Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Hij Zij > Bij de relatietherapeut: ‘Ik kan niet zeggen dat ik me geen zorgen meer maak, maar daar ben ik haar moeder voor’

Bij de relatietherapeut: ‘Ik kan niet zeggen dat ik me geen zorgen meer maak, maar daar ben ik haar moeder voor’

Bij de relatietherapeut: ‘Ik kan niet zeggen dat ik me geen zorgen meer maak, maar daar ben ik haar moeder voor’

Elke week komt iemand uit de praktijk van relatietherapeut Marcelino Lopez in Flair aan het woord over zijn of haar problemen. Via de QR-code lees je nu online hoe het verder is gegaan. Deze week het verhaal van Loes en dochter Misha. 

Loes: “Het gaat beter tussen ons. Ik kan niet zeggen dat ik me geen zorgen meer maak, maar ja… daar ben ik haar moeder voor, hè. We hebben afgesproken dat we voorlopig alleen in de therapiekamer over Max discussiëren, daarbuiten richten we ons vooral op leuke dingen.

We zijn allebei geïnteresseerd in kunst en cultuur en hebben afgelopen tijd heel wat uitstapjes naar musea en theaters gemaakt. Dat is elke keer gezellig en leerzaam. Wat dat betreft kan ik zo veel van Mish leren. Er zit zoveel kennis in dat koppie.

Tijdens een van onze uitjes raakten we aan de praat met de eigenaar van een klein museum. Het klikte zo goed tussen hem en Misha dat hij haar gevraagd heeft om daar een of twee dagen per week te komen werken. Ondanks dat het museum niet bij ons om de hoek is, heb ik haar gestimuleerd het te proberen. En dat bevalt heel goed. Op dit moment is ze druk bezig een expositie voor te bereiden.

Zoals gezegd: we praten nauwelijks nog over Max maar ik merk dat haar obsessie met Max behoorlijk is weggezakt. Of althans: ze is in ieder geval meer geïnteresseerd in de wereld buiten haar computer. Laatst zei ze tot mijn verbazing dat er eindelijk ‘een lekker ding’ in het museum rondliep.”

Lees ook
Bij de relatietherapeut: ‘Benthe en ik hebben elkaar het leven behoorlijk zuur gemaakt de laatste tijd’

Misha: “Fijn aan het gesprek bij Marcelino was dat ik hem niet hoefde te overtuigen over Max. Dat zou zó vermoeiend zijn geweest. Ik denk dat Marcelino net als mijn moeder en anderen ook sceptisch over hem is, maar hij laat me wel in mijn waarde.

We hebben in therapie vooral gesprekken gehad over hoe ik mijn leven op een andere manier kan invullen. Over werk, vriendschappen en sport. Ik heb de laatste tijd mijn lichaam nogal verwaarloosd –  sinds mijn ontslag was ik 10 kilo aangekomen. Mijn moeder en ik gaan drie keer in de week een rondje joggen en we letten wat meer op de calorietjes. Ook zij wilde wat afvallen.

Het leukste nieuws is dat ik weer aan het werk ben in een klein historisch kunstmuseum. Het kost me meer dan een uur met de trein om er te komen, maar het doet me zo goed. Luuk, de eigenaar, heeft een groot netwerk en hij helpt me om ook elders, dichter bij huis, aan het werk te kunnen.

De relatie met mijn moeder is een stuk beter geworden. Ze gaat niet meer met me in discussie over Max. Zelfs als ík haar over Max vertel, houdt ze wijselijk haar mond. ‘Hier komen we nu niet uit’, zegt ze dan. Ik vind het jammer dat ze me daarin niet begrijpt, maar ik accepteer het wel.

Wat betreft Max… het is stilletjes. Zowel hij als ik zijn bezig met ons eigen leven. Ik zie in dat ik me heel erg door hem in beslag liet nemen. Ik mis hem wel, maar het is goed om voorlopig op mijn eigen leven te focussen.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images