Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Huishoudboekje van Inge: ‘We zijn naar Friesland verhuisd, daar krijg je meer vierkante meters voor je geld’

Huishoudboekje van Inge: ‘We zijn naar Friesland verhuisd, daar krijg je meer vierkante meters voor je geld’

Huishoudboekje van Inge: ‘We zijn naar Friesland verhuisd, daar krijg je meer vierkante meters voor je geld’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Inge om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van Inge

Naam Inge (45), zorgmedewerker en fotograaf (15 uur)
Getrouwd met Mickey (47), ambtenaar (36 uur)

Netto-inkomsten

Gemiddelde inkomsten Inge € 1.250
Salaris Mickey € 3.325

Totaal € 4.575

Uitgaven

Hypotheek € 625
Gemeentelijke belastingen € 200
Gas, water, licht € 250
Zorgverzekering € 407
Overige verzekeringen € 200
Boodschappen € 650
Internet € 97
Telefoon € 69
Abonnementen € 20
Auto’s inclusief benzine € 612
Kleding € 50
Sporten € 40
Goede doelen € 30
Uit eten en leuke dingen € 100
Overige uitgaven € 175
Huisdier € 25
Sparen € 325

Totaal € 3.875

Sparen

Spaarrekening € 20.500

Totaal € 20.500

Je partner verdient een stuk meer dan jij. Betalen jullie de vaste lasten dan ook naar rato?

“Ja, maar we kijken wel elke maand naar mijn bijdrage omdat die nogal wisselt. Zij heeft een vaste baan bij de gemeente, ik werk parttime in de zorg en ben daarnaast fotograaf. Mijn inkomen van € 1.250 is dus een gemiddelde. De ene maand verdien ik door mijn fotografieopdrachten meer dan de andere maand. Het is een bewuste keuze om onze levens zo in te richten. Ik klus bijvoorbeeld meer in ons huis, waardoor we besparen. Anders zouden we hiervoor professionals moeten inhuren.”

Zijn jullie altijd bewust bezig met de financiën?

“We zijn allebei zeker geen big spenders en we vinden het ook lastig om zomaar iets voor onszelf te kopen. Dan kopen we eerder nog iets voor de ander. We hebben dat ook van huis uit meegekregen. We komen allebei niet uit een rijke familie, dus dan ben je misschien ook altijd wat voorzichtiger met het uitgeven van grote bedragen. Al is het niet zo dat we dat nooit eens doen.”

Waar geven jullie dan graag geld aan uit?

“Bij mij gaat het vaak naar fotografie-apparatuur of gereedschap, daar kun je niet genoeg van hebben. Ik denk dat ik daar zo’n € 75 per maand aan kwijt ben. Mickey besteedt eerder geld aan spullen voor in huis, zoals accessoires of meubels. Gemiddeld zo’n € 100 per maand.”

Lees ook
Huishoudboekje van Shanti: ‘Ik ben in één klap negentig procent van mijn inkomsten verloren’

Aan de auto’s zijn jullie ongeveer hetzelfde bedrag kwijt als aan de hypotheek. Overwegen jullie weleens om een auto weg te doen?

“Nee, want dat is voor ons niet haalbaar. We hebben vorig jaar de stap genomen om in Friesland te gaan wonen en zijn in Amsterdam blijven werken. Daardoor hebben we allebei een auto nodig. Ik werk op onregelmatige tijden in de zorg en dat overlapt soms qua uren met die van Mickey. Ik gebruik voor mijn woon-werkverkeer een camperbusje en daar ga ik ook regelmatig mee op pad in mijn vrije tijd. Mijn busje is – naast mijn vrouw – mijn grote liefde.”

Waarom zijn jullie verhuisd, terwijl jullie werk nog in Amsterdam is?

“Je krijgt in Friesland meer vierkante meters voor je geld. Ons huisje in het westen was klein en we zochten meer ruimte en een tuin. Nou, dat hebben we gevonden! Bovendien heb ik astma en de lucht is daar schoner dan in de stad. We hebben ons vorige huis heel goed kunnen verkopen en hebben nu zelfs een minder hoge hypotheek dan toen, omdat de rente laag stond.”

Het hele huishoudboekje van Inge lees je in Flair 33-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Tekst: Annemarie Moerman | Beeld: Getty Images