Independer Beeld Getty Images
IndependerBeeld Getty Images

Zorgverzekering afsluiten voor 2023? Je hebt nog een paar dagen

Wanneer de dagen korter worden en het einde van het jaar in zicht is, betekent dat voor veel mensen ook: zorgverzekeringen vergelijken. Misschien ben je met een andere verzekering voordeliger uit. Maar er zijn nog meer redenen om te kiezen voor een nieuwe zorgverzekering. Welke zorg heb jij nodig in 2023 en welke zorgverzekering past bij jou?

Met deze tips kies je altijd de beste zorgverzekering!

Tip 1: bedenk welke zorg je nodig hebt

De goedkoopste zorgverzekering is voor jou misschien niet de beste zorgverzekering. Bedenk daarom eerst: wat heb je nodig? Misschien ben je verzekerd voor alternatieve zorg, maar maak je hier helemaal geen gebruik van. Of heb je een aanvullende tandartsverzekering, terwijl je nooit gaatjes hebt. Dan kan het slim zijn om wat te schuiven in je aanvullende verzekeringen. Premie betalen voor extra zorg waar je geen gebruik van maakt is zonde, toch?

Tip 2: bekijk welke polissen er zijn

Heb je eigenlijk maar weinig zorg nodig? In dat geval kan het slim zijn om niet voor een dure restitutiepolis te kiezen. Independer zorgexpert Bas Knopperts legt uit: “Een naturapolis is voordeliger dan een restitutiepolis. Je hebt wel wat minder keuze uit gecontracteerde ziekenhuizen en zorgverleners. Maar ben je fysiek en mentaal gezond? Als je weinig zorg nodig hebt kun je, net als de meeste Nederlanders, prima voor een naturapolis kiezen.”

Tip 3: overweeg korting op de premie

Korting op je premie? Jazeker! Er zijn twee manieren om korting te krijgen op je zorgverzekering: de premie vooruitbetalen en je eigen risico vrijwillig verhogen. Als je de financiële middelen hebt, kan het fijn zijn om de premie per jaar te betalen. Je betaalt in januari je premie voor het hele jaar, waarbij je korting krijgt op het totaalbedrag.

Je kunt ook het eigen risico verhogen van 385 euro naar 885 euro. Hierdoor gaat je maandelijkse premie omlaag. Bedenk wel dat je dan voor een hoger deel van de kosten opdraait. Independer zorgexpert Bas Knopperts: “Je betaalt eigen risico wanneer je gebruikmaakt van zorg uit het basispakket. Kies je voor een hoger eigen risico? Zorg dan wel dat je dat bedrag kunt betalen wanneer je onverwachts toch zorg nodig hebt.”

Besparen op je zorgverzekering?

Wij vertellen je hoe!

Tip 4: het hele gezin slim verzekeren

Een zorgverzekering moet niet alleen bij jou passen, maar ook bij je gezin. Je kinderen (onder de 18) zijn namelijk standaard meeverzekerd. Maar welke zorg heeft je kind nodig? Staan er bepaalde operaties of andere ingrepen op de planning? Soms is een aanvullende verzekering dan alsnog een goed idee. Bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor orthodontie, brillen of ADHD-medicatie.

Hoe zit het met je partner? Is het verstandig om dezelfde verzekering af te sluiten? Dat hoeft niet. Veel slimmer is om per persoon te kijken welke zorg je nodig hebt.

Tip 5: let op handige extra’s

Wist je dat er verzekeraars zijn die bijvoorbeeld een gratis extra dekking bieden, of inspelen op preventieve zorg? Bij Independer krijg je een gratis tandongevallen-verzekering, welke zorgverzekering je ook kiest. Met deze verzekering ben je tot 20.000 euro gedekt bij schade aan je gebit door een ongeluk. Een fijn extraatje.

Tip 6: laatste check

Heb je alles overwogen en weet je wat je wensen zijn voor 2023? Vergelijk dan alle zorgverzekeringen. Misschien is er toch nog een module of een behandeling die je niet nodig hebt en die je uit kunt vinken? Bekijk welke als beste uit de bus komt. Na deze laatste check maak je met een goed gevoel de juiste keuze.

Wil je weten wat voor jou de beste polis is?

IndependerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden