Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Hij Zij > Bij de relatietherapeut: ‘Heel pijnlijk als je als moeder niet weet hoe je met je kind moet omgaan’

Bij de relatietherapeut: ‘Heel pijnlijk als je als moeder niet weet hoe je met je kind moet omgaan’

Bij de relatietherapeut: ‘Heel pijnlijk als je als moeder niet weet hoe je met je kind moet omgaan’

Elke week komt iemand uit de praktijk van relatietherapeut Marcelino Lopez in Flair aan het woord over zijn of haar problemen. Via de QR-code lees je nu online hoe het verder is gegaan.

Marleen: “Poeh, die relatietherapie had niet veel later moeten komen. Zelfs een normaal gesprek tussen mij en Luuk zat niet meer in. Heel pijnlijk als je als moeder niet weet hoe je met je kind moet omgaan. Uit machteloosheid kruip ik automatisch in de ‘zeikerige moeder’-rol, maar dat werkt op Luuk als een rode lap. Ik wil ook helemaal niet zo iemand zijn.

Ik zag de verslechterde relatie met Luuk als het bewijs dat het vooral slecht ging met Luuk. Ik vond dat alleen hij hij dé oorzaak van onze ruzies, maar nu zie ik het genuanceerder. Ik herken nu ook mijn rol in het geheel. Ja, Luuk heeft zeker wel issues waar hij aan moet werken, maar die staan voor een groot deel los van onze relatie.

Grappig hoe dat werkt: nu onze relatie beter is, vind ik het makkelijker hem te vertrouwen. Ik voelde me steeds falen als moeder. Door zijn problemen op school en de toch wel negatieve visies van de conrector en Luuks eerdere therapeut, had ik het gevoel dat ik een slechte moeder zou zijn als ik niet heel streng zou zijn. Ik ging overcompenseren. Ook in ‘normaal’ pubergedrag zag ik iets dat meteen bestraft en afgeleerd moet worden. Marcelino heeft mij kunnen geruststellen dat zowel Luuk als ik het eigenlijk helemaal niet zo slecht doen. En dat doet wonderen voor onze relatie.

Inmiddels gaan we een stuk relaxter met elkaar om. Laatst hebben we zelfs weer een potje gesquasht omdat mijn vaste squashmaatje uitviel. Hij vroeg er zelf om. Toen besefte ik me ook hoe fijn het is om zó met Luuk om te kunnen gaan. Ik heb dat gemist. Volgens mij zijn we allebei stiekem behoorlijk opgelucht. Laatst kreeg ik zelfs spontaan een knuffel van hem.”

Luuk: “We doen nu veel normaler tegen elkaar. Hoe moet ik het zeggen? Het was voor mij wel alsof zij – tijdens mijn zittenblijven – had besloten dat ze een andere moeder moest zijn. Zo’n bemoeial: niet big brother maar big mother. Echt supervervelend. Dan voel je je hele tijd bespioneerd. Nu is ze weer gewoon eh… mijn leuke moeder zeg maar. Ze is echt best chill als ze gewoon eh… zichzelf is.

Ik ben wel met Marcelino en mij moeder eens dat het beter is als ik me aan bepaalde regeltjes hou. We hebben nu met z’n drieën een schema bedacht dat mij bij de les houdt. Het komt erop neer dat ik zelf bepaal hoe en wanneer ik mijn huiswerk doe, als ik het maar dagelijks in een gezamenlijke planning opschrijf. Daarvoor heb ik de Big Mother-appgroep aangemaakt. Elke week dat het goed gaat, doet mijn moeder een paar euro in de pot. Als het verkeerd gaat, haalt ze er weer iets uit.  Dat werkt best chill.

Ook wat betreft Zuid-Afrika steunt ze me nu. Als ik mijn eindexamen haal, mag ik zelfs een surfboard uitkiezen. Dat motiveert me wel.”