Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zorgen over onbekende variant van hepatitis bij jonge kinderen: hier moet je op letten

Zorgen over onbekende variant van hepatitis bij jonge kinderen: hier moet je op letten

Zorgen over onbekende variant van hepatitis bij jonge kinderen: hier moet je op letten

Wereldwijd duiken er steeds meer kinderen op met een onbekende variant van hepatitis, ook in Nederland. Het RIVM en leverspecialisten roepen artsen op om alert te zijn op het ziektebeeld van deze leveraandoening. In ons land zijn alleen al in de eerste maanden van dit jaar 4 jonge kinderen zo ziek geworden dat een levertransplantatie noodzakelijk was.

“Normaal gebeurt dat ongeveer vier keer in een heel jaar”, laat een woordvoerder van het RIVM weten aan NU.nl. De vraag is of dit een statistisch toeval is of dat er een achterliggende oorzaak is. Die oorzaak is nog niet gevonden.

Patiëntjes tussen de 2 en 5 jaar

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwde onlangs al voor deze acute hepatitis en opende een onderzoek hiernaar. De meeste patiëntjes zijn jonge kinderen: tussen de 2 en 5 jaar. De besmettingen doken vooral op in het Verenigd Koninkrijk.  Tientallen kinderen werden ziek en hadden hepatitis-klachten als misselijkheid, buikpijn, diarree en geelzucht. Ook in Nederland, Spanje, Denemarken, de VS zijn gevallen opgedoken.

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Vaak wordt die veroorzaakt door de bekende hepatitisvirussen A, B, C, D en E, maar dat is nu niet het geval. Het is niet duidelijk is wat de oorzaak dan wel is. Die wordt volgens de WHO nog onderzocht.

Lees ook
Jonge koppels stellen vaker kinderwens uit vanwege oververhitte woningmarkt

Let op deze symptomen

Maar hoe herken je hepatitis nou bij jouw kind? Specifieke symptomen van een acute leverontsteking zijn onder meer griepachtige klachten, zoals buikpijn, misselijkheid en diarree. Maar anders dan bij een buikgriep komen ook geelzucht, stollingsproblemen en sufheid voor.

Toch kan het bij kinderen tot 6 jaar ook zo zijn dat er geen klachten zijn. Raadpleeg bij twijfel altijd een (huis)arts.

Gezonde kinderen

Op 5 april werden in Schotland 10 gevallen van acute hepatitis geconstateerd. De besmette patiëntjes waren volgens de WHO tot dan gezonde kinderen, allemaal tussen de 11 maanden en 5 jaar oud. Drie dagen later ging het in heel het Verenigd Koninkrijk al om 74 gevallen. Op dit moment zijn er nog meer jonge patiënten gemeld. Deze gevallen worden onderzocht. De exacte oorzaak en variant van de hepatitis is bij deze kinderen tot nog toe onbekend.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD, RIVM, NU | Beeld: Gettyimages