Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zwanger? Dit zijn de beste én slechtste landen om op zwangerschapsverlof te gaan

Zwanger? Dit zijn de beste én slechtste landen om op zwangerschapsverlof te gaan

Zwanger? Dit zijn de beste én slechtste landen om op zwangerschapsverlof te gaan

Al sinds jaar en dag gaan de verhalen in de rondte dat Scandinaviërs het heel goed voor elkaar hebben als het op zwangerschapsverlof aankomt, en dat je in de Verenigde Staten zo ongeveer door moet werken tot je in het kraambed ligt. Maar is dit een broodje aap-verhaal, of zijn deze beweringen wel degelijk waar?

Over heel de wereld zijn de regelingen rondom het zwangerschapsverlof heel anders geregeld, en zelfs tussen de EU-landen zit verschil wat deze verloftijd betreft. Het OECD, een organisatie die beleidspraktijken van 35 verschillende democratische lidstaten vergelijkt, heeft vastgesteld dat vrouwen wereldwijd gemiddeld 18 weken betaald zwangerschapsverlof krijgen.

Maar Amerikanen hebben wettelijk gezien helemaal geen recht op betaald verlof. De beweringen die je vaak hoort over de regeling rondom het verlof zijn dus waar! Omdat er alsnog niet echt een touw aan vast te knopen is, zijn we op ontdekkingstocht gegaan en hebben we uitgezocht in welke landen je het beste kunt wonen wanneer er een kleintje op komst is. En ook in welke landen je ’t minst getroffen hebt.

Zie hier de top 5 van de beste landen om te wonen wanneer je in verwachting bent:

1. Estland
In Estland heb je het als zwangere heel goed voor elkaar. Hier krijg je in totaal 94 weken verlof, tegenover een loon van 57,7%. Dat is gelijk aan 85,1 volle, uitbetaalde weken. Wowza!

2. Bulgarije
In Bulgarije krijg je maar liefst 58,6 weken (ongeveer een jaar) verlof, tegen een uitbetaling van 90% van het loon. En daarna kun je er voor kiezen nóg een jaar extra verlof op te nemen, maar dan krijg je daar wel het minimumloon voor uitbetaald. In totaal komt dat neer op een verlof van 110,4 weken voor 67% van het loon en 71,1 weken vol uitbetaald.

3. Hongarije
Wanneer je in blijde verwachting bent en in Hongarije woont, heb je het ook prima voor elkaar: moeders kunnen tot 160 weken verlof krijgen, waarvoor zij in totaal 44,4% van hun loon ontvangen.

4. Litouwen
In Litouwen mag je 62 weken verlof opnemen tegen vólledige uitbetaling van je loon.

5. Tsjechische Republiek
Hier kun je in totaal tot wel 110 weken verlof krijgen voor 51,1 weken, wat neerkomt op 56,3 volle, uitbetaalde weken.

shutterstock_465668093

En dit zijn de landen waar je het als new mommy het minste treft:

1. Ierland
In Ierland krijg je in totaal 26 weken verlof, maar wel voor maar 35% van het loon. Dat komt neer op 9,1 volle uitbetaalde weken.

2. Groot-Brittannië
In Groot-Brittanië krijg je een zwangerschapsverlof van maar liefst 52 weken, waarvan 39 betaald. Sounds good, maar daar staat wel tegenover dat je gedurende die 9 maanden maar 33% van je loon krijgt uitbetaald. Voor de volle 100% van je loon, krijg je slechts 12,2 weken. Niet écht om over naar huis te schrijven…

3. Cyprus
In Cyprus ontvang je 18 weken verlof, maar wel voor 72% van het loon. Dit komt slechts neer op een volbetaalde 13 weken.

4. België
In België kun je tot 32,3 weken verlof krijgen tegen een uitbetaling van 46.4% en dit is gelijk aan de full-rate equivalent van 15 weken. Oef.

5. Malta
In Malta krijg je 18 weken verlof voor 87,1% van je salaris. Dat is tegen volle betaling 15,7 weken. Niet heel veel ruimte om zorgeloos aan je kindje te wennen, dus.

Bron: Vogue

Lees ook: