Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Huishoudboekje van Merle: ‘We hebben allebei een studieschuld, dat aflossen komt later wel’

Huishoudboekje van Merle: ‘We hebben allebei een studieschuld, dat aflossen komt later wel’

Huishoudboekje van Merle: ‘We hebben allebei een studieschuld, dat aflossen komt later wel’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Merle om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van

Naam Merle (25), productmanager (40 uur)
Woont samen met Jesper (25), businessconsultant (40 uur)

Netto-inkomsten

Salaris Merle € 2.150
Salaris Jesper € 2.470 (inclusief leaseauto)

TOTAAL € 4.620

Uitgaven

Huur € 1.050
Gas/water/licht € 153
Zorgverzekering € 193
Overige verzekeringen € 31
Boodschappen € 330
Kleding € 200
Internet en tv € 53
Bijtelling leaseauto en parkeervergunning € 240
Telefoon € 14
Abonnementen € 6
Sporten € 74
Cadeautjes € 20
Uit eten en leuke dingen doen € 134
Vakanties € 250
Home improvements € 212

Sparen

Sparen € 1.660
TOTAAL € 4.620

Spaarrekening € 47.500
Studieschuld € 19.000

Lees ook
Huishoudboekje van Sandra (43): ‘Elke maand blijft er €1000 over, als alleenstaande moeder heb ik het goed voor elkaar’

Waarom doe je mee met deze rubriek?

“Ik vind het altijd leuk om mezelf met anderen te vergelijken. Om te zien hoeveel mensen aan boodschappen uitgeven. En ik vind het interessant om te lezen dat er nog zoveel andere manieren zijn dan sparen, zoals beleggen. Dat doe ik zelf overigens niet en ik weet ook niet of ik dat ga doen. Als ik de verhalen lees, vind ik dat wij het best goed doen. Ik ben eigenlijk wel tevreden.”

Hoe hebben jij en Jesper de financiën geregeld?

“Wij wonen nu anderhalf jaar samen en storten sindsdien naar rato allebei geld op de gezamenlijke rekening. Daar betalen we onze vaste lasten en boodschappen van. Daarnaast storen we allebei ongeveer € 800 op onze eigen spaarrekening. Jesper heeft € 30.000 spaargeld en ik € 17.000. We sparen nog niet echt gezamenlijk. Ja, € 50 per maand voor de gemeentelijke belastingen.”

Samen hebben jullie een mooi spaarpotje. Willen jullie geen huis kopen?

“We hebben net voor € 290.000 een appartement gekocht van 66 vierkante meter, midden in de stad..Het is volledig gerenoveerd, dus we kunnen er zo in. Over een paar weken krijgen we de sleutel. Natuurlijk hadden we eigen geld in het huis kunnen stoppen, maar dat hebben we bewust niet gedaan. De rente is laag en onze netto maandlasten stijgen straks niet of nauwelijks. We houden het spaargeld liever achter de hand. Misschien gaan we het appartement nog isoleren. En over een jaartje of vijf willen we het weer verkopen. Dan gaan we voor een ‘grote-mensenhuis’. Dus dat spaargeld krijgt straks een goede bestemming.”

Het is een dure tijd om te kopen. Heb je getwijfeld?

“Ik heb wel wat nachten wakker gelegen. Maar we weten ook niet wat de nabije toekomst gaat brengen. Er zal echt meer gebouwd moeten worden, want de vraag is nog steeds veel hoger dan het aanbod. En nu kunnen we kopen voor hetzelfde bedrag als we huren. Het appartement is over een paar jaar vast weer goed verkoopbaar.”

Je hebt een uitgave home improvements. Is dat voor verbetering van jullie huurwoning of je nieuwe huis straks?

“Dat is wel een grappig potje eigenlijk. We zijn nogal gek op gadgets. Natuurlijk niet nodig, maar wel leuk. We hebben smartverlichting, een platenspeler, een soundbar en een mooie televisie. En allebei de nieuwste telefoon. Wel met een goedkoop sim only-abonnement. Het is dus niet zo dat we investeren in ons huurhuis. Het zijn materiële zaken die straks gewoon meeverhuizen.”

Willen jullie je studieschuld niet snel aflossen?

“Jesper en ik hebben allebei een studieschuld. Mijn ouders hebben mijn collegegeld en zorgverzekering tijdens mijn studie betaald, dus ik heb niet maximaal hoeven lenen. We zitten nog in de aflossingsvrije periode en betalen natuurlijk geen rente. Dat aflossen komt later wel.”

Werk je met potjes?

“Alleen onder de spaarrekening heb ik potjes hangen. Voor vakantie bijvoorbeeld en mijn hockeycontributie. Maar verder niet. De bedragen die ik genoemd heb, zijn gemiddelden over een jaar. We geven dus niet iedere maand € 200 aan kleding uit. En de boodschappen kosten gemiddeld € 330. De ene maand zijn ze wat duurder, de andere maand wat goedkoper. Ik probeer de boodschappen zo goedkoop mogelijk te doen en ga voor goede aanbiedingen. En regelmatig pak ik een gratis product mee.”

Hoe dan?

“Ik ga altijd naar de Jumbo. Ligt daar een product in de schappen waarvan de houdbaarheidsdatum op die dag verstrijkt en zit er geen kortingssticker op? Dan krijg je hetzelfde product met een langere houdbaarheidsdatum gratis. Ook als de prijs van een product niet klopt, mag je het voor niets meenemen. Ook al scheelt het maar één cent. Ik sta dus regelmatig na mijn rondje supermarkt bij de servicebalie. Ik zie het meer als sport hoor, want ik bespaar er maar een euro per maand mee.”

Slim. Heb je nog wat goede tips?

“Ik ben dol op citytrips. Dat doe ik ieder jaar een paar keer. Op de site van een budgetvliegmaatschappij geef ik aan wanneer ik ongeveer weg wil en de stad maakt me niet zoveel uit. Je krijgt dan echt goede aanbiedingen. Ik ben een keer een weekend naar Valencia geweest voor € 40. Inclusief vlucht en slaapplek. Vakanties hoeven echt niet duur te zijn. Vorig jaar zomer zijn we naar Noorwegen geweest. Mensen denken vaak dat Scandinavië zo duur is. Maar dat hoeft niet per se. Wij hebben een eigen tent waarmee we wildkamperen. En de auto hadden we volgestouwd met houdbare producten. Door dit soort slimme keuzes te maken, kun je echt low budget op vakantie.”

Brond beeld: Getty