Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Huishoudboekje van Eef (35): ‘De coronapandemie hielp me om een huis te kopen’

Huishoudboekje van Eef (35): ‘De coronapandemie hielp me om een huis te kopen’

Huishoudboekje van Eef (35): ‘De coronapandemie hielp me om een huis te kopen’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Eef om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

Naam: Eef (35), procesleider (36 uur)

Netto-inkomsten

Salaris Eef: € 2.946

IKB (vakantie/eindejaarsuitkering): € 328

Verkoop tweedehands spullen: € 30

TOTAAL € 3.304

Uitgaven

Hypotheek € 873
VvE € 67
Gemeentelijke belastingen € 102
Boodschappen en leuke dingen € 400
Gas, water, licht € 161
Zorgverzekering € 170
Overige verzekeringen € 22
Internet € 37,50
Sim only € 7,50
Loterij € 14,50
Sporten € 21
Abonnementen € 15

TOTAAL € 1.890,50

Sparen

Niet-maandelijkse uitgaven: € 600

Aflossing: € 334

Cadeaus: € 12,50

Kleding: € 50

Vakantie: € 200

TOTAAL € 1.196,50

Spaarrekeningen

Uitgaven (boodschappen/leuks): € 65

Niet-maandelijkse uitgaven: € 10.204

Aflossing: € 1.125

Cadeaus: € 167

Kleding: € 90

Vakantie: € 4.232

Buffer: € 7.000

TOTAAL € 22.883

Je hebt flink wat spaarpotjes. Ben je altijd zo bewust bezig geweest met je inkomsten en uitgaven?

“Helemaal niet. Toen ik net ging werken en nog bij mijn ouders woonde, kon het niet op. Net als toen ik daarna samenwoonde – in een goedkoop huurhuis dat we met twee inkomens makkelijk konden betalen. Ik deed veel onzinaankopen. Kocht bijvoorbeeld heel veel kleding en daar zat geregeld een miskoop tussen.

Toen mijn relatie stukliep, kwam ik in een duur huurhuis terecht en besloot ik dat ik een eigen huis wilde kopen. Daarvoor mag je tegenwoordig alleen de waarde van het huis lenen en je moet in deze markt wel overbieden. Daar kwamen de aankoop- en verbouwingskosten nog bij. Het was ’t waard om daar keihard voor te sparen.”

Je kocht een huis voor 245.000 euro. Hoelang moest je daar voor sparen?

“Twee jaar, maar ik moet wel zeggen dat de coronapandemie heeft geholpen. Veel dingen die ik leuk vind – uitjes, etentjes – konden niet. En ik heb mezelf een budget gegeven. Salaris binnen? Dan hop, meteen verdelen over de potjes. Zo zet ik 400 euro apart voor boodschappen, uitjes en persoonlijke verzorging. Als ik voor 16 euro boodschappen heb gedaan, maak ik die 16 euro direct over naar mijn betaalrekening. Zo probeer ik binnen die 400 euro per maand te blijven. En zo doe ik dat met alles. Nog steeds trouwens, want ik vond niet dat ik erg sober hoefde te leven de afgelopen jaren.”

Intussen kunnen uitjes en etentjes buiten de deur weer. Red je het nog steeds met hetzelfde budget?

“Niet helemaal, zeker niet nu de zomer in aantocht is. Ik ga graag uit eten en vind het leuk om dingen te doen die ik nog nooit heb gedaan, zoals naar een klimbos of een virtual reality room gaan. Met wat drankjes erbij ben je zo weer 50 euro kwijt. Die 400 euro is dan te krap, dus ik denk erover om dat bedrag te verhogen naar 500 euro en wat minder te sparen. Of om mijzelf eenmalig wat meer uit te keren, zodat ik de komende maanden van alles kan ondernemen.

In de winter maak ik die 400 euro meestal niet op, dan bouw ik weer een buffertje op. Het leven is ook wat duurder geworden, dus het voelt niet gek om het bedrag aan te passen. Voor mijn huis hoef ik in elk geval niet meer zo hard te sparen.”

Je hebt wel een ‘aflossingspotje’. Wil je zo snel mogelijk je hypotheek verlagen?

“Niet verlagen. Ik spaar omdat ik een rentevaste periode van twintig jaar heb en daarna van mijn hypotheek af wil zijn. Ik wil proberen jaarlijks 4.000 euro opzij te zetten. Aflossen scheelt zo weinig in de maandlasten dat ik het geld liever op mijn rekening laat staan. Dan is het ook niet helemaal weg, mocht ik het ineens nodig hebben. Verder spaar ik om te reizen, dat vind ik heel belangrijk. Ik zou dat potje dus niet ineens gebruiken voor een nieuwe vloer; ik besteed het geld echt aan vakantie.”

Lees ook
Huishoudboekje van Monique (27): ‘Ik ben arbeidsongeschikt verklaard, dus ik heb veel financiële zorgen’

Je hebt momenteel geen auto. Is dat een keuze om meer te kunnen sparen?

“Ja en nee. Ik heb mijn auto weggedaan toen ik midden in de stad woonde. En nog steeds heb ik geen nieuwe gekocht. Ook waar ik nu woon, geldt betaald parkeren en is een parkeerplek vinden lastig. En ik kan inderdaad minder sparen als ik een auto heb. Toch is dat niet mijn enige afweging: een auto maakt mij lui. Ik pak nu veel vaker de fiets, wel zo gezond.”

Het klinkt bijna alsof besparen een sport is geworden?

“Zo voelt het soms ook. Het is misschien niet eens zo nodig, maar ik vind het fijn om te weten dat ik ook grote uitgaven kan doen als het nodig is. De tuin aanpakken bijvoorbeeld, dat kost zo 10.000 euro, of een nieuwe keuken kopen. Ik heb nu zelfs mijn buffer op orde. Bij het Nibud kun je uitrekenen hoeveel geld je opzij moet zetten, voor mij is dat bijna 7.000 euro. Dat bedrag zit nu in een apart potje.” 

Het hele interview lees je in Flair 20-2022. Deze ligt van 18 t/m 24 mei in de (online) schappen. Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar flair@dpgmedia.nl.

Beeld: Getty Images