Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Hij Zij > Bij de relatietherapeut: ‘Als je lang genoeg doet wat een ander wil, vergeet je blijkbaar wat je zelf wil’

Bij de relatietherapeut: ‘Als je lang genoeg doet wat een ander wil, vergeet je blijkbaar wat je zelf wil’

Bij de relatietherapeut: ‘Als je lang genoeg doet wat een ander wil, vergeet je blijkbaar wat je zelf wil’

Elke week komt iemand uit de praktijk van relatietherapeut Marcelino Lopez in Flair aan het woord over zijn of haar problemen. Via de QR-code lees je nu online hoe het verder is gegaan. Deze week het verhaal van Lasse en Maaike.

Lasse: “Lastig toe te geven, maar ik snap Marcelino’s kritiek op mijn houding inmiddels beter. Daar zijn nog een wel paar extra gesprekken voor nodig geweest. Tijdens relatietherapie moesten Maaike en ik opnieuw onderhandelen over dingen waarover wij van mening verschillen, bijvoorbeeld over onze aanstaande vakantie of bepaalde aankopen. We kregen ter plekke feedback van Marcelino. Dat was inzichtelijk.

Zelfs zó inzichtelijk dat ik erachter kwam dat Maaike en ik het zonder van elkaar te weten oneens zijn over zaken waar ik altijd over dacht dat we wel eens waren, bijvoorbeeld over hoe we onze vakanties vieren. ‘Ik wil standaard dat een vakantie zon, zee, strand en héél veel chill time bevatten en niet te duur zijn. Ik wil vooral niks moeten, want ik moet op mijn werk al genoeg.

Mijn graadmeter voor een geslaagde vakantie: kan ik mijn ‘nog te lezen’-boekenlijstje uitlezen?  Meestal lees ik 5 a 6 boeken per vakantie. Als ik terugkijk naar onze tripjes is dat inderdaad meestal ook hoe het gaat. Vaak krijg ik mijn zin. Terwijl Maaike stedentrips en bergen ook leuk vindt en graag cultuur snuift.

We hebben allebei onderschat hoe belangrijk zij die dingen vindt. Zij gaat er standaard vanuit dat we doen wat ik wil, en daardoor denk ik weer dat zij haar eigen wensen eigenlijk niet zó belangrijk vindt. Tja, we zijn eraan gewend geraakt om dingen op mijn manier te doen omdat Maaike daar nooit écht tegen protesteerde.’

Of dat nou mijn autisme is of niet… ik ben vrij koppig als het gaat om mijn principes en gewoonten en vind het moeilijk om daarvan af te wijken. Maaike is een stuk flexibeler dan ik, maar echt leuk is het voor haar natuurlijk niet dat we dingen vaak op mijn manier doen.

Vanaf nu hebben we een aantal communicatieregels ingesteld, waardoor we gelijkwaardiger onderhandelen over onze plannen en agenda’s. Ik betrek haar vaker bij kleine en grote beslissingen, geef haar tijd om na te denken en als zij iets anders wil zoeken we naar een bevredigend compromis. Zij mag iets meer ruggengraat tonen en ik probeer juist wat buigzamer te zijn.”

Lees ook
Bij de relatietherapeut: ‘Ik vind dat Beth nu alleen nog maar extremer is geworden’

Maaike: “Ik heb Lasse misschien wel een beetje onderschat. Ik ben verbaasd hoe snel Lasse de adviezen van Marcelino nu wel oppikt. En ik heb mijn eigen communicatieskills juist overschat.

Voor mijn gevoel was ik altijd duidelijk naar Lasse over wat ik wél en níet wilde, maar Marcelino liet mij zien dat ik vaak juist indirect of vaag ben. Als Lasse zijn plan klaar heeft zucht en klaag ik,  en zeg iets als ‘waarom gaan we alweer naar de Canarische eilanden’, maar ik geef niet duidelijk aan waar ik wél behoefte aan heb. Soms komt dat omdat ik er nog even over moet nadenken, terwijl Lasse alweer drie stappen verder is. Dan denk ik: oké, dan doen we dat wel weer.

Ik ging er volledig vanuit dat we toch wel doen wat Lasse wil. Best schokkend om dat te ontdekken. Als je lang genoeg doet wat een ander wil, vergeet je blijkbaar ook wat je zelf wil. Dat patroon lijken we nu te hebben doorbroken. Lasse is attenter en geeft mij meer ruimte om mee te te beslissen.

Onze relatie is een stuk leuker geworden. Lasse probeert zelfs wat romantischer te doen. Laatst nam hij ineens een bepaalde orchidee mee omdat hij toevallig had gehoord dat ik dat leuk vindt toen ik met mijn moeder aan de telefoon ging. Dat is zó niet Lasse. Ik moest keihard lachen, maar stiekem vind ik het héél leuk dat-ie meer z’n best doet. 

En oh ja, we zijn ook nog samen naar de film gegaan. Dat was lang geleden, en nog langer sinds híj het initiatief nam. Haha, dat is maar één keer eerder gebeurd: in onze date-fase.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images