Nipt-test Beeld Getty Images
Nipt-testBeeld Getty Images

Zwanger? Dit moet je weten over de NIPT-test

Wanneer je 11 weken zwanger bent, kun je de gezondheid van je baby laten onderzoeken. Dit doe je met de NIPT-test. Zo kun je op een veilige manier laten onderzoeken of je ongeboren kind het down-, edwards- of patausyndroom heeft.

De uitslag van de NIPT-test is nooit 100 procent zeker. De test voorziet je dus van informatie, maar kan ook voor meer onzekerheid zorgen. Hoe werkt de NIPT-test precies, en krijg je een vergoeding vanuit de zorgverzekering? Independer legt het uit.

Benieuwd wat voor jou de beste zorgverzekering voor 2023 is?

NIPT: veilig onderzoek naar afwijkingen

De NIPT-test (Niet Invasieve Prenatale Test) is een manier om te controleren of je baby het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Tussen de 11de en de 18de week van de zwangerschap wordt er een beetje bloed bij je afgenomen. Je bloed bevat namelijk erfelijk materiaal (DNA) van de placenta dat vrijwel hetzelfde is als het DNA van je kindje.

Je bloed wordt in het laboratorium onderzocht op afwijkingen in het erfelijk materiaal. Voor de test is alleen een beetje bloed voor nodig. Hierdoor kan er geen miskraam ontstaan. Bij een vlokkentest of vruchtwaterpunctie is dat risico er wel.

NIPT-test voor iedereen

Bas Knopperts, zorgexpert bij Independer: “Sinds 2017 is het voor alle zwangere vrouwen mogelijk om vanaf week 11 de NIPT-test te doen. Voorheen was de NIPT alleen beschikbaar voor zwangere vrouwen die een verhoogde kans hadden op een kindje met een afwijking.” Soms zijn er medische redenen waarom je niet kunt kiezen voor de NIPT. Bespreek dit met je verloskundige of gynaecoloog. Daarnaast moet je voor de NIPT-test minstens 16 jaar of ouder zijn.

Wat zijn de kosten in 2023?

Eerder zat de NIPT-test niet in de basisverzekering (bij geen medische noodzaak). Daarom gold er een eigen bijdrage van 175 euro. Independer zorgexpert Bas Knopperts: “Per 1 april 2021 valt de test onder prenatale screening en onder het RIVM. Daarmee vervalt de eigen bijdrage. Vanaf april 2023 betaal je dus geen 175 euro meer als je een NIPT-test wil laten uitvoeren, maar geen medische indicatie hebt.”

Andere afwijkingen

Met de NIPT-test controleer je dus of je kindje het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Maar je kunt hiermee ook ontdekken of je baby een andere (zeldzame) aangeboren chromosoomafwijking heeft. Dit zijn de nevenbevindingen. Of je meer over deze eventuele afwijkingen wilt weten, mag je zelf aangeven. Je hebt keuze uit de volgende twee opties:

  1. Je wilt weten of je baby down-, edwards- en patausyndroom heeft.
  2. Je wilt weten of je baby down-, edwards- en patausyndroom heeft én of het laboratorium nevenbevindingen heeft gevonden.

Uitslag NIPT-test

Tien dagen na de bloedafname krijg je de uitslag van de test van je verloskundige of gynaecoloog. Wilde je ook weten of er nevenbevindingen gevonden zijn? Als dit uit het onderzoek naar voren is gekomen, neemt het Centrum voor Prenatale Diagnostiek of een polikliniek van een universitair ziekenhuis contact met je op. De NIPT-test geeft geen 100 procent zekerheid.

Was de uitslag van de NIPT dat je waarschijnlijk zwanger bent van een kindje met down-, edwards- en patausyndroom? Dan is de kans 75 procent dat dit daadwerkelijk zo is. Bij 25 procent van de vrouwen blijkt dit uiteindelijk toch niet zo te zijn. Zijn er afwijkingen gevonden? Met een vlokkentest of vruchtwaterpunctie kan je meer duidelijkheid krijgen.

21x dit kun je beter niet zeggen

tegen iemand die zwanger probeert te worden

NIPT en onderzoek

Wil je in Nederland een NIPT-test laten uitvoeren? Dat kan alleen als je ervoor kiest om mee te doen aan een wetenschappelijke studie (TRIDENT-1 of TRIDENT-2 studie). Je geeft onderzoekers hiermee toestemming om je gegevens te gebruiken voor onderzoek. Dit zijn bijvoorbeeld gegevens over je zwangerschap, de uitslag van de NIPT, eventueel vervolgonderzoek en de uitkomst van je zwangerschap of bevalling. Daarnaast wordt je bloed opgeslagen. Op meerovernipt.nl vind je meer informatie over het onderzoek.

Wil je weten wat voor jou de beste polis is?

Bron Independer

IndependerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden