Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zwanger in de zon

Zwanger in de zon

Zwanger in de zon

Het is heerlijk weer en je wilt (natuurlijk) lekker genieten van de zon. Maar, is het wel verstandig om zwanger te gaan zonnebaden?

Wel of niet in de zon?

Helaas, het geldende advies is om, als je zwanger bent, toch maar lekker onder een parasolletje te blijven zitten. Als je toch de zon in gaat, smeer je dan heel goed in met een crème met een hoge beschermingsfactor of zelfs een sunblock. Draag ook altijd iets op je hoofd.

Waarom is zonnen niet goed als je zwanger bent?

Onder invloed van zwangerschapshormonen verandert je huid. Hij kan vetter of juist droger worden en ook de hoeveelheid pigment verandert. Sommige zwangere vrouwen krijgen dan een zogenaamd zwangerschapsmasker, ook wel chloasma of melasma genoemd. Bij vrouwen met een lichte huid vormen zich donkere pigmentvlekken in het gezicht en de hals en vrouwen met een donkere huid kunnen juist lichtere vlekken krijgen. Het goede nieuws is dat het meestal na de zwangerschap wel weer geleidelijk aan verdwijnt, al kan het soms wel enige tijd duren. Heb je tijdens je eerste zwangerschap last gehad van een zwangerschapsmasker dan is de kans groot dat dit tijdens een tweede zwangerschap terugkomt.

Valt er iets te doen aan zo’n zwangerschapsmasker?

Tijdens je zwangerschap kun je de vlekken eigenlijk alleen maar proberen te camoufleren. Blijf in ieder geval uit de zon en smeer je in met een sunblock om het niet erger te maken. Gebruik geen blekende crèmes, zeker niet als je nog zwanger bent. Blijf je er na je zwangerschap last van houden, ga dan naar je dokter.

Striae

Kijk ook uit met zonnen als je striae hebt. Een huid met striae verbrandt eerder omdat hij door uitrekking dunner is.

En de baby?

Vanaf de zestiende week kan de baby in je buik licht van buiten de baarmoeder waarnemen. Ook fel zonlicht kan hij zien. Dit kan echter helemaal geen kwaad.