Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Huishoudboekje van Marjon (42): ‘Mijn baas doet er vaag over, maar ik vrees voor mijn vaste baan’

Huishoudboekje van Marjon (42): ‘Mijn baas doet er vaag over, maar ik vrees voor mijn vaste baan’

Huishoudboekje van Marjon (42): ‘Mijn baas doet er vaag over, maar ik vrees voor mijn vaste baan’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Marjon (42) om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

 • Naam Marjon (42), communicatieadviseur (32 uur) en zelfstandig coach (zo’n 10 uur)
 • Relatie woont samen met Berend (44), eigen pr-bedrijf (40 uur)
 • Kinderen dochter Angelina (12), zoon George (14)

Netto-inkomsten

 • Salaris Marjon € 1.656 uit haar baan, zo’n € 500 uit praktijk
 • Salaris Berend ± € 2.000

TOTAAL € 4.156

Uitgaven

 • Hypotheek € 870
 • Gas, water en licht € 145
 • Verzekeringen € 252
 • Boodschappen € 450
 • Mobiele telefoons € 70
 • Oppas € 150
 • Schoonmaker € 150

TOTAAL € 2.087

Sparen

 • Spaargeld € 3.500

Een baan én een eigen bedrijf. Hoe zit dat precies?

“Sinds tien jaar werk ik in de communicatie bij een vrij traditioneel bedrijf. Ik heb een goede baan en prima salaris, maar miste toch iets. Een beetje ruimte om creatief te zijn, eigen initiatief te nemen, dat soort dingen. Dus volgde ik een opleiding tot coach. Naast mijn baan heb ik sinds vijf jaar een eigen coachingsbedrijf. Ik help mensen bij het maken van belangrijke keuzes in hun leven. In hun carrière, maar ook privé. Zo komen mensen die een burn-out hebben gehad bij mij. Samen delen we hun leven opnieuw in, op een manier die ze gelukkig maakt.

Ik begon met een handjevol klanten, die ik gratis coachte. Ik was nog veel te onzeker om er geld voor te vragen en ik moest ook nog veel leren. Inmiddels vraag ik wel geld voor mijn diensten. Misschien niet zo veel als ik zou moeten doen als verstandige ondernemer. Dat komt ook doordat ik er niet van hoef te leven. Alles wat ik ermee verdien, is extra.”

Wat verdien je ongeveer met die eigen coachingspraktijk?

“Dat verschilt heel erg. Zo tussen de tweehonderd en zevenhonderd euro per maand, denk ik. Een leuk extraatje. Zeker omdat ik het allemaal in de avonden doe en op de maandagen, mijn enige vrije dag.”

‘In het begin was ik veel te onzeker om geld te vragen voor mijn coachingwerk’

Denk je wanneer je bij je baas aan het werk bent: was ik maar iemand aan het coachen?

“Soms wel. Mijn baan is leuk en uitdagend, maar er zijn ook werkzaamheden die ik minder vind. Zoals de administratieve onderdelen. Dan voel ik me zo’n typmiep. Wat ik het meest mis, is het gevoel dat ik verschil maak voor iemand. Daardoor haal ik er minder voldoening uit.

Ik dacht lang: ik blijf bouwen aan mijn eigen praktijk totdat het zo goed loopt dat ik het fulltime kan doen. Daar ben ik een beetje van terug gekomen. Ik denk juist dat de combinatie goed werkt. Een beetje vastigheid en routine bij mijn baas en het avontuur en het menselijke contact in het coachen. Die realisatie bracht me veel rust. Totdat ik vorige maand te horen kreeg dat er op mijn werk gereorganiseerd gaat worden.”

Word je ontslagen? Of is dat nog onduidelijk?

“Mijn baas doet er vaag over. Als ik de signalen optel, vrees ik voor mijn functie. Ik snap dat hij het pas zegt als hij het helemaal zeker weet. De onzekerheid duurt nu al maanden en kost me veel energie. Ik ben moe en vaak chagrijnig. Mijn man zegt: ‘Als je je baan kwijtraakt, ga je toch vol voor je praktijk?’ Dat lijkt inderdaad een logische stap. Het voelde, net nadat ik hoorde over de reorganisatie, alsof het universum me in een richting duwde die ik altijd al wilde opgaan, maar niet durfde.

Nu, een paar maanden later, ben ik daar minder zeker van. Ik pieker te veel, zegt mijn man. Want hoe ga ik dat dan financieel doen? Coaching is leuk en vind ik super om te doen, maar er een fulltime salaris mee verdienen, is heel lastig.”

Ja, want heeft Nederland niet al heel veel coaches?

“Ja, dat is ook lastig. Er zijn veel coaches die amper iets inhoudelijks te bieden hebben of heel zweverig zijn. Dat maakt het voor mij moeilijk om serieus te worden genomen. Dan denken mensen: daar heb je er weer zo een die denkt dat ze de wereld kan redden. Terwijl ik heel anders ben en werk.”

Lees ook
Huishoudboekje van Ingeborg (24): ‘Het verbaast mij echt dat mensen zo veel geld aan kleding en boodschappen uitgeven’

Word je nerveus van de kans dat je je baan verliest?

“Bij vlagen. Het helpt dat mijn man veel vertrouwen in me heeft. Hij is ook ondernemer. Dat maakt het aan de ene kant extra eng, want als ik ontslagen word, hebben we dus geen verzekerd inkomen meer. Aan de andere kant is mijn man als eigen baas heel flexibel. Hij raakt niet zo snel in paniek. Hij ziet kansen waar anderen vooral problemen zien.

Toen ik vertelde dat er een kans was dat ik ontslagen werd, zag hij zo veel mogelijkheden. Af en toe weet hij me daarmee te inspireren. Dan denk ik: kom maar op. Maar ’s avonds in bed sla ik weer aan het piekeren. Ik voel ook angst. Voor het onbekende. Al probeer ik dat zo min mogelijk toe te laten.”

Hebben jullie spaargeld als back-up?

“Ik een paar duizend euro. Mijn man heeft iets meer, maar dat is eigenlijk bedoeld om te investeren in zijn bedrijf. Hij heeft wel aangeboden om me financieel te helpen, als dat nodig is. Het duurde bij hem twee jaar voor hij écht geld ging verdienen. Dat hoort erbij als je je eigen bedrijf begint, zegt hij. Dat is investeren in je toekomst. Hij ziet het helemaal zitten. Ik moet nog even wennen aan het idee. En ergens nog een klein beetje zelfvertrouwen vandaan halen.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. Het hele interview lees je in Flair 35-2021. Deze ligt t/m 7 september in de (online) schappen. Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl.

Beeld: GettyImages