Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zwemlesstress

Zwemlesstress

Zwemlesstress

Ik word zo’n echte moeder. Zo eentje die verzucht dat het allemaal zo snel gaat. Twee en een half jaar gelden schreef ik DIT blogje. Sindsdien zijn er al heel wat kijklessen geweest. Oudste haalde haar zwemdoplmas A, B en C en zwemt nu voor Zwemvaardigheid 1. Jongste startte een half jaartje na Oudste ook met lessen en oefent nu voor zijn C-diploma. Wat gaat het allemaal toch snel.

Dat logje van toen, ik weet het nog zo goed, ook al is het al weer tijden geleden en ging het eigenlijk helemaal niet zo snel. Nog steeds bekruipt me soms dat gevoel van toen. Dat de wereld zo groot en ingewikkeld is en mijn kindjes zo klein. Helemaal als ze daar met die tengere bibberende lijfjes aan de rand van het zwembad staan.

Die lijfjes van ze zijn ondertussen wel stukken sterker geworden en kunnen borstcrawl, rugcrawl, vlinderslag en weet ik veel hoeveel meters onder water zwemmen. Ze doen hoekduiken, koprollen en vissen pionnen van de bodem.

Om de acht weken wordt er gekeken of een kind toe is aan diplomazwemmen. Als het dan verkleumd en druipend, met een nat papiertje in zijn knuistje geklemd de kleedkamer in komt weet de ouder genoeg; het kind is “door”! De week erna, altijd op woensdag, is dan het proefzwemmen. Ouders, broertjes en zusjes en grootouders mogen komen kijken wat de zwemlesser allemaal al kan. Aan het eind van dat uur komt dan een badjuf vertellen of alle kinderen door zijn naar het diplomazwemmen. Als het iedereen gelukt is, gaat er een groot gejuich op. Want al die ouders weten; het proefzwemmen is het echte diplomazwemmen. Het afzwemmen de zaterdag erna is meer ceremonieel dan echt een examenmoment (behalve als er dan iets echt niet lukt opeens, maar dan krijg je die zaterdag gewoon nog een kans, of nog eentje), want alleen kinderen die het zullen halen, gaan door naar het diplomazwemmen zelf.

Afgelopen maandag was het weer zo’n uitzoek-les. Zouden Oudste en Jongste mogen afzwemmen? Ik was die hele dag op kantoor, maar kreeg om tien voor zes een sms’je: Oudste mag volgende week woensdag proefzwemmen, Jongste niet. Het had bij Jongste wel een trillend lipje veroorzaakt; zijn zus wel een papiertje en hij niet.

Maar hij krijgt een herkansing. Als “we” morgen gaan oefenzwemmen en de hoekduik, de rugcrawl en het drijven op de rug komen oefenen tijdens het oefenuurtje, dan gaat de juf maandag bij de zwemles nog eens kijken of Jongste toch niet mag proefzwemmen komende woensdag.

Jammer dat Lief op ski-weekend is. Nu kan ik dat oefenzwemmen niet op hem afschuiven (“Doe jij het oefenzwemmen, dan doe ik de weekendboodschappen?”) en zal ik zelf mijn badpak aan moeten trekken. Ik heb een hekel aan oefenzwemmen. Maar ik gun Jongste zo graag zijn verkleumd en druipend nat papier momentje komende maandag. Dus natuurlijk gaan we straks oefenzwemmen. Als de juf die haak maar thuis laat!