Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Mensen met ernstig overgewicht steeds vaker tevreden over hun gewicht

Mensen met ernstig overgewicht steeds vaker tevreden over hun gewicht

Mensen met ernstig overgewicht steeds vaker tevreden over hun gewicht

Het lijkt erop dat de body positivity-beweging z’n vruchten afwerpt: steeds meer mensen met (ernstig) overgewicht zeggen tevreden te zijn over hun gewicht. Toch is lang niet iedereen blij met dat nieuws. 

Schoonheidsideaal

Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat tussen 2016 en 2020 zo’n 26 procent van de mensen met zwaar overgewicht aangaf tevreden te zijn over hun gewicht. Tussen 2015 en 2017 lag dat percentage nog op 22 procent. Grote kans dat dat te maken heeft met het feit dat we steeds vaker modellen met uiteenlopende maten zien en het schoonheidsideaal verder reikt dan maat 36. Medici maken zich echter wel zorgen over die trend.

‘Zorgwekkend’

Cardioloog Janneke Wittekoek vindt het fijn dat mensen zich gelukkig voelen, maar kijkt ook vanuit een medisch oogpunt naar overgewicht. ‘Van daaruit gezien zijn deze cijfers wel zorgwekkend. Of je het verder mooi vindt of lelijk is niet interessant, het gaat puur om gezondheid’, zegt de arts tegen RTL Nieuws.

Groter risico

Als een patiënt met ernstig overgewicht in haar praktijk komt, zegt ze daar wel iets over. ‘Ik moet daar wat mee. Ik kan niet zeggen: ‘ah, dat valt allemaal wel mee’.’ Daarbij gaat het wel echt om ernstig overgewicht, benadrukt de cardioloog. ‘Met een BMI van boven de 30 begint het echt een risico voor de gezondheid te worden. Dat zit tegen obesitas aan.’

Lekker in je vel zitten betekent helaas niet automatisch dat je ook gezond bent. Hoe je het ook went of keert: met veel overgewicht is het risico op hartaandoeningen nou eenmaal groter. ‘Ik ken heel veel tevreden rokers. Het kan je ontspanningsmoment van de dag zijn, maar toch ligt een hartinfarct op de loer.’

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty