Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Huishoudboekje van Karen (27): ‘Voor onze droom zetten we elke maand € 4.000 opzij’

Huishoudboekje van Karen (27): ‘Voor onze droom zetten we elke maand € 4.000 opzij’

Huishoudboekje van Karen (27): ‘Voor onze droom zetten we elke maand € 4.000 opzij’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Karen (27) om te laten zien waar ze het van doet.

Wie

Naam: Karen (27), triage-assistente (24 uur)
Getrouwd: met Rob (27), zelfstandig trainer topsporttalenten
Kind: Mats (1)

NETTO-INKOMSTEN

Salaris Karen € 2.773 (inclusief vakantiegeld en 13de maand)
Salaris Rob € 4.166
Kinderbijslag en toeslag kinderopvang € 110

TOTAAL € 7.049

UITGAVEN

Hypotheek € 664
Gas, water, licht € 122
Zorgverzekering € 228
Overige verzekeringen € 181
Boodschappen € 320
Kleding € 100
Auto (inclusief benzine) € 250
Telefoon € 50
Internet en tv € 42
Luierabonnement € 31
Schoonmaakster € 120
Cadeautjes € 25
Uit eten en leuke dingen doen € 200
Vakanties/vliegtickets € 200
Sparen Mats € 70
Sparen € 4.000
TOTAAL € 6.603

Sparen en schulden

Spaarrekening € 48.000

Lekker salaris hebben jullie samen. Voel je je rijk?

“Voor onze leeftijd hebben we natuurlijk een mooi salaris, maar ik vind niet dat we overdreven rijk zijn. We sparen meer dan de helft van onze inkomsten, dat is natuurlijk best veel. Maar dat kan omdat we prima rond kunnen komen van mijn salaris. Ik houd er nu eenmaal niet van klakkeloos geld uit te geven, dus het salaris van Rob zetten we apart. We hebben een duidelijk spaardoel: een huis buiten, dat is mijn grote droom. Nu wonen we in een nieuwbouwwoning in een dorp, maar ik voel me daar niet zo vrij als ik zou willen. Ik heb vroeger altijd buiten gewoond en daar verlang ik weer naar. Zodra we een spaarpot van € 100.000 plus hebben, gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn. Onze huidige woning kunnen we met overwaarde verkopen, dus we hebben straks een mooi bedrag. Maar ik denk dat we wachten totdat de huizenprijzen weer wat gaan dalen.”

Met € 80 per week aan boodschappen laat je luxe artikelen makkelijk liggen?

“Ik bestel mijn boodschappen wekelijks online. Daarmee voorkom ik dat ik extra dingen meeneem. Ik koop alleen wat ik nodig heb. Verder drinken we vrijwel geen alcohol, dat scheelt ook. En luiers betaal ik niet van dit budget. We hebben een luierabonnement, dat is ideaal. Elke zes weken krijg ik voldoende luiers van mijn favoriete merk, dat niet in de winkel te koop is. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Rob heel veel in het buitenland zit voor zijn werk. Dan is er dus een mond minder te vullen.”

Lees meer
Huishoudboekje van Maaike (38): ‘Ik sprak met niemand over die torenhoge schuld’

Ah, Rob is veel weg. Zijn die kosten voor vliegtickets voor hem?

“Nee, dat zijn de kosten voor mijn tickets. Rob verblijft regelmatig langere tijd in het buitenland voor wedstrijden en trainingsstages. In die periode gaan Mats en ik – indien mijn werk het toelaat – zo veel mogelijk mee. De ene keer blijven we twee weken en de andere week vliegen we na een lang weekend weer terug. De tickets boek ik altijd heel vroeg. Dat scheelt veel. En voor Mats hoef ik nog geen volledig ticket te kopen, natuurlijk.”

Kom jij eigenlijk uit een rijk gezin?

“Mijn ouders hebben het financieel heel goed: vroeger kon eigenlijk alles en ze betaalden mijn volledige studie. En wilde ik voor € 1.000 kleding? Dan kreeg ik het. Zelf doe ik het anders. Als ik iets nieuws nodig heb, verkoop ik eerst het oude. En voor Mats koop ik graag mooie merkkleding op Marktplaats. Een half jaar later verkoop ik het voor hetzelfde bedrag weer door. En ik houd de energiekosten bewust laag. Als ik boven ben, doe ik beneden alle lichten uit. Ook brand ik vaak kaarsjes. Dat is gezellig en zo hoeven er minder lampen aan. Ga ik weg? Dan gaat de verwarming uit.

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden. 

Het hele interview lees je in Flair 5-2020. Deze ligt t/m 4 februari in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Sasja Gerritsen / Renée Lamboo | Beeld: Christian Dubovan via Unsplash