooit opgelet. Blijkbaar is ons uitgavenpatroon ongemerkt meegegroeid toen we meer zijn gaan verdienen.”

Waarom zou je het patroon aanpassen als je het kunt betalen?

“Omdat we best wat kunnen sparen om bijvoorbeeld een deel van de hypotheek af te lossen, zodat de maandlasten omlaag gaan. Dan kunnen we, als er iets met een van ons gebeurt, de vaste lasten ook van één salaris betalen. We dromen niet van een groter huis of van een auto. We wonen in een fijn huis in de stad en kunnen prima uit de voeten met het openbaar vervoer en af en toe een leenauto. Het is een fijn idee dat we vooral lasten hebben waarop we, mocht het nodig zijn, meteen zouden kunnen besparen.”

Jullie zetten elke maand flink wat geld opzij voor vakanties. Reizen jullie veel?

“De hele familie van David woont in het Midden-Oosten, en we proberen twee tot drie keer per jaar bij zijn ouders en andere familie op bezoek te gaan. Voor vier tickets betaal je al snel  €2.000, dus we sparen hier bewust voor. De afgelopen twee jaar konden we door corona niet op familiebezoek en dat was voor ons gezin en voor de familie van mijn man heel zwaar. Toen voelden we extra hoe belangrijk het is om geregeld die kant op te gaan.”

Jullie werken allebei fulltime. Is dat altijd zo geweest?

“Ja, want we vinden ons werk zo leuk dat we niet de behoefte voelen om minder uren te draaien. Sinds ik voor mezelf ben begonnen, ben ik op woensdag- en vrijdagmiddag met de kinderen. Dan werk ik ‘s avonds nog een paar uur. Mijn man komt niet uit een cultuur waarin het gebruikelijk is om thuis te zijn met de kinderen. Wel nam hij drie maanden onbetaald verlof na de geboorte van de jongste, zodat ik mijn werk rustig kon opstarten. Nu gaat onze zoon drie dagen naar de bso en onze dochter vijf dagen naar het kinderdagverblijf, maar ik haal haar op twee dagen eerder op.”

Jullie sparen samen en hebben elk een eigen spaarrekening…

“We vinden het belangrijk om ook nog ons eigen leven te leiden en bemoeien ons niet met elkaars uitgaven. Hij belegt, dat vind ik te spannend. Dat mag hij dus niet met ons gezamenlijke geld doen. Ik besteed mijn geld liever aan een weekendje weg met vrienden of aan een leuke opleiding.

Wat wel is veranderd, is dat we tegenwoordig onze volledige inkomens op de gezamenlijke rekening storten en dan allebei hetzelfde bedrag aan onszelf uitkeren. Voorheen was het andersom, toen betaalden we naar rato aan de gezamenlijke rekening en was de rest voor onszelf. We verdienen nu bijna hetzelfde, dus dit is makkelijker.”

Lees ook
Huishoudboekje van Chantal (32): ‘Mijn ouders schonken me €30.000 zodat ik een huis kon kopen’

Jullie sparen geen maandelijks bedrag?

“We kijken liever aan het eind van het jaar wat we overhebben en storten dat op de spaarrekeningen of gebruiken het om de hypotheek verder af te lossen. David krijgt een bonus van zijn werk – de ene keer € 15.000, de andere keer de helft – ik kijk wat ik uit mijn bedrijf kan halen. Ik weet nog niet hoeveel dat is, want ik ben pas vorig jaar voor mezelf begonnen. Ik betaal mezelf maandelijks een vast bedrag uit maar verdien meer, alleen is dat lastig te voorspellen.

Voor de kinderen sparen we niet. Mijn ouders hebben dat ook niet voor mij gedaan. Ik denk dat wij tegen de tijd dat zij gaan studeren of uit huis gaan nog steeds een hoog inkomen hebben, dus dan kunnen we ze wel financieel steunen.”

Het hele interview lees je in Flair 18-2022. Deze ligt van 4 t/m 11 mei in de (online) schappen. Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar flair@dpgmedia.nl.

Beeld: Gettyimages