Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Huishoudboekje van Andrea (28): ‘Ik koop alles waar ik zin in heb en sta meestal 500 euro rood’

Huishoudboekje van Andrea (28): ‘Ik koop alles waar ik zin in heb en sta meestal 500 euro rood’

Huishoudboekje van Andrea (28): ‘Ik koop alles waar ik zin in heb en sta meestal 500 euro rood’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Andrea (28) om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

 • Naam Andrea (28), accountmanager modemerk (32 uur)
 • Relatie getrouwd met Pascal (32), accountmanager mediabedrijf (40 uur)
 • Kinderen dochter Sofia (6 maanden)

Netto-inkomen

 • Salaris Andrea € 1.815
 • Salaris Pascal € 2.290

TOTAAL € 4.105

Uitgaven

 • Hypotheek € 1.014
 • Gas, water en licht € 250
 • Verzekeringen € 295
 • Boodschappen € 400
 • Mobiele telefoons € 100
 • Sporten € 50
 • Kinderdagverblijf € 374

TOTAAL € 2.483

Sparen en schulden

 • Spaarrekening € 700
 • Schulden € 500 (roodstand)

Je werkt voor een modemerk. Ben je een shopaholic?

“Ik ben vooral modegek. In mijn werk zie ik de nieuwste trends voorbijkomen en daar zitten altijd dingen bij die ik graag zelf wil hebben. Of die ik, sinds ik een halfjaar geleden moeder ben geworden, móét hebben voor Sofia.”

Koop je meer kleding voor jezelf of voor je dochter?

“Ik koop het meest voor Sofia. Die kleine jurkjes, broekjes en schoentjes zijn zo schattig. Als ik die zie, kan ik mezelf gewoon niet inhouden. Dan wil ik zo graag zien hoe het haar staat. Mijn dochter heeft acht paar schoenen, terwijl ze nog niet kan lopen. Niet dat ik mezelf verwaarloos, hoor. Maar ik ben nog zo’n zeven kilo zwaarder dan voor mijn zwangerschap. Die kilo’s wil ik er eerst af hebben voordat ik weer ga shoppen. Anders kan ik dat straks weggooien en dat vind ik zonde.”

Hoeveel geld geef je uit een kleding?

“Eerlijk gezegd wil ik dat niet weten. Ik schrik me waarschijnlijk een ongeluk. Ik gok dat ik zo’n € 400 voor mij en Sofia samen uitgeef, per maand. En dat bedrag zal alleen nog maar hoger zijn als ik over een tijdje weer in mijn oude maat pas.”

‘Ik vind dat ik nu al een stuk beter met geld omga dan een paar jaar geleden’

Draagt je dochter vooral merkkleding of ook goedkopere labels?

“Ik koop de basics, zoals rompers en sokjes, altijd bij de Hema. Die zijn lekker zacht en duurzaam. Alle bovenkleding is meestal wel van een merk. Niet dat ik zo merk-bewust ben, maar ik vind die spullen vaak het leukst. Het origineelst. Ik vind het leuk als Sofia niet exact dezelfde kleren aanheeft als alle andere kinderen op het kinderdagverblijf.”

Wat vindt je man van je shopverslaving?

“Hij vindt het soms wel wat ver gaan. Schoenen voor een kind dat nog niet kan lopen, vindt hij onzin. Maar hij kan er ook om lachen. Meestal. Eén keer heeft hij me teruggestuurd naar de winkel: ik had een pakje gekocht voor Sofia van € 100. Een echt designerstuk. Geweldig mooi! Maar toen hij begreep dat het zo duur was, werd hij boos. Dat vond hij echt te veel geld. Met een rode boei bracht ik het terug, met een smoes. Ik zei dat het niet paste. Onzin natuurlijk.”

Geef je elke maand al het geld uit dat er binnenkomt?

“We proberen ook wat te sparen, daar hebben we verschillende potjes voor. Zo sparen we voor de studie van Sofia en voor de jaarlijkse vakantie. Eigenlijk willen we daarnaast ook wat apart zetten, gewoon omdat het geld niet elke maand op hoeft. Maar om eerlijk te zijn, vind ik dat lastig. Ik vind altijd wel iets wat ik heel graag wil hebben. Voor mezelf, voor mijn man of voor Sofia natuurlijk.”

Lees ook
Huishoudboekje van Ingeborg (24): ‘Het verbaast mij echt dat mensen zo veel geld aan kleding en boodschappen uitgeven’

Hebben jij en je man allebei een eigen rekening of een gezamenlijke?

“Ieder een eigen, anders zou ik zijn geld uitgeven. Daarnaast hebben we een gezamenlijke rekening, waar we elke maand geld naar overmaken voor de vaste lasten. In het begin van onze relatie hadden we één rekening, waar we van pinden en waar de rekeningen van betaald werden. Dat vond ik ontzettend onoverzichtelijk. Het gebeurde daardoor weleens dat automatische incasso’s niet geïncasseerd konden worden, omdat ik te veel gepind had, of in een spontane bui nieuwe schoenen had gekocht en er dus niet genoeg geld op de rekening stond. We liepen daardoor achter met betalingen.

Dus hebben we dit systeem bedacht. Een vast bedrag op een aparte rekening, waar alleen de automatische incasso’s vanaf gaan. Daar heb ik ook geen pinpas van. Daarnaast gaat een deel van mijn salaris naar mijn privérekening, daarmee mag ik doen wat ik zelf wil. Een ander deel sparen we dus. Zo kan ik nooit meer uitgeven dan ik heb.”

Sta je weleens rood?

“Ja, dat wel. Aan het eind van de maand meestal, moet ik toegeven. Ik kon eerst € 1.000 roodstaan, maar dat heb ik teruggedraaid naar € 500. Je betaalt je scheel aan rente. Eigenlijk moet ik helemaal niet meer rood staan, maar ja. Ik wil ook niet bij de supermarkt staan met m’n boodschappen en dat de pinautomaat dan weigert. Dan schaam je je toch rot?

Ik vind dat ik nu al een stuk beter met geld omga dan een paar jaar geleden. Veel verantwoordelijker. Vroeger had ik pas écht een gat in mijn hand. Het kan altijd beter, maar ik heb gewoon zo’n schattig kind. Haar staat alles goed. Voor ik het doorheb, is ze groot en wil ze niet meer alles aan wat ik leuk vind. Dus ik neem het er nog even van.”

Het hele interview lees je in Flair 35-2021. Deze ligt 1 t/m 7 september in de (online) schappen. Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: GettyImages